Piątuś – jogurt typu greckiego, Piątnica

Poszukiwanie dobrego jogurtu smakowego dla dzieci to wielkie wyzwanie. Na rynku jest mnóstwo propozycji…ale zdecydowana większość budzi tylko negatywne emocje. Standardem jest dodawanie „dla smaku” syropu glukozowo-fruktozowego, barwników, aromatów, dodatków całkiem zbędnych, podejrzewanych o negatywne reakcje: alergie, nadpobudliwość, zwiększanie ryzyka wystąpienia otyłości.

Tym bardziej Piątuś jogurt typu greckiego pozytywnie się wyróżnia w tej czarnej otchłani.

Nie, nie jest to produkt idealny (szkoda), ale taki, który przeciera szlaki i daje nadzieję, że będzie tylko lepiej. Mocno trzymamy kciuki za dobre decyzje producenta – Piątnicy. Wierzymy, że za tym produktem pojawią się kolejne.

A dla Piątnicy już dzisiaj duży HIT, Rodzicielski HIT dla Piątusiów w dwóch smakach, które mieliśmy okazję przetestować razem z dziećmi.

Jogurt Piątuś

Jogurty Piątuś

Piątuś – skład

Jogurty Piątuś mają prosty skład. Za to plus. Nie jest on idealny, ale dobry, pozytywnie wyróżnia się wśród konkurencji.

Dla jogurtu waniliowego wygląda on tak:

mleko pasteryzowane, wsad waniliowy 20% (cukier, woda, błonnik cytrusowy, koncentrat soku z cytryny, ekstrakt wanilii, mielona laska wanilii 0,03%) żywe kultury bakterii jogurtowych Streptococcus therophilus, Lactobacillus bulgaricus

W produkcie znajdziemy mieloną laskę wanilii – prawdziwą, nie jakieś sztuczne dodatki o smaku i aromacie wanilii. Jest cukier i to na drugim miejscu – jednak w jogurtach owocowych to niemal norma, dlatego należałoby traktować je bardziej jako desery niż dania główne i podawać w rozsądnych ilościach. Poza tym skład „czysty”, bez zbędnych składników i kontrowersyjnych substancji. Brawo!

PIątuś skład

Wrażenia smakowe i wizualne

Jogurt Piątuś jest dość gęsty. Może bardziej kojarzyć się z serkiem homogenizowanym niż z klasycznym jogurtem. Nie jest sztucznie zabarwiany, dlatego ma delikatny, naturalny kolor. A smak…słodki, ale w porównaniu do popularnych Danonków czy innych deserków i jogurtów mlecznych dla dzieci zdecydowanie łagodniejszy.

Piątuś waniliowy

Jogurt zamknięty jest w małym zgrabnym kubeczku o pojemności 125 g. Zdobią go przesympatyczne grafiki, które zachęcają najmłodszych do skosztowania zawartości.

Ogólna ocena produktu:

Jesteś producentem, dystrybutorem tego produktu? Możesz pobrać powyższą grafikę i fragment recenzji, umieszczając je wraz z odnośnikiem u siebie na stronie.W razie pytań prosimy o kontakt - kontakt@sosrodzice.pl.

Dorota, mama pięcioletniej Oliwii i dwuipółletniej Paulinki, orędowniczka zdrowego rozsądku w wychowywaniu dzieci. Nie znosi wypowiedzi o idealnych niemowlakach, które od pierwszych tygodni przesypiają całe noce, nie grymaszą przy jedzeniu, nigdy nie miewają kolek i złych humorów. Dzieci są tylko dziećmi. Mają prawo do gorszych dni. Tak jak ich rodzice.
Uwielbia wspólne chwile z mężem i córkami. Każdego dnia uczy się, jak być trzeźwo myślącą matką.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Aneta Aneta

    jeszcze nie mialam okazji spróbować, super

  2. Marta Marta

    Lubię Piątnicę :)

    • Dorota Dorota

      Ja też…

    • spa spa

      Niestety na ich produkty trzeba uwazac. Przeczyajcie ile syfu jest w składzie ich śmietany. Wiec nie nalezy brac wszystkiego jak leci,bo zaufana firma…

  3. alicja alicja

    a ja czytałam skład, próbowałam. współczesnym ludziom ;) nie przypadnie do gustu, bo smakuje jak jogurt – lekka goryczka, kwasek…? a wkład owocowy nie jest dosładzany. waniliowy smak rzeczywiście jest waniliowy i wydaje się nieco słodszy, ale to dlatego, że nie ma tam owocowych (truskawkowych) cukrów.
    bo truskawki są słodkie, ale nie tak jak łyżeczka cukru.
    nie ma też w składzie białek mleka, bo pod ta nazwą ukrywa się mleko modyfikowane/odtłuszczone w proszku dodawane już niemal do wszystkiego jako zagęstnik. nawet w chrzanie jest.
    trudno mi pojąć dlaczego dodawane jest mleko w proszku do jogurtu, czyli produktu mlecznego.
    podobnie robi bakoma: zielony jogurt jest prosty (bez mleka w proszku) ale już niebieski by był gęsty wzbogacany jest mlekiem w proszku.

    tradycyjny jogurt albo jest ciapkowaty, albo gdy ma większą ilość tłuszczu (masła/śmietanki) w sobie to podchodzi „maślanką”, taką wodą w odcieniu żółtawym. ale wtedy jest sztywniutki.
    tylko współcześnie ludzie chcą jogurt 0% tłuszczu a sztywny niczym masło. po co? tego nie wiem.
    lepiej zjeść mniej ale pełnotłustego jogurtu niż tonę wyssanego i zmodyfikowanego produktu jogurtowego.

  4. Kasia Kasia

    Lubię tę markę może produkt nie jest idealny, ale lepszy niż wiele innych, na przykład popularne jogurty jogobella

  5. olek olek

    Ta gorycz w produktach typu mąka jogurt kefir serki wiejskie to konserwanty i antybiotyki.Nic dziwnego że smakują okropnie.Prawdziwe wyroby od rolnika nigdy nie posiadają posmaku goryczki.pozdrawiam acha.. i są rakotwórcze.

  6. Marta Marta

    czy można taki jogurt podać dziecku 6,5 mca? Jogurty Nestle Jogolino synek już jadał.