Pasta kanapkowa to jest to! Przepisy dla całej rodziny

Pasta kanapkowa przygotowana samodzielnie w domu ze świeżych produktów jest świetną alternatywą dla wysokoprzetworzonych wędlin i słodkich serków. W zależności od dodanych składników, można stworzyć pastę w różnych kolorach i smakach, oferując maluchom nie tylko ucztę dla kubków smakowych, ale również dla oczu.

Pasta kanapkowa może być delikatna w smaku, jak również świetna w wydaniu dla dzieci lubiących bardziej wyraziste kompozycje. Dzięki temu, że większość past przygotowujemy z warzyw, stanowią one idealny sposób na dostarczenie maluchowi ważnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów.

Oto niezawodne przepisy na pasty kanapkowe, część nadaje się do przygotowania z dzieckiem.

pasta kanapkowa

Pasta pomidorowa na chleb: wyrazista w smaku pasta kanapkowa

Pasta kanapkowa, którą przygotujemy w kilka chwil, smakująca podobnie jak gotowy pasztet o smaku pomidorów? Oto ona.

Składniki:

  • 200 gramów pestek słonecznika,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • sól (nie trzeba dodawać),
  • bazylia,
  • 80 gramów koncentratu pomidorowego lub 2 obrane pomidory, pokrojone na kawałki i podgrzane, by stworzyły pomidorową masę.

Wszystkie składniki szatkujemy w blenderze.

Pasta z kaszy jaglanej: sycąca pasta kanapkowa

Kasza jaglana może być podawana na wiele sposobów. Sprawdzi się również jako pasta kanapkowa wspierające odporność dziecka. Dodanie pomidorów suszonych i przypraw nadaje paście włoskiego, charakterystycznego smaku.

  • około 8 kopiastych łyżek kaszy jaglanej,
  • 5 sztuk suszonych pomidorów w oliwie,
  • zielona pietruszka (garść),
  • opcjonalnie ząbek czosnku,
  • odrobina cytryny do smaku.

Wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy.

Pasta z avokado

Pasta kanapkowa może być przygotowana z awokado. Potrzebny będzie nam:

  • dojrzały owoc,
  • dwie łyżki soku z cytryny,
  • jedno jajko na twardo,
  • 20 dag twarożku,
  • sól i pieprz.

Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, rozgniatamy widelcem, skraplamy sokiem, obieramy jajko i dodajemy serek, doprawiamy solą i pieprzem.

Pasta z fasoli

Świetnie na chleb pasuje również pasta z fasoli, którą możemy przygotować z różnymi dodatkami.

pasta kanapkowa

Podstawowe składniki:

  • puszka białej fasoli lub szklanka ugotowanej fasoli,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól pieprz,
  • kilka suszonych pomidorów lub pół puszki tuńczyka albo garść oliwek.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i rozdrabniamy na gładką masę.

Pasta z ciecierzycy

Na kanapkę sprawdzi się również cieciorka. Ciecierzyca jest bardzo cennym źródłem białka, może byś obecna w diecie niemowlaka już w 10 miesiącu życia.

Do przygotowania pasty będzie potrzebować:

  • puszki ciecierzycy lub szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • jedna łyżka oliwy z oliwek,
  • jedna łyżka musztardy,
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i doprawiamy.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.