Pasta kanapkowa przygotowana samodzielnie w domu ze świeżych produktów jest świetną alternatywą dla wysokoprzetworzonych wędlin i słodkich serków. W zależności od dodanych składników, można stworzyć pastę w różnych kolorach i smakach, oferując maluchom nie tylko ucztę dla kubków smakowych, ale również dla oczu.
Pasta kanapkowa może być delikatna w smaku, jak również świetna w wydaniu dla dzieci lubiących bardziej wyraziste kompozycje. Dzięki temu, że większość past przygotowujemy z warzyw, stanowią one idealny sposób na dostarczenie maluchowi ważnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów.
Oto niezawodne przepisy na pasty kanapkowe, część nadaje się do przygotowania z dzieckiem.
Pasta pomidorowa na chleb: wyrazista w smaku pasta kanapkowa
Pasta kanapkowa, którą przygotujemy w kilka chwil, smakująca podobnie jak gotowy pasztet o smaku pomidorów? Oto ona.
Składniki:
- 200 gramów pestek słonecznika,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- sól (nie trzeba dodawać),
- bazylia,
- 80 gramów koncentratu pomidorowego lub 2 obrane pomidory, pokrojone na kawałki i podgrzane, by stworzyły pomidorową masę.
Wszystkie składniki szatkujemy w blenderze.
Pasta z kaszy jaglanej: sycąca pasta kanapkowa
Kasza jaglana może być podawana na wiele sposobów. Sprawdzi się również jako pasta kanapkowa wspierające odporność dziecka. Dodanie pomidorów suszonych i przypraw nadaje paście włoskiego, charakterystycznego smaku.
- około 8 kopiastych łyżek kaszy jaglanej,
- 5 sztuk suszonych pomidorów w oliwie,
- zielona pietruszka (garść),
- opcjonalnie ząbek czosnku,
- odrobina cytryny do smaku.
Wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy.
Pasta z avokado
Pasta kanapkowa może być przygotowana z awokado. Potrzebny będzie nam:
- dojrzały owoc,
- dwie łyżki soku z cytryny,
- jedno jajko na twardo,
- 20 dag twarożku,
- sól i pieprz.
Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, rozgniatamy widelcem, skraplamy sokiem, obieramy jajko i dodajemy serek, doprawiamy solą i pieprzem.
Pasta z fasoli
Świetnie na chleb pasuje również pasta z fasoli, którą możemy przygotować z różnymi dodatkami.
Podstawowe składniki:
- puszka białej fasoli lub szklanka ugotowanej fasoli,
- sok z połowy cytryny,
- sól pieprz,
- kilka suszonych pomidorów lub pół puszki tuńczyka albo garść oliwek.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i rozdrabniamy na gładką masę.
Pasta z ciecierzycy
Na kanapkę sprawdzi się również cieciorka. Ciecierzyca jest bardzo cennym źródłem białka, może byś obecna w diecie niemowlaka już w 10 miesiącu życia.
Do przygotowania pasty będzie potrzebować:
- puszki ciecierzycy lub szklanki ugotowanej ciecierzycy,
- jedna łyżka oliwy z oliwek,
- jedna łyżka musztardy,
- sól i pieprz
Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i doprawiamy.
Komentarze