Mamy, które wprowadzają nowe składniki do diety dziecka zgodnie z kalendarzem decydują się na podanie papryki w 10 miesiącu życia, tuż po tym, kiedy niemowlę skończy 9 miesiąc.
Na początku zaleca się paprykę gotować i w takiej postaci podawać dziecku. Następnie można podać surową paprykę, bacznie obserwując reakcję maluszka. I choć papryka często powoduje reakcje alergiczne, warto włączyć ją do diety niemowlaka, bo to warzywo pełne cennych składników odżywczych.
Zalety jedzenia papryki dla całej rodziny
Papryka to cenne źródło witaminy C (cenniejsze od cytryny).
Papryka zachowuje większość swoich właściwości nawet po upieczeniu czy ususzeniu.
Reguluje ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy.
Zawiera dużą ilość witaminy A i E: bardzo korzystnie wpływających na zdrowie.
Poprawia odporność.
Zawarte w papryce polifenole usuwają wolne rodniki i spowalniają proces starzenia się.
Zanim zaczęto produkować syntetyczną witaminę C pozyskiwano ją na skalę przemysłową właśnie z papryki.
Papryka jest niezastąpionym środkiem w profilaktyce chorób krążenia.
W starszym wieku chroni przed chorobami oczu (na przykład zaćmą).
Jest dostępna w kilku kolorach, dzięki temu pozwala przygotować barwne posiłki (kolor papryki zależy od stadium dojrzałości – np. papryka zielona to papryka niedojrzała – oraz odmiany).
Smak papryki jest różny w odniesieniu do konkretnego koloru (czerwona papryka jest słodsza niż zielona, a żółta uważana jest za najłagodniejszą odmianę).
Papryka zielona zawiera duże ilości kwasu foliowego, szczególnie cennego dla kobiet w ciąży i planujących dziecko.
Papryka pomarańczowa zawiera komplet witamin z grupy B oraz wapń, potas, żelazo, miedź i magnez.
Papryka dla niemowlaka?
W 2006 ukazał się raport przygotowany przez Environmental Working Group, w którym udało się ustalić, że papryka to jedno z warzyw najbardziej „zanieczyszczonych” pestycydami. Dlatego przed podaniem papryki dziecku zaleca się jej dokładne umycie, a najlepiej obranie (usunięcie wierzchniej warstwy warzywa). Ideałem byłoby pozyskiwanie papryki z dobrego źródła, najlepiej w wersji bio.
Na początek warto dla niemowlaka wybrać paprykę żółtą lub czerwoną. Zielona ma ostrzejszy smak, stąd sprawdzi się dla starszego malucha. Paprykę na początek najlepiej ugotować bądź grillować w domu.
Przed podaniem maluszkowi poleca się z papryki zdjąć skórę. Jak to zrobić? Wystarczy przypiec warzywo nad palnikiem, co pozwoli również wydobyć z niego słodszy smak. Paprykę można również gotować przez 5 minut i ściągnąć skórę od ogonka ku końcowi.
’k’ smaczna, cenna w witaminki, kolorowa, no coz trzeba wiecej!-az slinka cieknie! moje dziecie zjada ja etapami tzn raz z checia sama wygryza dziurki a drugiego dnia mowi, ze smierdzi- no coz ja ja kocham, wiec ciagle w kuchni kroluje adziecie zjada jak ma ochote;)
Polecam na początek paprykę gotować…surowa może być za bardzo wyrazista w smaku…
A tak się ostatnio zastanawiałam, czy mogę już podać paprykę malutkiej. :)
Nie jest prawda, ze trzeba czekać do skończonych 9. Miesięcy. Aktualne zalecenia są takie, ze wszystko można podać od początku rozszerzania diety, z wyjątkiem miodu i grzybów oraz by mleka z piersi czy mm nie zastępować mlekiem krowim do ukończenia roku. To rodzic decyduje kiedy i co poda. Świetnym pomysłem jest paprykę upiec i zdjąć skórkę. Moje dziecko uwielbia. Kupuje zazwyczaj paprykę bio,
Kircxa za to moj synek ,gotowanej nie chcr ,surowa wcina jak szalony