Oponki, gniazdka, pączki, faworki – sprawdzone przepisy

Karnawał w pełni a i Tłusty Czwartek tuż tuż. Wiadomo, że nikt przez cały karnawał nie objada się bez umiaru słodkościami, zwłaszcza tymi smażonymi, jednak Tłusty Czwartek bez pączka czy faworka wydaje się niemożliwy. Ale na co się zdecydować, oprócz standardowych, ociekających tłuszczem pączków, których nie brak w cukierni?

Przygotowałam kilka sprawdzonych przepisów na te ostatnie dni karnawału , tak by każdy znalazł coś dla siebie. Poza tym jeśli serwujemy coś dziecku, to chcemy mieć szczególną  pewność, co do wykonania i świeżości produktu.

I tak oponki to propozycja do łasuchów, którzy nie mogą jeść jaj, gniazdka nie zawierają ani grama sztucznych spulchniaczy (typu soda, proszek), faworki w wersji bezglutenowej a pączki tym razem pieczone, nie smażone tak, by nawet te najmłodsze dzieci skorzystały z ich walorów. Tradycyjnie do smażenia pączków, faworków itp. używa się smalcu, jednak jeśli odbiorcami są dzieci, lepiej zamienić ten tłuszcz na wysokiej klasy olej, bardziej wskazany dla małego brzuszka.

Oponki serowe

  • oponki (1)pół kilograma mąki pszennej
  • pół kilograma twarogu
  • łyżka cukru
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Twaróg mielimy dwukrotnie, przekładamy do miski, dodajemy mąkę, sodę, sól, cukier i wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli twaróg jest suchy i ciasto nie chce się kleić, można dodać trochę jogurtu naturalnego.

Z powstałego ciasta wałkujemy placek o grubości pół centymetra. Następnie szklanką wykrawamy duże koła. Kieliszkiem wykrawamy w dużym kole środek.

Oponki smażymy na rozgrzanym oleju aż lekko się zarumienią z jednej strony, potem przewracamy na drugą stronę. Usmażone oponki przekładamy na papierowe ręczniki, by odsączyć tłuszcz i posypujemy cukrem pudrem.

Oponki najlepiej smakują pierwszego dnia, następnego są już nieco twardsze i mniej smaczne.

Ptysiowe gniazdka

  • gniazdka200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • lukier

W garnku gotujemy szklankę wody z masłem i solą. Zmniejszamy ogień i na wrzątek wsypujemy jednym ruchem przesianą mąkę. Cały czas energicznie mieszamy, aż cisto będzie odchodziło do garnka. Studzimy.

Ciasto miksujemy mikserem i kolejno wbijamy po jednym jajku. Gdy masa będzie jednolita, przekładamy ją do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku około 8 cm i wyciskamy z ciasta koła o średnicy 6 – 5 cm.

Na rozgrzany olej wkładamy gniazdka papierem do góry, po chwili go delikatnie odklejamy. Gdy gniazdka zaczną się lekko rumienić, należy przełożyć je na druga stronę i chwile dosmażyć. Upieczone gniazdka przekładamy na ręczniki papierowe, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, polewamy lukrem gotowym lub zrobionym z cukru pudru i wrzątku. Gniadka trzeba obficie oblać lukrem, ponieważ same w sobie są bez wyraźnego smaku. Zachowują świeżość na długo i smakują lepiej niż te sklepowe.

Pączki bez smażenia

  • pączki200 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół kostki drożdży
  • 30 g masła
  • konfitura
  • cukier puder lub lukier

Masło rozetrzeć z mąką. Drożdże, cukier i szczyptę mąki rozpuścić w ciepłym mleku i odczekać aż podwoją swoją objętość. Wyrośnięte drożdże wlewamy do mąki, wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką.

Wioleta 30-letnia mama trzyletniego Wojtusia. Absolwentka studiów pedagogicznych. Z zamiłowaniem pochłania wszelką wiedzę na temat wychowywania dzieci, gotowania oraz dziedzin kosmetyki. Zagorzała zwolenniczka karmienia piersią i jak najczęstszego chwalenia dzieci. Wyznaje zasadę: "Słuchaj dobrych rad, ale postępuj zgodnie z matczynym instynktem".

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Agnes Agnes

    Fajne przepisy :) Wypróbujemy :)

  2. xxx xxx

    Mniami, oj te grzeszki ;)