Powodów, dla których warto ogórki kiszone zrobić samodzielnie w domu jest całe mnóstwo. Podstawowy jest taki, że w sklepie bardzo trudno kupić prawdziwe ogórki kiszone, przeważają produkty kwaszone, czyli zalewane cukrem i octem, w przypadku których nie dochodzi do fermentacji typowej dla ogórków kiszonych, nie powstają dobroczynne bakterie i kwas mlekowy – najprostsze domowe remedium na poprawę odporności. Nie od dzisiaj wiadomo, że odporność pochodzi z jelit. Dlatego kiszonki (a nie kwaszonki) są tak wskazane w codziennej diecie.
Jest też drugi powód – kiszenie ogórków w domu może być świetnym sposobem na niebanalne spędzenie czasu z dzieckiem. Maluchy mogą myć ogórki, pomagać nam je wkładać do słoika, dzięki temu będą się czuły potrzebne, a że sezon na zaprawy ogórków w pełni dzielimy się naszym niezawodnym sposobem na kiszone ogórki w warunkach domowych.
Składniki na kiszone ogórki na zimę
ogórki (najlepiej te mniejsze, średnio nasycone kolorem, twarde i „pełne” w środku)
koper
czosnek
chrzan
sól
wrząca woda
można dodać – liście dębu, maliny, wiśni lub czarnej porzeczki
Wykonanie ogórki kiszone przepis
Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy razem z zakrętkami w piekarniku lub w garnku z wodą. Ważne, by zakrętki były dobrze dopasowane do słoika, nie były zniekształcone, zardzewiałe i ładnie łapały.
Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoiku, dodajemy koper i czosnek oraz ewentualnie liście. Zalewamy gorącą wodą (na jeden litr wody jedna łyżka soli) i zakręcamy. W przeciągu kilku dni w słoiku zacznie się fermentacja, może powstawać piana, ze słoika może wylewać się trochę woda. Po tym czasie słoiki się „do końca zamykają poprzez zassanie” i można bez problemu przechowywać je całą zimę w chłodnym i zacienionym miejscu.
Po trzech dniach otrzymamy z tego przepisy ogórki małosolne, gdy potrzymamy je dłużej, możemy zajadać się pysznymi ogórkami kiszonymi. Smacznego!
super przepis :) z takiego wlasnie robie