Odporność u dzieci to złożony temat. Ma na nią wpływ wiele czynników. Co zrobić, by maluch chorował rzadziej, łatwiej radził sobie z infekcjami i rzadziej odwiedzał lekarza?
Zacznij od kuchni. Zainwestuj w produkty, które dodawane do codziennych posiłków wzmocnią i zadziałają antywirusowo, antygrzybicznie i przeciwbakteryjnie.
Czarnuszka
Czarnuszka znana również jako czarnuszka egipska, Nigella sativa posiada szereg cennych składników, które pozytywnie wpływają na odporność dzieci i dorosłych.
Podstawowe substancje to nienasycone kwasy tłuszczowe, których brakuje większości z nas, nawet wtedy, gdy stosujemy zróżnicowaną dietę. Poza tym czarnuszka zawiera kwas linolowy- oprócz tego, że wzmacnia, ma świetny wpływ na skórę. Warto ją włączyć do menu również ze względu na tymochinion, działający silnie przeciwzapalnie, mający również działanie antyoksydacyjne oraz nigellon o działaniu przeciwzapalnym i antyhistaminowym. Czarnuszka wzmacnia, poprawia trawienie, zmniejsza ból oraz ewentualne stany zapalne.
Czarnuszkę można używać jako przyprawę do dań oraz pieczywa (jeśli wypiekamy je w domu). Kosztuje grosze!
Wiesiołek
Wiesiołek to roślina o wielu odmianach, w samej Polsce istnieje 30 jego typów. Z jednej z nich – z wiesiołka dwuletniego produkuje się olej stosowany w przemyśle kosmetycznym i żywnościowym. Zawarty w wiesiołku kwas omega 6 (kwas γ-linolenowy lub kwas gamma-linolenowy (GLA)) aktywizuje pracę układu immunologicznego, wzmacnia go oraz przygotowuje do sprawniejszego radzenia sobie z wszelkiej maści zagrożeniami.
Olej z wiesiołka ma działanie przeciwzapalne – świetnie nadaje się również do leczenia zmian skórnych u dzieci, egzemy, łojotoku, a nawet trądziku.
Kasza jaglana
Kasza jaglana jest świetna na obniżoną odporność, nawracające, męczące infekcje. Idealna w wielu postaciach, na przykład z jabłkami i cynamonem lub w wersji obiadowej, podawana z mięsem lub warzywami.
Świetnie nadaje się w przypadku kaszlu czy kataru. Pozwala pozbyć się nadmiaru wilgoci z organizmu oraz ułatwia odkrztuszanie. Można ją podawać jako jeden z pierwszych posiłków. Nie zawiera glutenu.
Olej kokosowy
Olej kokosowy nazywany również masłem kokosowym zawiera kwas laurynowy, który występuje naturalnie w ludzkim mleko – ma działanie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, pomaga w chorobach jelit oraz wzmacnia odporność. Działa przeciwgrzybicznie, zwłaszcza na Candida, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, duszenia i grillowania. Bardzo praktyczny i szalenie uniwersalny w kuchni. Może być stosowany jako zamiennik masła lub oleju.
Migdały
Migdały są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, miedzi, błonnika. Migdały wykazują również działanie przeciwzapalne. Zwalczają również wolne rodniki i chronią przed nowotworem.
Wybieraj migdały, które pachną słodko, orzechowo, a nie ostro i gorzko. Najlepsze będą migdały ze skórką, która pozwala dostarczyć cenne składniki, bez niepotrzebnych strat. Migdały najlepiej przechowywać w lodówce, by zachować ich świeżość – szczelnie zamknięte.
Olej lniany
Olej lniany to prawdziwa bomba, jeśli chodzi o kwasy omega 3 zawiera je w 45-60%. Nie nadaje się do jedzenia na ciepło. Można go podawać tylko na zimno, na przykład jako dodatek do sałatek. Można go łączyć z sosem lub majonezem.
Olej lniany można spożywać również pod postacią siemienia lnianego – świetnego na kaszel, przy przeziębieniach i chorobach górnych dróg oddechowych.
ja polecam sprawdzone sposoby – syrop z cebuli, itd :)
Czosnek – ma moc:) Poza tym ostatnio widziałam, jak babeczka robi mleko z migdałów – hmmm… ciekawa jestem jak smakuje:)