Kleiki ryżowe bardzo często są jednym z pierwszych posiłków podawanych niemowlakom. Delikatny, słodkawy posmak i gładka konsystencja sprawiają, że większość malców bez przeszkód je zajada. Ponadto tego typu danie stanowi doskonałą propozycję w przypadku wystąpienia biegunki bądź zatrucia pokarmowego u dziecka. Coraz więcej osób zwraca jednak uwagę na obecność w potrawie arsenu, który nie powinien być spożywany przez najmłodsze pociechy. Kiedy więc najlepiej wprowadzić kleik ryżowy do diety dziecka?
Czym jest kleik ryżowy?
Kleik ryżowy to nic innego, jak po prostu bardzo mocno rozgotowany ryż. Ten delikatny posiłek cechuje się wyjątkowo neutralnym smakiem, dlatego świetnie sprawdza się w diecie młodszych dzieci. Aby przygotować danie wystarczy jedynie gotować ryż w gorącej wodzie do momentu, aż będzie na tyle gęsty, że zacznie się rozpadać i kleić. Na półkach sklepowych możemy też jednak odnaleźć gotowe kleiki ryżowe, które wystarczy tylko zalać mlekiem. W zależności od produktu niektóre z nich zawierają dodatkowo przecier warzywny lub owocowy.
Właściwości kleiku ryżowego
Kleik ryżowy przede wszystkim wyróżnia się wysoką strawnością. Posiłek rekomendowany jest więc do podawania przy wystąpieniu problemów ze strony układu pokarmowego, np. przy biegunkach.
Rozgotowany ryż może być również stosowany przy zatruciu pokarmowym lub zachorowaniu na rotawirusa. W takich sytuacjach ryż łagodzi podrażniony przewód pokarmowy oraz skutecznie dodaje sił całemu organizmowi. Według tradycyjnej medycyny ludowej kleik ryżowy spożywany na śniadanie rozgrzewa i wzmacnia. Świetnie sprawdzi się więc jako element diety w trakcie rekonwalescencji po
chorobie. Ze względu na to, że ryż nie zawiera glutenu może być także podawany dzieciom chorującym na celiakię bądź borykającym się z nadwrażliwością lub alergią na gluten. Wśród starszego pokolenia panuje też przekonanie, że dzięki kleikowi ryżowemu niemowlaki lepiej śpią i rzadziej budzą się w nocy.
Kleik ryżowy dla niemowlaka
Przez wiele pokoleń kleik ryżowy uznawany był za idealne pierwsze danie podawane niemowlęciu podczas rozszerzania diety. Prawdą jest, że maluchy łatwo trawią kleik ryżowy, a posiłek nie obciąża żołądka małego dziecka. Dodatkowo stanowi świetne źródło energii, dzięki czemu brzdąc pozostaje na dłużej syty. Według aktualnych zaleceń żywieniowych powinno się jednak zrezygnować z podawania niemowlakowi kleiku ryżowego ze względu na ryzyko zanieczyszczenia ryżu arsenem, który ma działanie kancerogenne. Ponadto samo danie pod względem odżywczym nie jest zbytnio wartościowe. Specjaliści
rekomendują więc, aby kleiki ryżowe w diecie kilkumiesięcznego malca zastąpić kaszą jaglaną, owsianką, kleikiem kukurydzianym bądź kaszkami wielozbożowymi, które wykazują o wiele większe właściwości odżywcze.
Od kiedy kleik ryżowy w diecie dziecka?
Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań do tego, aby wprowadzić kleik ryżowy do diety starszych dzieci. Najbardziej optymalny czas przypada pomiędzy 4. a 5. rokiem życia malca. Kilkulatkowi można za to już podawać kleik ryżowy na kilka sposobów – zarówno w wersji samodzielnej, jak i wraz z mlekiem albo zupką. Aby kleik stał się posiłkiem pełnowartościowym i był bardziej pożywny, warto do niego dodać owoce, jogurt bądź ulubione przyprawy dziecka. Należy jednak pamiętać, żeby wszystkie dodatkowe składniki były dobierane do aktualnego wieku pociechy i jej preferencji smakowych.
Chociaż kleik ryżowy kiedyś uznawany był za jeden z pierwszych posiłków przy rozszerzaniu diety niemowlaka, to obecne zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nieco zmodyfikowały tę zasadę.
Aktualnie specjaliści przyjmują, że ryż może zawierać więcej arsenu niż inne zboża, dlatego stwarza potencjalne ryzyko kancerogenne. Oczywiście, jeśli raz na jakiś czas podamy niemowlakowi kleik ryżowy, to raczej nie będzie to miało większych konsekwencji zdrowotnych. Z wprowadzeniem posiłku do stałej diety, warto jednak zaczekać do 4-5 urodzin malca.
Komentarze