Obiad na upał? Lekki i szybki w przygotowaniu. Oto pomysły!

Gdy temperatura rośnie, nasza ochota na stanie przy garach zazwyczaj słabnie. Pragniemy sięgnąć po coś lekkiego, orzeźwiającego, co nas schłodzi, doda nam sił, a jednocześnie nie będzie wymagające podczas przygotowywania. Idealny obiad na upał dla każdego może oznaczać co prawda co innego, jednak są pewne cechy, które odpowiadają większości osób. Oto one i kilka sprawdzonych propozycji.

Obiad na upał

  • powinien sam się robić, czyli być szybki w przygotowaniu,
  • dostarczać cennych witamin,
  • wykorzystywać sezonowo występujące warzywa i owoce, których aktualnie nam nie brakuje,
  • bazować na prostych zasadach przygotowywania,
  • być tani, lekki i smaczny.

obiad na upał

Pomysł na obiad na upał? Oczywiście chłodnik

Nic tak nie pasuje na obiad w letni dzień jak chłodnik, czyli zupa na zimno.

Możesz przygotować chłodnik litewski (z botwinką), chłodnik ogórkowo- miętowy, chłodnik pomidorowy czy chłodnik z rzodkiewki a nawet szpinaku. W zależności od tego, jakie aktualnie masz warzywa pod ręką, możesz wyczarować wiele zup na zimno.

Tradycyjnie na upał

Prosty i szybki obiad na upał? Ziemniaki z wody z koperkiem, jajko sadzone, mizeria i maślanka do picia.

Wystarczy kilka chwil, by przygotować smaczny i zdrowy obiad.

Obiad na upał. Zupa owocowa

Na upał świetna może być także zupa owocowa, lekka, pożywna i do tego smaczna!

Pizza

A gdyby tak wziąć przykład z naszych południowych sąsiadów i przygotować pizzę? Najlepiej wtedy, kiedy słońce już nieco odpuści, szybko zakręcić ciasto i dodać ulubione dodatki. Smacznie, kolorowo i zdrowo.

Makaron z warzywami

Błyskawicznie przygotujemy także makaron z ulubionym sosem i warzywami. To kolejny prosty i szybki w realizacji pomysł, który ma szansę spodobać się każdemu domownikowi.

A może sałatka?

Pomysł na obiad na upał? Prosta zielona sałatka z pomidorem, ogórkiem, grillowanym kurczakiem, mozzarellą lub arbuzem i truskawkami. Warto pamiętać o oliwie z oliwek, kiełkach, nasionach, na przykład słonecznika czy dyni. Do tego kromka dobrej jakości pieczywa i mamy gotowe smaczne danie w kilka chwil.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.