Niezwykła moc kolendry

Niewiele osób wie, że niepozorna kolendra może mieć doskonały wpływ na zdrowie nasze i naszych dzieci. Jak ją wykorzystywać? I o czym pamiętać, decydując się na jej stosowanie? Poznaj niezwykłą moc kolendry!

kolendra

Kolendra czyli co?

Kolendra siewna (Coriandrum sativum) to przede wszystkim przyprawa, znana już od starożytności i chętnie używana. Jadalnymi częściami kolendry są: liście, nasiona, łodyga, owoce, a nawet korzenie.

Liście kolendry to składnik wykorzystywany do produkcji przyprawy. Swoim wyglądem przypominają liście pietruszki. Owoce kolendry służą z kolei do przygotowywania mieszanek- bazy do naparów o silnych właściwościach leczniczych. Nasiona to natomiast materiał do produkcji oleju, a także składnik mieszanki przypraw, na przykład curry.

Inne nazwy kolendry to polski pieprz, chińska pietruszka.

Po co nam kolendra? By nadać niepowtarzalnego smaku potrawom, wtedy sięgamy po nią najchętniej. Dodajemy ją do zup, sałatek, curry i dań na bazie ryżu. Świetnie komponuje się z kurczakiem i pomidorami, a także z ananasem i mango. Można łączyć ją również z mleczkiem kokosowym i batatami.

Wiele osób uwielbia połączenie kolendry z czosnkiem. Roślina stosowana jest również podczas marynowania, a także jako dodatek do kiszonych ogórków.

Zaliczamy ją do kategorii roślin selerowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, porasta suche obszary, znajdziemy ją wśród wysokich traw i nieużytków. Dzisiaj jest chętnie uprawiana na całym świecie: zwłaszcza w Europie, Afryce i Azji. W sklepie najczęściej spotkamy indyjską kolendrę, bo to właśnie Indie uważane są za największego producenta kolendry. Kolendra występuje w formie suchej –
po osuszeniu liści, w torebkach jako przyprawa, a także w wersji świeżej – w doniczce. Samodzielne uprawianie stanowi wyzwanie, trzeba zapewnić roślinie optymalną, dość wysoką temperaturę, duże nasłonecznienie i dobrą ilość wody.

Kolendra doceniana jest dzisiaj na całym świecie, coraz częściej wypiera w kuchni pietruszkę: nie tylko ze względu na swój ziołowy, cytrusowy smak (często łączony z limonką i ostrą papryczką), ale również z powodu jej niesamowitych właściwości zdrowotnych. Niestety niektórzy nie są w stanie docenić smaku kolendry, bo z uwagi na uwarunkowanie genetyczne, odbierają go jako mdły i mydlany (dotyczy to 4- 14% populacji).

Właściwości kolendry

Kolendrę warto stosować zwłaszcza z uwagi na jej właściwości zdrowotne, doceniane już w starożytności przez Hipokratesa. Roślina ta ma długoletnią historię stosowania w medycynie ludowej, w ajurwedzie i tradycyjnej medycynie chińskiej.

Kolendra jest niskokaloryczna, a jej stosowanie w celach leczniczych może przynieść wiele niezwykłych korzyści. Kolendra:

  • ma silne działanie przeciwzapalne,
  • pomaga zapobiegać często występującym chorobom cywilizacyjnym, w tym chorobom układu krążenia,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • działa bakteriobójczo (działa przeciwko bakteriom Grama-ujemnym i Grama-dodatnim),
  • działa przeciwbólowo – za sprawą zmniejszania wrażliwości receptorów bólu,
  • zmniejsza zbyt wysoki poziom złego cholesterolu,
  • poprawia trawienie – zwiększa wydzielanie soków trawiennych i poprawia perystaltykę,
  • korzystnie wpływa na apetyt,
  • zmniejsza wzdęcia i problemy trawienne, dzięki działaniu rozkurczającemu,
  • wykazuje działanie profilaktyczne, w zakresie ochrony przed nowotworami,
  • wspomaga leczenie zmian nowotworowych,
  • ma działanie przeciwcukrzycowe, stymuluje produkcję insuliny,
  • wspomaga pracę nerek i produkcję moczu,
  • ma działanie przeciwdrgawkowe i przeciwgrzybiczne,
  • działa uspokajająco i wyciszająco,
  • poprawia ruchliwość stawów,
  • zmniejsza obrzęki,
  • działa przeciwutleniająco, wyłapuje wolne rodniki i je neutralizuje,
  • ma doskonały wpływ na mikroflorę bakteryjną jelit, co wpływa nie tylko na trawienie, ale również na poprawę odporności,
  • stosuje się ją również jako składnik płynu do płukania ust,
  • może zmniejszać ryzyko uszkodzeń neuronów,
  • niektórzy podkreślają, że działa odtruwająco.

Co zawiera kolendra?

  • Linalon – znany ze swojego działania przeciwbólowego,
  • geraniol – działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie,
  • cymol,
  • olejek kolendrowy o działaniu bakteriobójczym,
  • kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy,
  • sterole – hamujące wchłanianie cholesterolu z pożywienia,
  • polifenole, flawonoidy,
  • tokole – działanie przeciwutlaniający,
  • magnez, żelazo, wapń,
  • witaminę A, K, C,
  • błonnik,
  • niewielką ilość białka.

Kto nie może stosować kolendry?

Nie zaleca się stosowania kolendry w celach leczniczych (w większych ilościach) u kobiet w ciąży, karmiących, a także u dzieci poniżej 12 roku życia. Można ją natomiast używać jako przyprawę i element dodający smaku dań. Ważnym przeciwwskazaniem do stosowania kolendry w celach leczniczych jest niedrożność dróg żółciowych, a także niskie ciśnienie krwi – kolendra może znacząco obniżać ciśnienie krwi.

Niestety można przedawkować kolendrę i w ten sposób doprowadzić do wystąpienia nudności, bóli brzucha, głowy i senności. Dlatego należy uważać, szczególnie w przypadku stosowania większej ilości przyprawy.

Warto również wziąć pod uwagę, że kolendra może powodować wzmocnienie działania leków obniżających wysokie ciśnienie krwi, co może być problematyczne nawet u osób z naturalnie wysokim ciśnieniem krwi.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*