Niedobór wapnia, czyli wapń w diecie bezmlecznej

Dla zdrowego wzrostu kości organizm dziecka potrzebuje wapnia, witamin i innych mikroelementów. Niestety w przypadku diety bezmlecznej, która stosowana jest zazwyczaj z powodu nietolerancji, często pojawia się problem z niedoborem tego ważnego składnika. Niedobór wapnia skutkuje nie tylko kruchością i łamliwością kości, ale również nieprawidłowościach w przebiegu wielu procesów biochemicznych. Jak zatem zadbać o odpowiednią podaż wapnia? Jakie są najważniejsze źródła wapnia?

Gdy organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości wapnia. Niedobór wapnia jest groźny

Jeśli organizm, niezależnie od tego, czy mówimy o dziecku czy dorosłym, nie otrzymuje odpowiedniej ilości wapnia wraz z pożywieniem, sięga po rezerwy zgromadzone w kościach. W ten sposób uwalniany jest wapń do krwi, by można było przeprowadzić ważne procesy biochemiczne. Niestety skutkiem tego jest osłabienie kości, które pozbawione wapnia stają się bardziej kruche i podatne na złamania.

Czy mleko jest najlepszym źródłem wapnia?

Badania przeprowadzone w ramach tak zwanego „Chińskiego projektu” przez profesora Cambella dały bardzo ciekawe wyniki. Pokazały one, że w na chińskiej prowincji, gdzie białko pochodzenia zwierzęcego zjada się rzadko, stanowi ono jedynie 10% spożywanego białka, złamania kości zdarzają się 5 razy rzadziej niż w Stanach Zjednoczonych, gdzie spożycie mleka i produktów mlecznych jest dużo większe.

Naukowcy są zdania, że to ważny argument mówiący o tym, że przyswajanie wapnia z produktów mlecznych nie jest tak dobre, jak nam się wydaje. Cennym źródłem wapnia są także rośliny, w których składnik ten występuje w połączeniu z witaminami (A, C) i innymi mikroelementami, które zwiększają wchłanianie wapnia.

Najlepsze źródła wapnia

Jakie produkty dostarczają zatem wapnia, które dobrze się wchłania i wzmacnia kości? Wbrew pozorom nie zawsze są to pochodne mleka. Dobrym źródłem wapna są:

  • sezam (100 gramów sezamu zawiera 975 mg wapnia)
  • migdały (100 gramów migdałów zawiera 239 mg wapnia)
  • amarantus (100 gramów amarantusa zawiera 222 mg wapnia)
  • nać pietruszki (w 100 gramach 193 mg wapnia)
  • orzechy laskowe (w 100 gramach 186 mg wapnia)
  • jarmuż (157 mg wapnia)
  • rośliny strączkowe (fasola biała – 163 mg, groch)
  • orzechy włoskie (99 mg wapnia)
  • biała kapusta (100 gramów kapusty zawiera 67 mg wapnia)

Jakie są objawy niedoboru wapnia?

Poniższe objawy niedoboru wapnia mogą wystąpić pojedynczo lub zbiorowo. To, czy się pojawią, zależy od poziomu niedoboru pierwiastka w organizmie. Najczęściej wymienia się:

  • zmęczenie
  • ból mięśni, stawów,
  • złamania kości,
  • osłabiona kondycja włosów, skóry i paznokci,
  • mrowienie i drętwienie kończyn,
  • krwotoki z nosa,
  • szybkie pojawianie się siniaków

O czym warto jeszcze pamiętać?

Niedobór wapnia powinien skłonić nas do przyjrzenia się, czy nie zmagamy się z innymi niedoborami. Problemem może być brak witaminy D. Słoneczna witamina jest niezbędna, by wapń się wchłonął. Niestety niedobór witaminy D jest powszechny, sprzyja temu przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach, bez dostępu do promieni słonecznych.

Niedobór wapnia może być spowodowany również niedoborem magnezu. Brak magnezu utrudnia bowiem wchłanianie wapnia. Znajdziemy go w pestkach, orzechach, kaszy gryczanej, jaglanej, fasoli i grochu.

Wchłanianiu wapnia sprzyja także witamina C.

Bardzo istotne jest, by dieta była zróżnicowana, boga w różne składniki i produkty. Tylko wtedy można liczyć na to, że organizm otrzymuje wszystko, czego tak naprawdę potrzebuje.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.