Naleśniki to chyba najprostsza i najbardziej lubiana przez dzieci propozycja kulinarna. Niestety w tradycyjnym wydaniu nie wszyscy mogą naleśniki jeść. Gdy trzeba liczyć się z alergią czy nietolerancją, można przygotować proste i smaczne naleśniki – bez jajek, mleka czy glutenu. Oto dwa przepisy, które sprawdzą się idealnie.
Naleśniki bez jajek i glutenu
Smaczne, zdrowe, bezglutenowe naleśniki i do tego bez jajek?
Oto one. Naleśniki gryczane. Będziemy potrzebować mąkę gryczaną (oznaczoną jako bezglutenowa). Możemy też zmielić kaszę gryczaną (ze znakiem przekreślonego kłosa) w młynku do kawy, by otrzymać mąkę do naleśników.
Wystarczą dwie szklanki mąki, woda lub mleko i ewentualnie cukier.
Tu znajdziesz przepis.
Naleśniki te możemy jeść na słodko i z warzywami.
Naleśniki budyniowe, bez glutenu i bez mleka.
Nie masz w domu mąki? Ale masz budyń?
Możesz przygotować naleśniki. To proste!
Jeśli sięgniesz po budyń bezglutenowy, będą to naleśniki bez glutenu.
Przepis jest banalnie prosty – łączymy 5 jajek i jeden budyń waniliowy (proszek). Wszystko dokładnie mieszamy. Można też dodać mleko krowie lub roślinne – ale nie trzeba.
Naleśniki są słodkie, idealne na deser.
Komentarze