Naleśniki tylko z dwóch składników. Czy znasz te przepisy?

Naleśniki to chyba najprostsza i najbardziej lubiana przez dzieci propozycja kulinarna. Niestety w tradycyjnym wydaniu nie wszyscy mogą naleśniki jeść. Gdy trzeba liczyć się z alergią czy nietolerancją, można przygotować proste i smaczne naleśniki – bez jajek, mleka czy glutenu. Oto dwa przepisy, które sprawdzą się idealnie.

Naleśniki bez jajek i glutenu

Smaczne, zdrowe, bezglutenowe naleśniki i do tego bez jajek?

Oto one. Naleśniki gryczane. Będziemy potrzebować mąkę gryczaną (oznaczoną jako bezglutenowa). Możemy też zmielić kaszę gryczaną (ze znakiem przekreślonego kłosa) w młynku do kawy, by otrzymać mąkę do naleśników.

Wystarczą dwie szklanki mąki, woda lub mleko i ewentualnie cukier.

Tu znajdziesz przepis.

Naleśniki te możemy jeść na słodko i z warzywami.

naleśniki

Naleśniki budyniowe, bez glutenu i bez mleka.

Nie masz w domu mąki? Ale masz budyń?

Możesz przygotować naleśniki. To proste!

Jeśli sięgniesz po budyń bezglutenowy, będą to naleśniki bez glutenu.

Przepis jest banalnie prosty – łączymy 5 jajek i jeden budyń waniliowy (proszek). Wszystko dokładnie mieszamy. Można też dodać mleko krowie lub roślinne – ale nie trzeba.

Naleśniki są słodkie, idealne na deser.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*