Zbliżająca się powoli jesień to idealny moment na zmianę swojego codziennego jadłospisu. Żegnamy więc lekkie, orzeźwiające chłodniki na rzecz bardziej sytych i aromatycznych zup. Rozgrzewające zupy nie tylko dodadzą jednak energii w zimniejsze dni, ale również dostarczą organizmowi wielu cennych witamin oraz składników odżywczych pochodzących z warzyw i mięsa. Dzięki temu efektywnie zwiększymy naszą odporność przed nadchodzącym sezonem jesienno-zimowym. Sprawdź, jakie są najzdrowsze zupy, które warto przygotować we wrześniu!
Krem pomidorowy z pieczoną papryką
Składniki:
- dwie czerwone papryki;
- kilogram pomidorów;
- jedna cebula;
- jeden czosnek;
- pojedyncza łyżka koncentratu pomidorowego;
- łyżeczka soli himalajskiej;
- 1/4 szklanki oliwy;
- kilka listków świeżej bazylii.
Krem pomidorowy z pieczoną papryką stanowi świetną propozycję na wczesnojesienny obiad, zwłaszcza dla dzieci, które nie przepadają za klasyczną pomidorówką. Pomidory, cebulę, czosnek i paprykę należy pokroić na ćwiartki, a następnie ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Dla smaku warzywa można posypać solą i pieprzem oraz polać oliwą. W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do 185°C. Wkładamy do niego przygotowane wcześniej warzywa, a potem pieczemy je przez około 40 minut, aż się zarumienią. Czosnek wyjmujemy z łupinek, po czym wraz z pozostałymi składnikami przekładamy do blendera. Zupę mieszamy, aż do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji. Dodajemy bazylię i doprawiamy dla smaku. Zupę można również podawać z grzankami bądź słonymi paluchami z ciasta francuskiego.
Włoska zupa weselna
Składniki:
- jedna duża marchewka;
- dwie łodygi selera naciowego;
- jedna mała cebula;
- dwa ząbki czosnku;
- dwie garście szpinaku;
- pół szklanki drobnego makaronu;
- litr rosołu;
- 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego;
- cztery łyżki bułki tartej;
- dwie łyżki posiekanej natki pietruszki;
- pojedyncza łyżeczka suszonego oregano;
- jedno jajko;
- łyżka oleju;
- szczypta soli i pieprzu.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, po czym wrzucamy pokrojoną cebulę, którą smażymy około trzech minut. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę oraz selera, mieszamy i zasmażamy przez pięć minut. Dorzucamy starty czosnek, a potem zalewamy całość rosołem. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. W tym samym czasie przygotowujemy mięsne pulpeciki (można z nich zrezygnować w wersji wegetariańskiej). Mięso przekładamy do głębokiej miski, dodajemy oregano, natkę pietruszki, bułkę tartą, a także sól i pieprz. Wbijamy jajko oraz bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli powstała masa okaże się zbyt luźna to dosypujemy nieco bułki tartej. Formujemy klopsiki. Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie wykładamy gotowe pulpeciki. Smażymy przez około 3-5 minut, jednocześnie przewracając kulki, żeby dokładnie się obsmażyły ze wszystkich stron. Po usmażeniu przekładamy pulpeciki do garnka z gotującą się zupą, a potem wsypujemy pół szklanki makaronu. Całość gotujemy dopóki makaron nie zmięknie. Na sam koniec wkładamy do zupy dwie garście szpinaku i gotujemy, aż liście zwiotczeją pod wpływem temperatury. Tak przygotowana zupa jest już gotowa do spożycia.
Zupa kalafiorowa z ciecierzycą
Składniki:
kilogram kalafiora;
400 g ciecierzycy;
dwa ziemniaki;
trzy ząbki czosnku;
pół łyżeczki tymianku;
pół łyżeczki papryki ostrej mielonej;
trzy łyżki oliwy z oliwek;
1,5 litra wody;
szczypta soli i pieprzu czarnego.
Kremowa zupa z kalafiora i ciecierzycy to znakomita opcja na chłodniejsze, wrześniowe dni. Kalafiora należy obrać z liści, wykroić z niego głąb, a także podzielić na różyczki. Następnie przepłukaną oraz odsączoną ciecierzycę doprawiamy posiekanym tymiankiem i czosnkiem. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem rozkładamy warzywa. W piekarniku rozgrzanym do 200°C pieczemy wszystkie składniki przez około pół godziny. W tym samym czasie możemy obrać ziemniaki i pokroić je w kostki. Wrzucamy je do garnka, zalewamy wodą oraz gotujemy do miękkości. Potem dorzucamy połowę kalafiora i cieciorkę, a całość gotujemy około 2-3 minut. Zupę dodatkowo blendujemy na gładki krem. Danie może być podawane z pozostałą częścią kalafiora oraz ciecierzycą. Doprawiamy dla smaku przyprawami i ostrą papryką.
Komentarze