Zbilansowane, zdrowe odżywianie stanowi fundament dobrej kondycji oraz rozwoju dziecka. Dieta każdego maluszka powinna więc uwzględniać wysokojakościową kaszę jaglaną. Nie tylko uznawana jest ona bowiem za jeden z najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych, ale też wykazuje właściwości antywirusowe, a także doskonale wzmacnia odporność. Pyszna jaglanka stanowi świetną propozycję na smakowity, wartościowy posiłek. Sprawdź 5 przepisów na najzdrowszą jaglankę dla dziecka!
Jaglanka z cynamonem i kardamonem
Składniki:
- 1/2 szklanki wody;
- 1/2 szklanki mleka lub dowolnego napoju roślinnego;
- 3 łyżki kaszy jaglanej;- 1 łyżeczka miodu (dla dzieci powyżej 1. roku)
- 1/2 laski wanilii
- 1/4 łyżeczki cynamonu;
- szczypta kardamonu;
- 1 łyżeczka zblendowanych orzechów ziemnych lub migdałów;
- 1 łyżeczka oleju.
Przepis:Wodę i mleko należy zagotować. Kaszę zaś uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydzielać się charakterystyczny, orzechowy zapach. Następnie trzeba ją wypłukać w gorącej wodzie i dorzucić do gotującego się mleka. Całość powinno się gotować mniej więcej 20 minut wraz z ziarenkami z laski wanilii. Po ugotowaniu należy przełożyć kaszę do miski, po czym zblendować na masę. Następnie do
jaglanki można dodać sproszkowane orzechy, miód, olej i przyprawy. Całość po wymieszaniu powinno się odstawić do ostudzenia. Jaglankę według preferencji można podawać dziecku zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kasza jaglana z bananem
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej;
- 100 ml mleka lub napoju roślinnego;
- 2 szklanki wody;
- 1 duży banan;
- sok z truskawek (może być mrożonych);
- 1 łyżka oleju rzepakowego;
- 1/4 łyżeczki soli.
Przepis:Kaszę należy przepłukać wodą, aby pozbyć się goryczki. Następnie można ją już wrzucić do osolonego wrzątku z dodatkiem oleju. Przyjmuje się, że na jedną szklankę kaszy przypadają dwie szklanki wody. Całość należy gotować około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. W osobnej misce należy pokroić na części banana. Rozdrobionego banana, ugotowaną kaszę i mleko blenduje się na
jednolitą masę. Na końcu można polać jaglankę sokiem truskawkowym.
Budyń jaglany
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 100 ml wody lub napoju roślinnego
- 1/2 szklanki kakao;
- 1 duży banan;
- 1/4 łyżeczki cynamonu.
Przepis:Kaszę jaglaną należy gotować przez około 20 minut w wodzie bądź wybranym napoju roślinnym. Banana powinno się pokroić na mniejsze części. Następnie trzeba zmiksować kakao, banana i kaszę, aż do uzyskania jednolitej masy. Budyń w tej wersji można podawać dziecku zarówno na śniadanie, jak i jako zdrową, słodką przekąskę w ciągu dnia.
Kasza jaglana ze świeżymi owocami
Składniki:-
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej;
- 1 szklanka napoju migdałowego;
- 1 szklanka wody;
- 1 łyżka oleju lnianego:
- 1 szczypta soli:
- garść wybranych świeżych owoców (np. malin, borówek, brzoskwini, winogron).
Przepis: Kaszę jaglaną należy zalać gotowaną wodą i odcedzić. Następnie do osobnego garnka wlać wodę oraz napój migdałowy, po czym dorzucić do tego kaszę i gotować około 20 minut na małym ogniu.
Po ugotowaniu można już dodać do jaglanki sól i olej lniany, a całość wymieszać na jednolitą konsystencję. Na końcu należy dorzucić do posiłku wybrane świeże owoce.
Jaglanka z dynią
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej;
- 1/2 szklanki puree z dyni;
- 1,5 szklanki mleka/wody/napoju roślinnego;
- 3 łyżki rodzynek;
- 1 łyżeczka masła;
- 2 cm świeżego imbiru bądź szczypta suszonego;
- szczypta cynamonu.
Przepis: Kaszę należy przepłukać pod bieżącą wodą, po czym wrzucić do gotującego się mleka lub wody. Całość powinno się gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15-20 minut. W międzyczasie można posiekać na drobno rodzynki i zetrzeć imbir. Po ugotowaniu kaszy należy dodać do niej cynamon, starty imbir, masło, rodzynki oraz puree z dyni. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać i
zostawić pod przykryciem na około 5-10 minut, aby smaki się połączyły. Przygotowaną w ten sposób kaszę można podawać na ciepło w towarzystwie wybranych owoców, np. plastrów pomarańczy.
Komentarze