Najprostsze przepisy na domowe desery – do przygotowania razem z dzieckiem. Każde tylko kilka składników!

Dzieci uwielbiają jeść słodycze i choć większość rodziców zdaje sobie sprawę z faktu, że są one niezdrowe, ciężko jest czasem odmówić maluchom tej przyjemności. Jednak warto od czasu do czasu zastąpić kupne słodycze, tymi domowymi. Jeśli dodatkowo zaangażuje się swoje dzieci w przygotowanie domowych deserów, można być pewnym, że będą one częściej sięgały po słodycze ręcznie zrobione niż kupne batoniki. Przygodę i zabawę w małą cukiernię można rozpocząć już z naprawdę małymi pociechami. Ich rola będzie sprowadzała się początkowo do wykonywania prostych czynności – od wsypania mąki, którą rodzice mu odmierzą, po wymieszanie łyżką wszystkich składników. Z czasem będzie można zwiększać zakres wykonywanych czynności przez dziecko – oczywiście zawsze pod czujnym okiem osoby dorosłej. Przygotowanie prostych domowych deserów nie jest ani trudne, ani pracochłonne, a może sprawić ogromną radość zarówno dzieciom, jak i rodzicom. Jest to też doskonała forma spędzania wolnego czasu – zwłaszcza jeśli za oknem pogoda nie sprzyja innym aktywnościom.

pieczenie z dziećmi

Ciasto dla małych i dużych wielbicieli czekolady – tylko 5 składników

Kto nie kocha czekolady? Jeśli podobnie jak Ty, Twoje dziecko uwielbia czekoladę, warto wypróbować ten prosty przepis na pyszne brownie. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 300 g cukru pudru,
  • 250 g masła,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki mąki.

Na początku należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni (z funkcją termoobiegu). W tym czasie Twoje dziecko może wysmarować masłem blaszkę o wymiarach 24×18 cm (to doskonały trening sensoryczny i motoryczny). W czasie, gdy będziesz rozpuszczać na ogniu masło, maluch może połamać na mniejsze kawałeczki czekoladę, którą należy następnie dodać do masła. Garnek ściągamy z palnika i całość dokładnie mieszamy, do momentu aż uzyskamy gładką, lejącą konsystencję. Całość odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i wbijamy jajka – całość dokładnie mieszamy, następnie dodajemy czekoladową masę i przez chwilę miksujemy. Powstałą masę należy przelać do formy i piec przez 20 minut. Ciasto zaraz po upieczeniu może mieć konsystencję lekko płynną, ale po przestudzeniu będzie idealne i gotowe do jedzenia.

Mus truskawkowy – szybki i prosty w przygotowaniu

Kolejna propozycja dedykowana jest dla zwolenników truskawek i szybkich deserów bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcie z dziećmi czy na zwykły, codzienny podwieczorek. Do przygotowania musu będą potrzebne:

  • ciasteczka owsiane, herbatniki lub biszkopty – 170 g,
  • truskawki (świeże lub mrożone) – 300 g,
  • woda – 1/4 szklanki,
  • galaretka truskawkowa –  1 opakowanie,
  • bita  śmietana – opcjonalnie do dekoracji.

Przygotuj pucharki, do których Twoje dziecko będzie wrzucało rozdrobnione ciasteczka. Truskawki zmiksujcie na mus. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie – dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Przestudzoną dodajemy do musu. Na rozdrobnione ciasteczka przelewamy mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki, by całość stężała – na około 1 do 2 godzin. Po wyjęciu deser można  udekorować bitą śmietaną. Smacznego!

Zdrowe ciasteczka owsiane – alternatywa dla drugiego śniadania

Ostatnią propozycją na domowe słodycze, które można przygotować wspólnie z dzieckiem, są ciasteczka owsiane. Do ich przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • ulubione bakalie – orzeszki, rodzynki lub sezam.

Przygotuj piekarnik – nagrzej go do 180 stopni (góra-dół). Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypcie suche składniki – aby urozmaicić przygotowanie ciastek, pozwól swojemu dziecku, by przesiało mąkę. Całość wymieszajcie i dodajcie roztopione masło oraz jajko, dosypcie bakalie (jeśli Twoje dziecko nie przepada za nimi, można ten krok pominąć). Z powstałej masy uformujcie kulki, które następnie delikatnie dociśnijcie, tak by powstały małe placuszki. Ciasteczka układamy na blaszce, zachowując odpowiednią odległość. Pieczemy w piekarniku do uzyskania pięknego, złotego koloru.

Warto pamiętać, by zakres wspólnego przygotowania deserów dostosować do wieku dziecka, a także jego umiejętności i możliwości. Podczas pieczenia należy zapewnić dziecku bezpieczne warunki i pozwalać mu na wykonanie jedynie prostych czynności, takich jak wyrabianie ciasta, dodawanie lub mieszanie składników. Małe dziecko nie powinno mieć dostępu do ostrych przyborów, należy także zwracać uwagę, by nie znajdowało się w pobliżu rozgrzanego piekarnika czy kuchenki.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*