Jesień to czas, który wielu osobom kojarzy się z klasycznymi placuszkami z jabłkami, podawanymi na śniadanie czy podwieczorek. Bardzo prostymi w wykonaniu i wyjątkowo smacznymi.
Poniższy przepis pozwoli Wam na przygotowanie szybkiego posiłku, deseru lub dodatku, uwielbianego przez dzieci. Także w wersji dla alergików!
Składniki
dwa średnie jabłka lub jedno duże
dwa jajka
pół szklanki mąki (pszennej lub bezglutenowej)
1 łyżka esencji waniliowej (niekoniecznie)
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie),
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
około 7-8 łyżek wody
masło do smażenia
Jabłka umyj, obierz ze skóry i pokrój na niewielkie plastry. Ubij jajka z cukrem. Dodaj sodę, ewentualnie esencję i cynamon. Ubijaj, następnie dodaj mąkę i stopniowo wodę, mieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj. Smaż na niewielkiej ilości masła.
Mniam, zjadłabym:) Chyba zaraz zrobię :)