Najprostsze placuszki z jabłkami

Jesień to czas, który wielu osobom kojarzy się z klasycznymi placuszkami z jabłkami, podawanymi na śniadanie czy podwieczorek. Bardzo prostymi w wykonaniu i wyjątkowo smacznymi.

Poniższy przepis pozwoli Wam na przygotowanie szybkiego posiłku, deseru lub dodatku, uwielbianego przez dzieci. Także w wersji dla alergików!

Składniki

SONY DSCdwa średnie jabłka lub jedno duże

dwa jajka

pół szklanki mąki (pszennej lub bezglutenowej)

1 łyżka esencji waniliowej (niekoniecznie)

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie),

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

około 7-8 łyżek wody

masło do smażenia

Jabłka umyj, obierz ze skóry i pokrój na niewielkie plastry.  Ubij jajka z cukrem. Dodaj sodę, ewentualnie esencję i cynamon. Ubijaj, następnie dodaj mąkę i stopniowo wodę, mieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj. Smaż na niewielkiej ilości masła.

SONY DSC

 

 

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Mama bliźniaków Mama bliźniaków

    Mniam, zjadłabym:) Chyba zaraz zrobię :)