O nadwrażliwości, nietolerancji pokarmowej i alergii

sosrodzice.pl: Czym jest nadwrażliwość pokarmowa?

komorkaJagoda Koniarek: Nadwrażliwość pokarmowa ma podłoże immunologiczne. Polega na wywoływaniu przez antygeny pokarmowe reakcji obronnej ze strony krwinek białych układu odpornościowego, czego skutkiem są stany zapalne w różnych tkankach i układach naszego organizmu. Po prostu konkretny pokarm jest traktowany jak antygeny bakteryjne czy wirusowe, czyli wróg i nasz organizm reaguje pełną mobilizacją sił obronnych – zlokalizować, otoczyć, unieszkodliwić i usunąć. Spożywanie reaktywnych produktów powoduje utrzymywanie naszej armii w stanie ciągłej wojny. Reakcje są opóźnione, mogą wystąpić od kilku godzin do 3 dni po zjedzeniu, są zależne od ilości spożytego pokarmu i charakteryzują się niespecyficznymi albo przewlekłymi objawami. Bardzo trudno jest wyśledzić, które składniki pożywienia je wywołują.

sosrodzice.pl: A czym jest nietolerancja pokarmowa?

J.K.: Nietolerancje pokarmowe to reakcje o podłożu metabolicznym, wynikające z niedoboru lub braku enzymów biorących udział w trawieniu konkretnych składników pokarmowych. Należą do nich m.in. nietolerancja laktozy wywoływana niedoborem lub brakiem laktazy – enzymu rozkładającego ten cukier mlekowy, czy fenyloketonuria, w której brak enzymów biorących udział w metabolizmie fenyloalaniny – aminokwasu będącego składnikiem białek zwierzęcych i roślinnych.
Używanie tych pojęć zamiennie jest nagminne i niepotrzebnie wprowadza zamęt. Nadwrażliwości  i nietolerancje zaliczamy do niepożądanych reakcji na pokarmy, które obejmują różnego typu niekorzystne działanie składników pożywienia na nasz organizm. Niepożądane reakcje różnią się między sobą mechanizmami, a więc i metodami ich diagnozowania. Wśród tych reakcji znajdują się również zatrucia pokarmowe bakteryjne i wirusowe oraz reakcje toksyczne (np. zatrucie solaniną, która w wysokim stężeniu występuje w kiełkujących ziemniakach).

Jak rozpoznajemy alergię?

J.K: Typowa alergia I typu charakteryzuje się specyficznym mechanizmem. Jest to reakcja polegająca na wytworzeniu specyficznych przeciwciał klasy IgE skierowanych przeciwko alergenom pokarmowym. Charakteryzuje się ostrą, natychmiastową (od kilku sekund do dwóch godzin) reakcją miejscową. Nawet minimalna ilość alergizującego pokarmu wywołuje reakcję. Najczęściej jest to ostra pokrzywka, drętwienie, pieczenie i obrzęk warg i języka lub gardła, obrzęk Quinky`ego. Tego typu reakcje są bardzo niebezpieczne, gdyż mogą doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego lub uduszenia się chorego.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.