Mufinki z cukinią, marchewką i żurawiną

Smaczne warzywne mufinki? Polecam sprawdzony przepis, dzięki którym przygotować można babeczki, które smakują dorosłym i dzieciom. Co równie ważne: pieczenie jest proste, a przygotowywanie nie zajmuje więcej niż 30 minut.

Warzywne mufinki można zabrać do szkoły, do pracy czy po prostu jeść je w domu, gdy mamy ochotę na przekąskę. Zawierają mało cukru!

Składniki

  • SONY DSC125 g mąki
  • 125 g mąki pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g drobnego cukru
  • 55 g mieszanki suszonych owoców (my użyliśmy żurawinę, którą drobno pokroiliśmy)
  • 125 g drobno utartej marchewki
  • 125 g drobno utartej cukinii,
  • 125 ml oleju słonecznikowego

Przygotowanie

SONY DSCPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Przygotowujemy foremki do pieczenia mufinek (z przepisu wychodzi 12 sztuk). Wykładamy je papierowymi foremkami lub smarujemy tłuszczem.

Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier w dużej misce. Dodajemy suszone owoce (drobno pokrojoną żurawinę).  W drugiej misce mieszamy drobno startą marchewkę, cukinię, olej i jajka, następnie dodajemy do pierwszej miski z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto nie powinno być dokładnie wymieszane, należy zrobić to tak, by znajdowała się w nim niewymieszana sucha mąka bez reszty składników.

Napełniamy blaszkę do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut i wyciągamy z piekarnika. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

 

Mam na imię Kinga. Jestem mamą. Normalną, nie wpatrzoną przez cały dzień w dziecko, ale myślącą o prawdziwym dobru całej rodziny. Uczę się, jak kochać siebie i innych. Wiem, że mogę to osiągnąć jedynie wtedy, kiedy będę łączyć kilka ról.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Forever Forever

    When I was trying to learn more about your band, Krista, I got mildly hung up on the issue of whether it was “flathead” of &#2a08;fl2t-head” catfish. Little things like that can make it harder for a name to function as it should.