Muffinki bez mleka

Dieta bezmleczna nie wyklucza możliwości jedzenia słodyczy. Co prawda trzeba przygotowywać je w domu, bo te gotowe zawierają mleko i jego przetwory, ale można przy tym odkryć radość z gotowania i pieczenia.

Poniżej wypróbowany przepis na muffinki owocowo-warzywne z mlekiem roślinnym (np. ryżowym lub sojowym).

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Składniki:

  • SONY DSC150 gramów startej marchwi
  • 100 gramów startego jabłka
  • 1 dojrzały pokrojony banan
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • 300 gramów mąki
  • 100 gramów cukru
  • 100 ml oleju (np. słonecznikowego)
  • 200 ml mleka ryżowego lub sojowego

Babeczki bez mleka: przygotowanie:

  • Jabłko i marchew obrać, zetrzeć na tarce i zmiksować (mikserem) do uzyskania jednolitej konsystencji,
  • Dodać banana i zmiksować.
  • Dolać olej, cukier waniliowy i 100 mleka i wymieszać.
  • Dodać pozostałe składniki, uzupełniając je resztą mleka, wymieszać.
  • Przełożyć ciasto do foremek (wykładając wcześniej papierowymi papilotkami)
  • Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni, do czasu aż muffinki się zarumienią.
  • Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*

  1. hania

    Witam, czy babeczki w środku powinny wyjść wypieczone czy wilgotne jak zakalec? Wyszły mi zakalcowate w środku, spod i góra dobrze wypieczone. Może to przez banana i jablko?