Dieta bezmleczna nie wyklucza możliwości jedzenia słodyczy. Co prawda trzeba przygotowywać je w domu, bo te gotowe zawierają mleko i jego przetwory, ale można przy tym odkryć radość z gotowania i pieczenia.
Poniżej wypróbowany przepis na muffinki owocowo-warzywne z mlekiem roślinnym (np. ryżowym lub sojowym).
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Składniki:
150 gramów startej marchwi
- 100 gramów startego jabłka
- 1 dojrzały pokrojony banan
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
- 300 gramów mąki
- 100 gramów cukru
- 100 ml oleju (np. słonecznikowego)
- 200 ml mleka ryżowego lub sojowego
Babeczki bez mleka: przygotowanie:
- Jabłko i marchew obrać, zetrzeć na tarce i zmiksować (mikserem) do uzyskania jednolitej konsystencji,
- Dodać banana i zmiksować.
- Dolać olej, cukier waniliowy i 100 mleka i wymieszać.
- Dodać pozostałe składniki, uzupełniając je resztą mleka, wymieszać.
- Przełożyć ciasto do foremek (wykładając wcześniej papierowymi papilotkami)
- Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni, do czasu aż muffinki się zarumienią.
- Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Witam, czy babeczki w środku powinny wyjść wypieczone czy wilgotne jak zakalec? Wyszły mi zakalcowate w środku, spod i góra dobrze wypieczone. Może to przez banana i jablko?