Mleko w proszku w produktach spożywczych – groźne czy nie?

Trudno znaleźć jogurt, czy gotowe batoniki, nadziewane czekoladki bez mleka w proszku. Producenci dodają mleko krowie poddane pasteryzacji, odparowane i wysuszone  do wielu produktów. Nic dziwnego jest ono tańsze niż świeże mleko i zdecydowanie mniej wrażliwe na negatywny wpływ czynników zewnętrznych, dzięki temu nie powoduje problemów w trakcie produkcji. Poza tym jego dodanie zmienia strukturę produktu – zagęszcza i pozwala uzyskać oczekiwaną konsystencję. Czy jednak mleko w proszku jest niebezpieczne? Dlaczego wiele środowisk twierdzi, że należy go unikać?

Czy oprócz mleka w proszku należałoby również wykluczyć z diety jajka w proszku – przecież i one są czołowym produktem stosowanym w przemyśle spożywczym…

Mleko w proszku. Zarzuty

mleko w proszkuMleko w proszku, zwłaszcza w dużych ilościach, może być niebezpieczne, ponieważ posiada w składzie utleniony cholesterol (oksysterol), który, jak wykazano, jest szczególnie groźny dla zdrowia (więcej na ten temat).

W trakcie przetwarzania mleka często dochodzi do wytworzenia utlenionego cholesterolu, czyli substancji o poturbowanych brzegach, co czyni ją szczególnie niekorzystnym składnikiem dla naczyń krwionośnych. Utlenione komórki dostarczane wraz z mlekiem w proszku mogą pociągać za sobą kolejne komórki, co stanowi nierzadko początek dla choroby wieńcowej i jest bezpośrednim zagrożeniem dla zdrowia. Utlenione formy cholesterolu, według innych badań, mają sprzyjać występowaniu nowotworów.

Jest też inny minus – mleko w proszku zawiera dużo mniej witamin i cennych mikroelementów niż jego płynny odpowiednik.

Nieprawdą jest jednak, że mleko w proszku może być dodawane do każdego produktu i producent nie musi tego faktu odnotowywać. W każdym wypadku informacja o pełnym składzie musi znaleźć się na etykiecie. Jednak jeśli obawiamy się, czy producent na pewno pisze prawdę, warto sprawdzić zawartość białka w produkcie. Jeśli jest wyższe niż 9 grama białka na jedną porcję, można być niemal pewnym, że w produkcie zastosowano również mleko  w proszku.

Czy unikać mleka w proszku?

Nie można powiedzieć, że mleko w proszku czy jaja w proszku to trucizna, jednak kontrowersje, jakie wokół nich urosły, powinny nam dać do myślenia. Wątpliwości ich dotyczące są bowiem uzasadnione.

Mleko w proszku jako produkt przetworzony, zmieniony przez człowieka nie powinien być stosowany w diecie małych dzieci. Zamiast żywności paczkowanej, wysoko przetworzonej, warto wyrobić w sobie nawyk przygotowywania prostych posiłków samodzielnie w domu. Dla osób, które nie są przyzwyczajone do gotowania i pieczenia, może być to początkowo kłopotliwe, jednak z czasem wchodzi w nawyk i pewne czynności wykonywane automatycznie, nie stanowią kłopotu.

Z drugiej strony nie ma sensu bić na alarm. Warto wiedzieć, że nieduże ilości mleka w proszku w diecie dziecka nie będą szkodliwe, jeśli zneutralizujemy je, dostarczając maluchowi wielu ważnych składników odżywczych z warzyw i owoców. Inaczej – w ogólnie zdrowej, zróżnicowanej diecie niewielka ilość mleka w proszku nie będzie niebezpieczna.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jestem mamą. Normalną, nie wpatrzoną przez cały dzień w dziecko, ale myślącą o prawdziwym dobru całej rodziny. Uczę się, jak kochać siebie i innych. Wiem, że mogę to osiągnąć jedynie wtedy, kiedy będę łączyć kilka ról.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.