Stokrotki znajdziemy niemal na każdej łące. Niewiele osób jednak wie, że cieszą one nie tylko oko, ale mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie i samopoczucie. W medycynie ludowej przygotowuje się z nich „miód”, oczywiście nie jest to miód w klasycznym słowa tego znaczeniu, taki, jaki uzyskamy od pszczół, ale napar o kolorze podobnym do niego i właściwościach prozdrowotnych, stąd popularna nazwa miód ze stokrotek, która się przyjęła.
Czy warto wybrać się na łąkę i przynieść do domu kwiaty stokrotek?
Stokrotka – niepozorna, o cennym składzie
Stokrotka pospolita (Bellis perennis) zawiera olejki eteryczne, śluzy, saponiny, flawonoidy, antocyjanozydy, kwasy organiczne, żywice oraz sole mineralne. W medycynie ludowej ma bardzo szerokie zastosowanie. Działa:
- przeciwzapalnie,
- tonizująco
- wykrztuśnie,
- oczyszczająco,
- lekko moczopędnie,
- leczniczo przy nieżycie żołądka, jelit, problemach trawiennych,
- zewnętrznie zastosowany napar pomaga przy chorobach skóry, egzemie,
- zmniejsza obrzęki, stłuczenia,
- minimalizuje skutki obrzęków i stłuczeń.
Stokrotka zaczyna kwitnąć w marcu, ale okres kwitnienia jest bardzo długi – od marca do listopada.
Jak przygotować miód ze stokrotki?
Oto przepis na miód (napar) ze stokrotek:
- około 500 sztuk kwiatów,
- 2,5 szklanki wrzącej wody
- 1 szklanka cukru
- 1 cytryna
Kwiatki stokrotki zrywamy z łąki oddalonej od drogi. Warto dobrze wybrać miejsce zbiorów.
Na kilka godzin po zerwaniu pozostawiamy kwiaty rozłożone na papierze lub ściereczce, by wszelkie żyjątka miały okazję opuścić nasze zbiory.
Po kilku godzinach stokrotki wsypujemy do szklanego naczynia i zalewamy gorącą wodą, przykrywamy. Pozostawiamy na całą noc.
Następnego dnia, rano przecedzamy stokrotki i na gazie/pieluszce tetrowej dokładnie odciskamy. Dodajemy sok z cytryny, zwracając uwagę, by nie wpadły pestki. Następnie wsypujemy cukier, gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy do uzyskania optymalnej konsystencji – aż miód zgęstnieje, może to trwać kilkadziesiąt minut, godzinę lub dłużej. Po zdjęciu z ognia przelewamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręć.
Jak wykorzystać miód ze stokrotek?
Miód ze stokrotek pięknie pachnie. Można go dodawać do herbaty, a także naleśników i deserów. Świetnie sprawdza się w okresie częstych infekcji. Pity systematycznie:
- naturalnie wzmacnia organizm,
- pomaga zwalczyć infekcję,
- działa przeciwgorączkowo.
Zebrane stokrotki można wykorzystać również do przygotowania suszu na herbatkę, do przyrządzenia nalewki czy syropu.
Sprawdź przepisy na syrop z młodych pędów sosny, miód z mniszka lekarskiego i syrop z czarnego bzu.
bardzo ciekawe, nie znam….pierwszy raz slysze
chyba warto sprobowac :D
Konia z rzędem temu, kto o tej porze stokrotki na łące znajdzie. Pomijając szczegół, że na zdjęciu jest margerytka, a nie stokrotka.
Bardzo dobry ^^ zwłaszcza na anginę i drapiący kaszel, natychmiastowa ulga Emotikon grin