Miód zamiast antybiotyku?

Miód to tradycyjny lek pochodzący z natury. Wytwarzany przez pszczoły jest w wielu sytuacjach, na co wskazują wyniki badań, dużo skuteczniejszy niż syntetyczne leki. Szczególnie korzystnie działa na infekcje bakteryjne, przeziębienia, pomaga w leczeniu objawowym, a także wzmacnia i dzięki temu działa profilaktycznie – przeciwdziała chorobom.

Poza tym badania laboratoryjne potwierdzają, że miód może działać tam, gdzie antybiotyki nie sprawdzają się. Jest skuteczny na wiele bakterii opornych na wpływ leków stworzonych przez ludzi.

Od kiedy miód w diecie dziecka?

miodMiodu z powodu ryzyka wystąpienia reakcji uczuleniowej nie poleca się podawać dzieciom do ukończenia pierwszego roku życia. Kiedyś podawano jego niewielki ilości już niemowlakom, później zalecano nie włączać miodu aż do ukończenia dziecku trzeciego roku życia.

Dzisiaj z powodu bardzo dobrych właściwości zdrowotnych i smaku zaleca się proponowanie miodu w niewielkich ilościach dzieciom, które skończyły rok.

  • Jednak uwaga! Miodu nie należy rozpuszczać w temperaturze ponad 40stopni, bo traci cenne substancje odżywcze.
  • Podstawowa dawka miodu dla każdego to jedna łyżka stołowa dziennie.
  • Dzieciom do lat czterech nie podaje się generalnie więcej niż jednej łyżeczki miodu dziennie. Najlepszy będzie miód w formie ciekłej.
  • Dzieciom od 4-16 lat nie podaje się zazwyczaj leczniczo więcej niż 2 łyżek stołowych dziennie.
  • Osobom starszym, po leczeniu antybiotykami i w trakcie rekonwalescencji zaleca się zwiększenie dziennej dawki miodu do 2-5 łyżek stołowych.

Uczulenie na miód

Miód należy podawać w niewielkich ilościach, sprawdzając reakcje organizmu dziecka.

Jeśli wystąpi niekorzystna reakcja, nie należy się jednak. Oznacza to, że maluch nie toleruje miodu określonego rodzaju. Być może reakcja nie pojawi się po spożyciu innego typu miodu.

Dla bezpieczeństwa w przypadku najmłodszych dzieci lepiej unikać:

  • miodu niewiadomego pochodzenia,
  • miodu rzepakowego z powodu ryzyka zatrucia przez pszczoły pestycydami,
  • miodu spoza UE – ze względu na brak regulacji i oddzielnych przepisów dotyczących badania miodu. Istnieje ryzyko skażenia szkodliwymi chemikaliami, pestycydami, grzybami i bakteriami.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jestem mamą. Normalną, nie wpatrzoną przez cały dzień w dziecko, ale myślącą o prawdziwym dobru całej rodziny. Uczę się, jak kochać siebie i innych. Wiem, że mogę to osiągnąć jedynie wtedy, kiedy będę łączyć kilka ról.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Kinga Kinga

    Miód ma swoją moc. My dodajemy go do herbaty – zamiast cukru.

  2. marysia marysia

    Miód na pewno ma działanie lecznicze, ale żeby był w stanie zastąpić antybiotyk, to nie jestem przekonana. Może w bardzo dużych ilościach tak działa. Ale rzezcywiście nie jest tak, że antybiotyk zawsze jest niezbędny.