Miód z mleczy- przygotuj z dzieckiem syrop z mniszka lekarskiego

Pospolity mlecz zmienia barwę łąk na przełomie kwietnia i maja. Żółte dorodne pąki porastają przydrożne skwerki, parki, łąki. Jesteśmy do nich tak przyzwyczajeni, że rzadko pamiętamy o właściwościach prozdrowotnych popularnego mieszka lekarskiego, który wzmacnia odporność, jest świetnym remedium ma popularne infekcje, poprawia trawienie oraz podawany na kaszel łagodzi męczący odruch i ułatwia odkrztuszanie. Sprawia, że kaszel jest bardziej produktywny. Jednak zalet mniszka lekarskiego jest znacznie więcej…Przygotuj miód z mleczy – smaczny i zdrowy.

Jak przygotować miód z mniszka lekarskiego? Miód z mleczy: przepis

Istotne jest, by wybrać się na łąkę z dala od ulicy. Raczej nie na pole, które może być potraktowane środkami na owady, ale znaleźć miejsce z szerokim pasem zieleni, znajdujące się w większej odległości od spalin.

My wybraliśmy się poza miasto, dotarliśmy na miejsce rowerami wraz z dwoma małymi pomocniczkami, gotowymi do zbierania kwiatów.

miód z mleczy

mniszek lekarski

Ważna jest również pora dnia: najlepiej zaplanować zrywanie kwiatków przed południem w słoneczny dzień, kiedy główki mniszka są otwarte i dorodne.

Ważne jest, by kwiaty były dojrzałe, ale nie zmieniały już swojego wyglądu w popularne „dmuchawce”.

Wieczorem kwiatki zamykają główki, poza tym znawcy tematu twierdzą, że zerwane o tej porze dnia są gorzkie. Dlatego tak ważne jest, by zebrać kwiatki w południe, w ładny, słoneczny dzień, by nasz miód z mniszka lekarskiego był smaczny i zdrowy.

miód z mleczy

zebrane kwiaty

W wersji mini (na około 2 małe słoiczki po przecierze pomidorowym) będziemy potrzebować:

– około 150-200 kwiatów (same główki bez łodyżek, dozwolone są zielone koszyczki)

– około pół litra wody

– około pół szklanki cukru (ja użyłam brązowego, nierafinowanego)

– sok z jednej cytryny

Kwiaty oczyszczamy – wysypujemy do miski i pozwalamy, by wyszły z nich wszystkie robaczki (może to potrwać kilka godzin). Płuczemy pod wodą i przebieramy. Następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 15 minut.

miód z mleczy

gotowanie kwiatów

Następnie odstawiamy w chłodne miejsce (można do lodówki) na 24 godziny.

Po dobie wyciągamy mlecze i odsączamy wodę do osobnego garnuszka. Wsypujemy do wody cukier oraz sok wyciśnięty z cytryny i stawiamy na gazie. Gotujemy około 2 godziny (bez przykrywki), by wyparował nadmiar wody i by miód zgęstniał.

W tym czasie możemy cieszyć się pięknym zapachem, który unosi się w całym domu.

Na końcu przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem. Dodatkowa pasteryzacja (gotowanie słoiczków z zawartością) nie jest potrzebna.

Jedną łyżeczkę miodu dziennie możemy dodawać do herbaty lub jeść samodzielnie dla wzmocnienia i w okresie infekcji.

Miód jest świeży przez kilka miesięcy.

Z mniszka lekarskiego można przygotować również napój z liści, sok ze świeżych liści mniszka, odwar z korzenia mniszka lekarskiego.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Kobieta, żona, matka. Po krótkim zastanowieniu - właśnie w takiej kolejności. Nie lubi przesady oraz forsowania tylko jednego trendu w wychowaniu.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Wioleta Wioleta

    robimy i również polecamy, często rozrabiam go z wodą jak sok i podaje do picia :)

  2. Katarzyna Katarzyna

    o fajny przepis
    nie miałam pojęcia, że można przygotować miód z mleczy

  3. Dajana Dajana

    Fakt samo zbieranie kwiatków jest świetną zabawą, później w trakcie gotowania w domu unosi się bardzo ładny zapach a efekt końcowy jest bardzo dobry. Polecam

  4. Wiki Rose Wiki Rose

    Bardzo ciekawe :) w mojej okolicy mnóstwo tego dobrodziejstwa :) https://instagram.com/p/2JmNW7pSgn

  5. Marta Marta

    super może jeszcze zrobimy, ale trzeba poszukać dobrego miejsca na zbieranie

  6. zana zana

    Ciekawe :) Od jakiego wieku można podawać? Dziękuję za odpowiedź!

    • Rena Rena

      My podajemy 9 miesięcznemu synkowi, ale niewielkie ilości, około pół łyżeczki na dzień

      • Ilona Ilona

        Myślę, że miód przygotowany z kwiatów z dala od szosy można podawać już bardzo wcześnie przy rozszerzaniu diety ale w niewielkich ilościach

  7. Natalia Natalia

    O tak…u mnie był hurt..cała rodzinę wyposazylam w miodzik

  8. grazyna grazyna

    Mam 1 ALE !!!!
    Gotowanie wody z SOKIEM CYTRYNY.
    Wiadomo ze w temp.40’C zabijane sa WSZYSTKIE witaminy CYTRYNY.
    Wiec ?!

    • jaga jaga

      Odnosnie dodawania cytryny to sądzę, że chodzi tutaj o smak, z samego mleczu byłby niesmaczny.A cytryne z witaminami można spozywać w inny sposób.Ja dodaje do przygotowania miodu cytrynę w plasterkach wraz ze skorka, ma lepszy aromat.

  9. kasia kasia

    A jezeli dziecko jest alergikiem i ma astme może stosowac ten syrop???Jest uczulony na pylki miedzy innymi.

  10. kirke kirke

    Dostałam od koleżanki słoiczek takiego miodu,dopadło mnie przeziębienia i leczę się tym miodkiem.Jest dobrze,polecam.

  11. Justyna Justyna

    super

  12. Asia Asia

    Wydaje mi się, że biały sok z łodyżek mleczu jest trujący. Ja kiedyś robiłam taki miód, ale nie gotowałam całych główek kwiatów, tylko wyrywałam same żółte płatki. Wydaje mi się, że tak jest bezpieczniej. Miód pycha!

  13. Maja Maja

    Ja piję dodany do herbatki z czystka :) bardzo smaczne polecam ;)

  14. MaciejLu MaciejLu

    Aby łatwiej pozbyć się wspomnianych „robaczków”, pamiętam jeszcze ze starych książek ziołolecznictwa, że wielu autorów poleca wyłożenie kwiatków koronami w dół na płycie/blasze/stolnicy przykrytej jasno-białym papierem- owady lgną ku jasnemu i same wszystkie wyjdą na papier- nie ma ryzyka że coś zostanie w kwiatach ;)

  15. AGA AGA

    A czy nie mozna by uniknac 2 bledow w tytule?
    1. Miod produkuja pszczoly. To jest syrop.
    2. Mlecz to inna roslina. Ta to MNISZEK LEKARSKI.

  16. Ewa Ewa

    Miód jest naturalną słodką substancją wytworzoną przez pszczoły (Apis mellifera). Dlaczego więc nazywa Pani miodem coś, co nim nie jest i wprowadza w ten sposób w błąd czytelników?

  17. ari ari

    Ludzie to nie miod , miod jest produkt tylkoi wyłacznie wytwarzany przez pszczoły ,gdzie jak wiadomo dodają wlasne enzymy ,To co wy nazywacie miodem to napój lub napar ,to nigdy nie stało koło miodu

  18. Iwona Jędruszczuk Iwona Jędruszczuk

    no i jest też różnica między pospolitym mleczem, a mniszkiem lekarskim :)
    o tym też warto byłoby napisać

  19. Łukasz Łukasz

    Nie jest to prawda. Witamina C oraz większość witamin ma temperaturę rozkładu grubo powyzej 100*C. Co prawda gotowanie zmniejsza stężenie witamin lecz one dalej w tym wywarze się znajdują i to w sporych ilościach. Pozdrawiam

  20. rys rys

    Cantini-Lipińska Agata
    18 kwietnia ·Na FB znalazłem taką informację BARDZO WAŻNĄ !!!

    Wszystkim zbierającym mniszka na miodek przypominam, że mniszek to co innego niż mlecz i że mlecz jest trujący
    Emotikon smile

    mniszek – na jednej łodydze jeden kwiat
    mlecz – na jednej łodydze kilka kwiatów …..
    Emotikon smile
    miłego zbierania i miodkowania !

  21. luska luska

    A jak przechowywać ?

  22. Nina Nina

    Taki syrop nie jest zdrowy. Cukier, nawet brazowy-obniza odpornosc. Pozatym, tak dlugie gotowanie niszczy wiekszosc wartosci odzywczych. Lepiej kupic PRawdziwy miod od pszczelarza i kwiaty mniszka zalac takim miodem na ok 3 tygodnie.

  23. Ania Ania

    Robiłam kiedyś podobny – pycha polecam

  24. Iren1 Iren1

    Nie polecam dzieciom ze względu na cukier

  25. M_P M_P

    Dobre pytanie. Ale raczej do lekarza alergologa niż na forum.
    Osobiście nie ryzykowałabym bez zapytania lekarza prowadzącego.

  26. Agnieszka 45 Agnieszka 45

    Od kilku lat robię ten miodek , ale trochę inny miałam przepis ..Kwiaty po przebraniu (zbieram w czystym środowisku ) zalewam przegotowaną gorącą wodą , zostawiam na 24 godz.NIE gotuje…………następnie odcedzam i dodaje
    cukier podgrzewam (nie gotuje ) około 2-3 godz …. Pod koniec dodaje sok z cytryny..gdy zgęstnieje przelewam do słoiczków..Miód jest świeży przez kilka miesięcy.Moje wnuki uwielbiają ..

    Łodyżki mleczu młode jako lekarstwo na wątrobę.. żujemy po 3-4 dziennie ..wiem nie smaczne ale jakie lekarstwo smaczne..

  27. ja ja

    zbieram od wielu lat kwiaty, robię syrop alen igdy nie płukałam kwiatów, bo szkoda stracić pyłku…

  28. Kasia Kasia

    Mlecz pospolity ma właściwości prozdrowotne?. Kto pisał ten artykół?
    Aż strach pomyśleć, że ktoś może spróbować go przyrządzić.
    Autor powinien odpowiedzieć przed sądem za te brednie.

    • Mirek Mirek

      Zgadza się, mlecz jest wręcz trujący.Jeśli ktoś nie rozróżnia mniszka od mlecza to …powinien czymś innym się zajmować

  29. drtg drtg

    Jaką konsystencję powinien mieć mniszkowy miód? Ja zrobiłam wszystko wg. przepisu, ale efekty przypomina raczej syrop niż miód. Czy tak ma być?

  30. Rzeplita Rzeplita

    jak to może być zdrowe jeśli to jest praktycznie sam cukier?! kwiaty mniszka zalane miodem to i owszem ale nie syrop z cukru…

  31. SN SN

    Mniszek lekarski to nie mlecz, choć potocznie tak się go nazywa (całkiem błędnie). Rodzaj Mlecz (Sonchus) to coś zupełnie innego – rośliny z rozgałęzionymi kwiatostanami, wyższe od mniszków (mlecz błotny spokojnie miewa u nas 3 metry).

  32. Mirek Mirek

    następny sposób by się obeżreć cukrem…samo zdrowie

  33. Bea Bea

    ??????????????????Mlecz jest rośliną trującą ,na zdjęciu widać Mniszek lekarski a nie kwiaty Mleczu .kwiatów nie płuczemy , jeśli zmyjemy z nich pyłek nie mają już żadnej wartości . Przed publikacją takiego art warto spytać jakiegoś zielarza jak postępować z ziołami .To samo dotyczy kwiatów czarnego bzu ,celebrytki też namawiają do mycia go przed zrobieniem syropu …to straszne

  34. ala ala

    Kużwa Polacy wam to się wszystko nie podoba, a to za długie, a to za krótkie, a to za słodkie ,a to za gorzkie, a to cukier, a to miód……..ludzieeeee a jak wsuwacie miód z supermarketu to miód??????????????????????? Jak żrecie badziewie z mięsa z dodatkami chemicznymi to też cacy?????? Jak kupujecie litrami kolorowe wody ,a jakże smakowe to kużwa wam nie przeszkadza ,że żrecie gów…o- słodzone aspartamem, acesulfamem-k czy fenyloalaniną—-a tu problem cukier!!!!!! Twoje dzieciaki żrą cukierki trujące na potęgę a ty masz problem z cukrem w miodku z mniszka lekarskiego…………….Najlepiej nie zawracaj sobie tym głowy i nie mąć w głowach innym. Idż najedz się coca-coli z hamburgerem.

  35. Krzysztof Krzysztof

    Nie wolno płukać kwiatów gdyż pozbywamy się wtedy pyłku z nich a to podstawa tego miodu.Tylko czekamy jak robaki wyjdą i zalewamy wodą nie płukając kwiatów.

  36. Aleksandra Aleksandra

    Posiadamy w uprawie ekologicznej 3 ha mniszka lekarskiego , i zapraszamy do samodzielnego zbierania kwiatów w okolicach Nowogardu. kontakt przez fb Osieleniec Aleksandra

  37. kagt kagt

    kupcie sobie prawdziwy miód a nie kilogram cukru z wodą co z wami sie dzieje

  38. naturalna naturalna

    taki SOK to samo zdrowie z tym, że po 2 h gotowania wiele w nim nie zostaje , nie ma nic wspólnego z miodem bo ten produkują pszczoły i kwiaty mniszka bardzo lubią :).
    u mnie zbieramy kwiaty mniszka jak autorka podaje w słoneczny dzień koło południa, a następnie przepłukuję je na sicie , układam w słoju przekładając plasterkami sparzonej cytryny, i zalewam letnią wodą w której rozpuściłam miód np lipowy ( można użyć cukru pod warunkiem zagotowania i zszumowania go po rozpuszczeniu) taki słój przykrywam gazą i stawiam na parapecie na 3-4 dni codziennie mieszam ( koniecznie wyparzoną drewnianą łyżką – inaczej się zepsuje ) po tym czasie odcedzam przez gazę odciskam zlewam do niewielkich szklanych buteleczek np po „kubusiu” , pasteryzuję 15 min , warto przechowywać w ciemnym miejscu wówczas taki sok jest smaczniejszy i bardziej wartościowy. pozdrawiam

Zobacz również