Mięso dla niemowlaka – rozszerzamy dietę

Rozpoczynając rozszerzanie diety niemowlęcia, podajemy warzywa i owoce. Dopiero gdy dziecko dobrze sobie z nimi radzi i je toleruje, wprowadzamy mięso. Mięso jest niezbędne do prawidłowego rozwoju i wzrostu dziecka, dlatego powinno znaleźć się w tygodniowym jadłospisie dziecka. Ja wybrać mięso dla niemowlaka? Po co niemowlęciu mięso?? Kiedy i jak je podać?

Mięso dla niemowlaka. Dlaczego mięso w diecie dziecka jest takie ważne?

Mięso zawiera głównie pełnowartościowe białko, które jest budulcem komórek i tkanek,  wspomaga rozwój wzrostu, kości i zębów. Niedobór białka może powodować zahamowanie wzrostu a także zmniejszyć odporność. Kolejnym ważnym składnikiem mięsa jest łatwoprzyswajalne żelazo, które zapobiega anemii, wspomaga pracę ośrodkowego układu nerwowego, zwiększa odporność. Mięso zwierzęce zawiera również cynk, witaminy, szczególnie ważna jest witamina B12 – wspomaga wzrost oraz produkcję czerwonych krwinek.

Z kolei mięso ryb zawiera białko, wapń (niezbędny od budowy kości), fosfor oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3 wspomagające układ krążenia, odporność i prawidłową pracę mózgu.

mięso dla niemowlaka

Jakie mięso dla niemowlaka?

Wybór mięsa, które dajemy niemowlęciu jest niezwykle trudny. Musimy pamiętać, że podajemy ten produkt wrażliwemu malcowi pierwszy raz, więc reakcja może być różna. Dlatego jeśli już decydujemy się podać mięso, należy zadbać, by było odpowiednie.

Trzeba dopilnować, by mięso dla niemowlaka nie było toksyczne np. kurczęta często zawierają mnóstwo hormonów, antybiotyków, pestycydów, co w konsekwencji może doprowadzić do zaburzeń hormonalnych u dziecka.

Najlepiej wybrać mięso dla niemowlaka z hodowli ekologicznej, lepiej unikać kurczaków, bezpieczniejsze będzie mięso z indyka, królika, gęsi, kaczki oraz cielęce.

Mięso wieprzowe podajemy niemowlętom rzadziej i tylko wybrane partie np. polędwicę, schab, szynkę.

Jeśli chodzi o podroby, to nie podajemy ich dzieciom do 3 roku życia, gdyż zawierają dużo cholesterolu i często toksyczne substancje. Wybierając ryby, lepiej decydować się na morskie, mają mniej substancji toksycznych.

Niemowlętom nie podajemy: marlina, tuńczyka, szczupaka, rekina, makreli, halibuta, śledzi, pangi, mintaja. Gdy decydujemy się na zakup, warto zwrócić uwagę, by mięso było przede wszystkim świeże, gdy mamy możliwość kupujmy je z gospodarstw ekologicznych lub z odpowiednimi certyfikatami np. ISO, HACCPO

Kiedy podać niemowlęciu mięso?

Po około 4-5 miesiącach życia dziecko zaczyna tracić zapasy żelaza, nagromadzone w trakcie życia płodowego i trzeba je uzupełnić, podając mięso.

Maluchom karmionym mieszanką modyfikowaną, mięso podajemy w 6 miesiącu życia, zaś karmionym piersią w 7 miesiącu. Mięso powinno być podawane przynajmniej raz dziennie, zaś dwa razy w tygodniu ryba. Pierwsze mięso łatwo przyswajalne to kurczak, indyk, królik, cielęcina, jagnięcina (od 7 miesiąca). Dopiero po pewnym czasie , gdy dziecko toleruje dobrze mięso, można włączyć do diety wieprzowinę, wołowinę, kaczkę (od 2 lat).

Jak przygotować mięso dla niemowlaka?

Z mięsa zawsze zdejmujemy skórę i pozbywamy się nawet najmniejszego tłuszczu. Gotujemy je osobno w garnku z wodą lub na parze bez dodatku soli. Dopiero gdy zmięknie, miksujemy lub drobno kroimy i dodajemy do zupki lub warzyw.

Dania gotowane na wywarach mięsnych powinny zagościć na stolę niemowlęcia nie wcześniej niż w 8 miesiącu życia.

Dzienna porcja mięsa w wieku 6-8 miesięcy wynosi 10 g (mała łyżeczka), w kolejnym miesiącu ilość zwiększamy do 15 g, zaś po 10 miesiącu do 20g. Mięso podajemy początkowo w małych ilościach i sprawdzamy czy nie wystąpi reakcja alergiczna.

Niemowlętom nie podajemy gotowego mięsa mielonego, lepiej zrobić je samemu w domu bez dodatku tłuszczu. Małym dzieciom nie podajemy też mięsa surowego np. w postaci tatara. Unikamy mięs smażonych, wysokoprzetworzonych, wędlin i parówek.

Maluchom uczulonym na białko mleka krowiego trzeba ostrożnie podawać cielęcinę i wołowinę, gdyż mogą pojawić się reakcje alergiczne. Jeśli natomiast mamy obawy, co do jakości i świeżości mięsa, lepiej wybrać te ze słoiczka.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Wioleta 30-letnia mama trzyletniego Wojtusia. Absolwentka studiów pedagogicznych. Z zamiłowaniem pochłania wszelką wiedzę na temat wychowywania dzieci, gotowania oraz dziedzin kosmetyki. Zagorzała zwolenniczka karmienia piersią i jak najczęstszego chwalenia dzieci. Wyznaje zasadę: "Słuchaj dobrych rad, ale postępuj zgodnie z matczynym instynktem".

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.