„Mama alergika gotuje”

„Mama alergika gotuje” to propozycja od znanej autorki bloga pod tym samym tytułem. Wydanie ma formę pięknej książki kucharskiej, w której zdjęcia odgrywają kluczową rolę – są duże, mieszczą się obok każdego przepisu i zajmują jedną stronę. Wydanie świetnie wpisuje się w potrzeby dzisiejszych czasów, kiedy większość małych dzieci ma różnego typu alergie.

W książce znajdziemy 100 przepisów bez mleka, jajek, orzechów, soi, kakao, miodu i selera oraz 78 przepisów bez glutenu. Każdy przepis został opisany pod względem alergenów, posiada informacje o czasie przygotowania i dokładne proporcje. Dodatkowo w wielu przepisach znajdują się porady dietetyka dotyczące tego, w jakim wieku można podawać konkretne dania albo np. czy można stosować zamienniki i kiedy warto to robić.

mama_alergika_gotuje_tradycyjnie_IMAGE1_335407_6Na wstępie znajduje się zestaw informacji o alergiach, podstawowe informacje, gdzie znajdują się alergeny, jak ich unikać, w jaki sposób zapobiegać niedoborom cennych substancji – np. żelaza, wapnia.

Książka podzielona jest na kilka podrozdziałów: śniadania, zupy, dania z warzywami, dania z mięsem, dania z owocami, desery, dodatki. Na koniec znajduje się bibliografia, wykaz przypisów, indeks potraw i podziękowania.

Podstawowa zaleta tej książki to fakt, że została naprawdę pięknie wydana. Książka jest w twardej oprawie, kartki są śliskie, dzięki temu nie poplamią się tak łatwo, każdy dział ma odrębny kolor, który pozwala łatwo odnaleźć przepis bez zaglądania do spisu.

Poza tym przepisy tu zebrane są raczej proste i uniwersalne, do których przygotowania nie potrzeba wielkich wstępów. Dzięki temu książka ta ma szansę sprawdzić się w świecie mam, które nie mają zbyt wiele czasu.

Czy jest coś, co rozczarowuje?

Ostatnio miałam okazję nabyć kilka książek kucharskich dedykowanych alergiom pokarmowym i niemal w każdej z nich znalazłam te same przepisy na chipsy z jarmużu, mleko jaglane, czy krupnik z kaszą jaglaną. Na szczęście w tej publikacji poza wieloma uniwersalnymi i dobrze znanymi „w internecie” recepturami znaleźć można propozycje bardziej wyszukane – na kopytka z batatów, kotlety z kaszą jaglaną i buraków, gofry orkiszowe, itd.

SONY DSC

 

Dlatego jeśli książkę tą potraktujemy jako uniwersalny przewodnik dla mam małych alergików, w której znajdziemy wszystkie najważniejsze przepisy – będziemy zadowoleni. Jednak jeśli poszukujemy w niej dużo nowych przepisów, niedostępnych nigdzie indziej – może nas nieco rozczarować.

SONY DSC

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Kobieta, żona, matka. Po krótkim zastanowieniu - właśnie w takiej kolejności. Nie lubi przesady oraz forsowania tylko jednego trendu w wychowaniu.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. ela ela

    a ja kupilam tę książkę i w ogóle mnie nie przekonuje…

  2. Anez200 Anez200

    A mi się marzy w 100% autorska książka kucharska….a nie takie „inspirowanie” się jedna od drugiej