Niewiele osób wie, że majeranek to nie tylko niezawodna przyprawa kuchenna, ale również naturalny środek na przeziębienie u dzieci. Świetnie sprawdza się na objawy choroby. Wszystko ze względu na lecznicze właściwości. Przeczytaj, jak wykorzystać majeranek na kaszel i katar w sezonie infekcji.
Majeranek na przeziębienie
Majeranek ogrodowy (Origanum Majorana L. syn. Majorana hortensis) to nie tylko przeprawa. To przede wszystkim zioło, którego właściwości wykorzystywane są od wieków w medycynie naturalnej.
Poleca się go na:
- przeziębienie,
- chore zatoki,
- na lepsze trawienie,
- na poprawę apetytu,
- do łagodzenia mdłości,
- do eliminowania wzdęć.
Badania potwierdziły, że majeranek wykazuje właściwości przeciwutleniające, antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwwirusowe. Poza tym majeranek dostarcza witaminy A, witaminy C, wapnia i żelaza.
Jak działa majeranek na kaszel i katar?
- ułatwia oddychanie,
- ułatwia usuwanie mokrej wydzieliny (majeranek polecany jest na mokry kaszel),
- polecany jest na stany zapalne, zwłaszcza zapalenie oskrzeli.
Majeranek na kaszel i katar – jak wykorzystać?
W sezonie infekcji szczególnie warto sprawdzić, jak działa majeranek na kaszel i katar.
W każdej aptece znajdziemy maść majerankową, którą smarujemy płatki nosowe, gdy mamy katar. Można ją używać już u najmłodszych dzieci. Jeśli nie chcemy kupować gotowego produktu, nic nie stoi na przeszkodzie, by samodzielnie przygotować pastę, wykorzystując do tego celu suszony majeranek i maść ochronną z witaminą A w proporcji 1 do 1.
Warto przygotować także inhalację majerankową, klasyczną nad miską, z głową przykrytą ręcznikiem. W tym celu 2 łyżki majeranku zalewamy pół litrem wrzątku. Pochylamy głowę nad miską i wdychamy opary. W ten sposób przyspieszymy powrót do zdrowia.
Warto przygotować również napar majerankowy. Przepis jest bardzo prosty. 1 łyżeczkę suszonego majeranku zalewamy szklanką wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut. Gdy napar ostygnie, dodajemy łyżeczkę miodu i pijemy taki napar 2-3 razy dziennie.
Świetnie sprawdza się także domowy syrop z majeranku, który rozgrzewa, ułatwia oddychanie i koi suchy, męczący kaszel. Do jego przygotowania potrzeba: szklanki suchego majeranku, czterech ząbków czosnku, pół litra wrzątku, 4 łyżki miodu i soku z jednej cytryny. Majeranek wsypujemy do słoika, zalewamy wrzątkiem, czekamy aż mikstura się zaparzy i ostygnie, dodajemy resztę składników. Zamykamy słoik i odstawiamy na kilka godzin. Następnie przelewamy zawartość przez filtr do kawy i wlewamy do buteleczki. Podajemy po łyżeczce kilka razy dziennie.
Ile może być dni przechowywany syrop z majeranku.