Co kryją „tanie pączki”?

Tłusty Czwartek. Wypada zjeść pączka. Choćby jednego, a przynajmniej kilka. Przecież tak mówi tradycja….

Duże sklepy kuszą nas ofertami na pulchne, świeże i smaczne pączusie: z ulubionymi dodatkami, lukrem, cukrem pudrem, czekoladą, budyniem, marmoladą. Możemy wybierać i przebierać…

Jest też inny nurt. Wiele osób pączki smaży lub piecze (w zależności od preferencji) samodzielnie w domu. I robią to w świadomy sposób.. Chcą mieć produkt o pewnym składzie, który nie będzie zawierał żadnych zbędnych dodatków, który się zje bez wyrzutów sumienia.

A co można znaleźć w masowo produkowanych pączkach?

Przede wszystkim większość pączków dostępnych w marketach nie jest świeżych. Są to produkty, które dostarczane są zamrożone i potem odpiekane. Podobnie zresztą jak chleby, bułki.

Przeciętny skład również nie wygląda zachęcająco:

  • zamiast jajek masa jajeczna
  • oleje utwardzane
  • emulgatory,
  • substancje konserwujące
  • substancje zagęszczające
  • barwniki
  • aromaty
  • proszek kakaowy udający czekoladę

Do usmażenia pączków w domu wystarczy:

  • mąka
  • jajka
  • mleko
  • cukier
  • drożdże
  • wanilia
  • olej lub masło
  • laska wanilii lub cukier waniliowy
  • sól
  • spirytus

Pączek przygotowany w domu będzie zdecydowanie zdrowszy i bezpieczniejszy. Pozbawiony zbędnych dodatków i syntetycznych substancji, które obarcza się odpowiedzialność za plagę alergii oraz nawet o działanie rakotwórcze.

Dla porównania skład pączka z marketu zajmuje kilkanaście linijek!

10247277_599328686836039_3952873195882198578_n

źródło: Zdrowe Żywienie Małych Wrocławian

 

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. L L

    Witam wszystkich smakoszy potraw z marketu. Widac dlaczego ten towar jest tani, bo to smieciowe jedzenie. Ja i moja rodzina unikamy marketowych okazji na dorobienie się nowotoru. Polecam wszystkim własna sztuke kulinarna -smaczna i zdrowa, wiemy z czego robimy u siebie w kuchni.pozdrawiam

    • Dorota Dorota

      L, zgadzam się w 100%.
      Niestety żyjemy w tak zastraszającym tempie, że wielu nas…je śmieci sprzedawane w pięknych opakowaniach za niewyobrażalne kwoty. Niestety taka prawda.

  2. Gosia Gosia

    Niestety nie zawsze jest czas na domowe wypieki. Warto jednak zwracać uwagę na skład produktów spożywczych, aby nie zjadać samej chemii. Przedstawiony skład pączka mnie powalił :(

    • spa spa

      jak nie ma czasu na pieczenie to nie trzeba od razu kupować paczka za 49gr z marketu… to nie lepiej w cukierni? przecież widać róznicę w wygladzie i czuć w smaku… no ale to juz nie za 49gr… ale jak ktoś chce pozornie oszczędzić… na własnym zdrowiu niestety.

      • Dorota Dorota

        Prawda…
        Lepiej nie jeść pączka niż jeść byle co.

    • Dorota Dorota

      Warto pamiętać też o tym, że obowiązują nowe przepisy, według których sprzedawca ma obowiązek podać kupującemu pełny skład sprzedawanego towaru.

  3. Impresja smaku Impresja smaku

    Dlatego ja piekłam sama pączki… przepis na idealne pączki znajdziecie tutaj http://www.impresjasmaku.blogspot.com/2015/02/paczki-bardzo-pulchne.html