Eksperci alarmują, żeby zwrócić uwagę na swoje nawyki żywieniowe, bo z pokolenia na pokolenie problem z otyłością i pogorszeniem zdrowia jest coraz większy. Przykład idzie niestety z góry. Jemy za mało warzyw. Nie podajemy ich również tak często jak powinniśmy naszym dzieciom. Tymczasem, według wytycznych, należy to robić kilkakrotnie w ciągu dnia, także w wersji płynnej. Dlatego koktajle warzywne warto na stałe włączyć w swoje menu. W jaki sposób, by nie spotkać się z protestem?
Koktajle warzywne, dlaczego warto „pić warzywa”?
Koktajle warzywne są bardzo zdrowe:
- usuwają z organizmu toksyny (dzięki wysokiej zawartości chlorofilu),
- dostarczają cennych witamin i składników mineralnych,
- wspomagają pracę wszystkich układów, szczególnie układu immunologicznego,
- pozwalają na „przemycanie wielu warzyw”,
- mogą występować w nieskończonej liczbie wariantów smakowych.
Warzywa w wersji płynnej są lepiej tolerowane i błyskawicznie przyswajane. Pozwalają wzbogacić dietę w cenne składniki szybciej i efektywniej, nie obciążając tak układu pokarmowego jak surowe warzywa, których spożywanie jest czasochłonne.
Uwaga – koktajle warzywne warto spożywać od razu po przygotowaniu. Wtedy są najsmaczniejsze i najzdrowsze.
Koktajle warzywne na początek: przepisy
Koktajle warzywne w diecie dziecka są często trudne w zaakceptowaniu. Dlatego zamiast zaczynać od czystych smoothie warzywnych, warto na wstępie wzbogacić ich smak o naturalną słodycz owoców. Dzięki temu mamy większą szansę na pozytywny odbiór naszej propozycji przez małych recenzentów.
Koktajl warzywno-owocowy na początek przepis:
- około 200 gramów szpinaku,
- jeden ogórek zielony,
- dwa duże dojrzałe banany (najlepiej z lekko „pokropioną” skórką)
- pół kilograma truskawek,
- woda
Warzywa i owoce dobrze płuczemy, obieramy, ogórka ścieramy, wszystko wrzucamy do blendera. Podajemy schłodzone.
Koktajl warzywno-owocowy: przepis, który na pewno się sprawdzi
- dwa pomarańcze
- pół banana
- pół szklanki szpinaku/rukoli
- pół szklanki wody
Pomarańcze obieramy, dzielimy, banana kroimy na kawałki, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy.
Koktajl warzywny z selerem
- pół selera
- pół szklanki szpinaku,
- kilka listków sałaty
- sok z cytryny
- pół ogórka
- pół szklanki wody
Koktajl warzywny z natką pietruszki
- natka pietruszki
- pomarańcza
- cytryna
- woda
Wszystkie składniki łączymy. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony.
Koktajl z jarmużem
- szklanka jarmużu
- pomarańcza
- gruszka
- banan
Wszystkie składniki łączymy (pomarańczę, grusze i banana uprzednio obieramy).
Koktajl z marchewką i cukinią
- 3 średnie marchewki
- kawałek selera
- pęczek zielonej pietruszki
- kawałek cukinii,
- sok z grejpfruta
Marchew, seler, cukinię i pietruszkę myjemy, drobno kroimy. Miksujemy na drobną masę, dodajemy sok z grejpfruta do uzyskania optymalnej konsystencji i jeszcze raz mieszamy.
mniami, super przepisy