Kiedy i w jaki sposób wprowadzać zboża do diety dziecka?

Inf. prasowa komentarzy: 0

Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wyłączne karmienie piersią powinno trwać przez pierwsze 6 miesięcy życia malucha. Po tym czasie do codziennej diety należy wyłączyć dodatkowe elementy – warzywa, owoce, a następnie zboża. Sprawdź, kiedy i jak wprowadzać do jadłospisu takie produkty jak np. kaszka manna, kaszka pszenna, kaszka ryżowa.

Według towarzystw naukowych rozszerzanie diety można rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. W roli pierwszych posiłków uzupełniających doskonale nadają się warzywa, potem należy wprowadzić owoce. Ważnym elementem diety maluszka są również różnego rodzaju zboża, np. w formie kaszek. Polecany jest nie tylko kleik ryżowy, ale również inne kaszki np. manna czy owsianka.

Jak wybrać odpowiednią kaszkę dla niemowląt?

W okresie niemowlęcym układ pokarmowy stale się rozwija, dlatego rodzice muszą zwrócić szczególną uwagę na odpowiednie żywienie malucha. Warto pamiętać, że produkty ogólnego przeznaczenia, tj. dedykowane również dorosłym – mogą zawierać pozostałości substancji potencjalnie szkodliwych w  ilościach, które są nieodpowiednie  dla niemowlęcia. Dlatego sięgając po kaszki, należy wybierać produkty dedykowane niemowlętom i małym dzieciom – ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Dzięki temu rodzice będą mieć pewność, że podają sprawdzoną żywność spełniającą restrykcyjne normy.

Niezależnie od tego, czy wybierasz kaszkę mannę, kaszkę ryżową czy inną, zwróć uwagę na takie aspekty jak:

  • wskazanie wieku na opakowaniu,
  • odpowiedni skład, w tym zawartość składników odżywczych.

Wyżej wymienione cechy spełniają kaszki BoboVita, które mogą być wprowadzane jako jedne z pierwszych posiłków uzupełniających dla maluszka.

Rola zbóż w diecie dziecka

Prawidłowe nawyki żywieniowe ukształtowane  w wieku niemowlęcym mogą procentować  nie tylko w pierwszych latach życia dziecka, ale również w dorosłości. Poniżej przeczytasz, dlaczego warto wprowadzić kaszki do diety maluszka.

  • Pomagają w przejściu do podawania pokarmów stałych

Kaszka manna czy inne kaszki zbożowe – dzięki swojej półstałej konsystencji – pomagają przejść od mleka w kierunku przyjmowania stałych pokarmów.

  • Są źródłem energii

W drugim półroczu życia dziecka wyłączne karmienie piersią nie pozwala na to, by w pełni zaspokoić potrzeby żywieniowe[1]. Dodatkowa porcja energii pochodząca np. z kaszki manny jest potrzebna dla rozwijającego się organizmu oraz dla stale zwiększającej się aktywności umysłowej i fizycznej malucha.

  • Stanowią źródło ważnych witamin i składników mineralnych

Kaszki zbożowe dla niemowląt często są wzbogacone o witaminy i składniki mineralne np. żelazo, które wraz z witaminą C wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. To niezwykle ważne – szczególnie w początkowym okresie uzupełniającego karmienia, gdy wyczerpują się zapasy żelaza u niemowląt.

  • To smaczny pomysł na śniadanie

Kaszka manna oraz inne kaszki zbożowe przygotowane według wskazania na opakowaniu stanowią pełnowartościowy posiłek. Dlatego świetnie sprawdzą się w roli śniadania. W wersji mlecznej zawierają również mleko modyfikowane, które jest dostosowane do potrzeb żywieniowych dziecka w konkretnym okresie rozwoju.

Kiedy wprowadzić kaszki do diety niemowlęcia?

Obowiązujący schemat żywienia niemowląt sugeruje, aby kaszki wprowadzać jako jedne z pierwszych produktów uzupełniających już po ukończeniu przez niemowlę 4. miesiąca życia. Dotyczy to nie tylko produktów bezglutenowych (np. kaszka ryżowa), jak również produktów glutenowych, takich jak kaszka manna.

Kaszka manna – jedna z najczęściej wybieranych na początek – stanowi źródło glutenu. Rodzice nie powinni jednak obawiać się jej wprowadzenia w pierwszych tygodniach rozszerzania diety. Celowe opóźnianie ekspozycji na gluten nie znajduje żadnego medycznego uzasadnienia – nie zmniejsza ryzyka rozwoju nietolerancji pokarmowej czy celiakii. Zgodnie z zaleceniami ekspertów, produkty zawierające gluten (w tym kaszkę manną) można wprowadzić w dowolnym momencie po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia życia. Ważne jest jednak to, by wprowadzenie glutenu odbyło się wcześniej niż po ukończeniu przez dziecko 12 miesięcy[2].

Wprowadzenie zbóż jest ważnym elementem rozszerzania diety dziecka, dlatego warto podawać je m.in. w formie kaszek mlecznych. Dzięki temu maluch otrzyma smaczny i pełnowartościowy posiłek.

[1] https://insights.ovid.com/crossref?an=00005176-200801000-00021

[2] Szajewska H. i wsp. : Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. [Nutrition of healthy term infants. Recommendations of the Polish Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition]. Standardy Medyczne. Pediatria 2014;11(3):321-338

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.