Kaszka owsiana w diecie dziecka

Pożywna owsianka to doskonały pomysł na śniadanie dla malucha. Możemy ją przygotować jako kaszkę owsianą lub zdecydować się na płatki owsiane.  Ogromną zaletą ziaren owsa jest dobre tolerowanie przez osoby z nietolerancją glutenu a nawet celiakią. Ponadto w odróżnieniu od innych zbóż, owies jest rzadko przetwarzane, na półkach sklepowych można je otrzymać w wersji podstawowej, bogatej we wszystkie cenne składniki odżywcze, bezpiecznej w stosowaniu nawet u najmłodszych.

Kaszka owsiana w diecie dziecka

Owies w diecie dziecka

Owies jest źródłem błonnika, białka (tiaminy, ryboflawiny), witamin z grupy B1, B6. Warto włączyć go do diety również z powodu wysokiej zawartości żelaza, magnezu, selenu, wapnia i fosforu.

Ponadto według wielu źródeł regularne spożycie owsa:

  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2,
  • zmniejsza objawy astmy,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu,
  • obniża poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca,
  • wzmacnia system odporności.

Kiedy wprowadzać owsiankę?

Owsianka uważana jest za bezpieczny składnik w diecie dziecka. Niezwykle rzadko wywołuje alergię. Nie oznacza to, że nie może wywołać negatywnej reakcji, ale jedynie tyle, że ryzyko jest niewielkie, dlatego poleca się ją już dla dzieci w siódmym miesiącu życia.

Z powodu wysokiej zawartości błonnika owsianka doskonale reguluje trawienie i ma pozytywny wpływ na wypróżnianie.

Maluszkowi można podać płatki owsiane. Można też rozdrobnić owies w mikserze lub blenderem.

Jak przechowywać owies?

Owies szybko jełczeje. Poleca się go przechowywać w hermetycznych opakowaniach. Najlepiej jednorazowo kupować niewielką ilość produktów owsianych.

Owies a gluten

Owies zawiera niewielkie ilości glutenin i gliadyny, które tworzą gluten. Istnieje jednak ryzyko zanieczyszczenia glutenu z powodu uprawy owsa z innymi zbożami. Jednak czyste produkty owsiane są sprzedawane (na przykład w Skandynawii) jako produkty polecane w diecie bezglutenowej. Mimo to warto poradzić się specjalisty zanim zaczniemy wprowadzać gluten do diety dziecka, rodzinnie obciążonego celiakią.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*

  1. anioszek

    Akurat szukałam informacji, od kiedy podać dziecku owsiankę. Wcześniej się nie zastanawiałam, ale podawałam niewielką ilość płątków owsianych lub żytnich do kaszki mojej córeczki zanim skończyła rok, teraz robię jej też owsiankę i chętnie zjada. Prowadzę blog o kolorowej krainie dziecięcej: kolorowoanioszek.blogspot.com