Kasza jaglana – sposób na odporność u dzieci

Kasza jaglana: przepisy

Kaszę jaglaną można podawać z mięsem lub bez mięsa, zastępując nią ryż lub ziemniaki. Świetnie smakuje również z bakaliami lub śliwkami. Można ją podawać także z pomidorami czy serem. Poniżej kilka przepisów.

  • dwie łyżki kaszy jaglanej
  • jedna szklanka wody (źródlanej)
  • ewentualnie odrobina mleka: matki lub modyfikowanego.

Kaszę jaglaną płuczemy, nawet kilkakrotnie, parzymy wrzątkiem. Wrzucamy na wrzącą wodę, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut (kasza powinna być miękka, a poziom wody powinien zrównać się z kaszą). Odstawiamy z ognia, możemy obłożyć ręcznikiem lub kocem i czekamy 15 minut. Po tym czasie miksujemy blenderem na gęstą masę. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję, dodajemy mleko modyfikowane lub mleko mamy.
Kleik możemy podawać z jabłkiem (dodajemy kawałki jabłka miej więcej w połowie gotowania kleiku).

Budyń z kaszy jaglanej

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3/4-1 szklanka gorącego soku z ananasów
  • 1,5-2 łyżki miodu
  • 1/4-1/2 łyżeczki wiórków kokosowych

Gotujemy sok z ananasów. Następnie gotujemy kaszę z przepisu powyżej z wiórkami kokosowymi.  Miksujemy kaszę z wcześniej przygotowanym sokiem, dodajemy miód.

Kasza jaglana z jabłkami, rodzynkami i orzechami

Obieramy jabłka, kroimy w plasterki, dusimy w rondlu z odrobiną wody i masła przez około 10 minut. Dodajemy umyte i namoczone rodzinki i trochę soku z cytryny oraz orzechy. Posypujemy cynamonem i dodajemy do wcześniej ugotowanej kaszy. Całość możemy polać miodem.

Szybka sałatka z kaszy jaglanej

Potrzebujemy: jednej szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, puszkę kukurydzy, groszku, jedno jabłko pokrojone w drobną kostkę i majonez (lub jogurt naturalny). Wszystkie składniki łączymy i otrzymujemy łagodną w smaku sałatkę.

SONY DSC

To przepisy na dobry początek. Z kaszy jaglanej można przygotować również kotleciki, użyć jej jako dodatek do zapiekanek oraz zup.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Kobieta, żona, matka. Po krótkim zastanowieniu - właśnie w takiej kolejności. Nie lubi przesady oraz forsowania tylko jednego trendu w wychowaniu.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. HelowaMama HelowaMama

    Świetnie się sprawdza również w krupniku. A dla dzieciaków polecam jaglane placuszki- wystarczy zmiksować, dodać jajko i odrobinę dozwolonej mąki:)

    • Dorota Dorota

      Tak, krupnik też :) Nie gotuję, dlatego może bezpośrednio nie wspomniałam :)

  2. Wioleta Wioleta

    U nas z jaglaną średnio, nie przepadamy za nią zwłaszcza syn. Robiłam ją na słodko, jako dodatek do mięsa, ale najlepiej wypadła w formie zapiekanki. Zdecydowanie wolimy pęczak, gryczaną, kuskus i mannę.

    • HelowaMama HelowaMama

      Zatem proponuję spróbować krupniku z jaglanką- jedyna potrawa, w jakiej ja ją lubię:) Córka jada w różnych wersjach i kombinacjach, ale ona jest bezglutkiem, więc nie miała okazji próbować pysznego pęczaku- nie ma porównania. Niestety, niechętnie je grykę- przemycam w postaci mąki. Co do kuskus-uwielbiam, ale to nie jest niestety kasza. Szkoda, bo gdyby było tak zdrowe, jak smaczne jadłabym codziennie:)
      Zaintrygowała mnie ta zapiekanka- może dałoby radę zrobić coś takiego w wersji bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej?

      • Wioleta Wioleta

        krupnik akurat gotuję z kasza jęczmienną bo tylko w takiej postaci ja ją zjem, mam uraz do jęczmiennej jeszcze z czasów dzieciństwa, choć pęczak bardzo lubię, być może spróbuje z jaglaną;) Co do zapiekanki, niestety moja jest standardowa, kasza, pieczarki, mięso, pokrojone warzywa, przyprawy, zalane mieszanką mleka i jajka, posypane serem. Na szczęście nie mamy problemu z glutenem:)

  3. xxx xxx

    Dzisiaj kupiłam i będę gotować :) Zobaczymy co jutro z tego wyjdzie ;)

  4. Marta Marta

    Kupuję kaszę jaglaną w Rossmannie i jestem zawiedziona ostatnią „dostawą”. Wysłałam męża po kilka opakowań kaszy w promocji i okazało się że jakość tej kaszy nie jest taka jak kiedyś….ziarna nie są już takie drobne i złote!!!!!! Zostało mi opakowanie ze starej dostawy i mam porównanie. Mam nadzieję, że to chwilowa zmiana……

  5. Natalia Natalia

    Świetne inspiracje, dzięki :)

  6. jolasia jolasia

    Bardzo fajne te propozycje jaglane. Nie wiedziałam, że ta kasza ma takie właściwości.

  7. Magda Magda

    Kroje 2-3jabłka, wrzucam zamrożone śliwki i podlewam delikatnie wodą, Dorzucam dużą garść jaglanki. Moja córeczka od roku jadła to codziennie i nie chorowała. Cały wcześniejszy rok była chora, łącznie ze szpitalem. Tę kaszę z jabłkiem i śliwką uwielbiają też starsze dzieci i ja sama, mąż nie bardzo. Teraz startuje z tym daniem u mojej 7 miesięcznej córci. Polecam

  8. smolarek smolarek

    witam mam pytanie do Pani mój syn to nie jadek i czy moge mu w ziemniakach przemycac kasze jaglana ugotowana wczesniej chce ja wybrobowac bo tez choruje chodzi do przedszkola a kasza niby na odpornosc moze cos pomoze?

Zobacz również