Kasza jaglana – sposób na odporność u dzieci

Kasza jaglana znana jest w naszej szerokości geograficznej od wieków. Mimo to w ostatnich latach została trochę zapomniana. Dlatego nie dziwi, że wielu z nas w ogóle nie zna jej smaku. Nie wie, jak kasza jaglana wygląda, jak ją gotować i jak podawać. Tymczasem dobrze zdobyć tę wiedzę, by włączyć do swojego menu produkt poprawiający odporność, dodający energii, doskonały dla małych alergików oraz osób na diecie bezglutenowej.

Kasza jaglana czyli co?

SONY DSCKasza jaglana powstaje poprzez obłuszczenie ziaren prosa, najstarszego, uprawianego około 4000 lat zboża. Kaszę tę uważa się za produkt mało przetworzony, dzięki czemu jej ziarna mogą nadal zachowywać najlepsze swoje cechy. Jaglanka jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6), posiada więcej soli mineralnych niż zdecydowanie popularniejsza od niej pszenica, jęczmień czy żyto.

Warto ją jeść ze względu na wysoką zawartość błonnika, żelaza, witaminy PP, miedzi, fosforu i wapnia. Pod względem wartości odżywczych znajduje się na drugim miejscu tuż po kaszy gryczanej.

Za sprawą wysokiej zawartości białka i węglowodanów w złożonej postaci kasza jaglana pozwala na powolne uwalnianie energii, a przy tym jest lekkostrawna (nie powoduje wzdęć, uczucia ciężkości czy fermentacji w żołądku).

Po zjedzeniu posiłku z kaszą jaglaną nie musimy się obawiać, że za chwilę poczujemy niemiłe ssanie w żołądku. Jaglanka doskonale wpływa również na mózg, koncentrację i zdolność zapamiętywania. Jest polecana dla osób narażonych na wysoki poziom cholesterolu: ponieważ reguluje jego ilość we krwi.

Kasza jaglana to jedyna kasza, która jest zasadotwórcza w procesie trawienia. To bardzo istotna informacja, bo przeciętne menu dorosłego czy dziecka obfituje w kwasotwórcze składniki (pieczywo, nabiał, mięso, cukier, cukier i jeszcze raz cukier). Zasadotwórcza kasza pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Doskonale odkwasza i oczyszcza organizm.

Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby nietolerujące tego składnika. Według dietetyków, doskonale radzi sobie z usuwaniem toksyn z organizmu. Jaglanka zawiera antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie nowotworów.

Jaglanka polecana jest również przy chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek oraz przy wyziębieniu organizmu.

Kasza jaglana w diecie dziecka

  • Kasza jaglana sprawdza się jako jeden z pierwszych posiłków w diecie dziecka. Jest wolna od glutenu, dlatego może być podawana już w szóstym-siódmym miesiącu życia dzieci karmionych piersią. U dzieci karmionych mieszanką, można niewielkie ilości kaszy jaglanej podawać w piątym miesiącu życia.
  • Małym dzieciom można ugotować z kaszy kleik.
  • Jest niezastąpiona przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Dzięki temu, że usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, można liczyć, że pozwoli szybciej pozbyć się śluzu, a wraz z nim kaszlu czy kataru.
  • Zmniejsza łaknienie na słodycze.
  • Za sprawą rzadko występującej w produktach spożywczych krzemionki poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci (co ma duże znaczenie zwłaszcza w przypadku nastolatków borykającymi się z trądzikiem).
  • Dobrze walczy z zaparciami, wystarczy dodać do kaszy kilka daktyli, łyżeczkę otrębów, trochę utartego jabłka ze skórką, uprażone siemię lniane i na koniec skropić kaszę olejem sezamowym tłoczonym na zimno, by poprawić trawienie.

Jak jeść kaszę jaglaną?

Przygotowanie kaszy jaglanej rozpoczynamy od dokładnego jej umycia. Można to zrobić na sicie, przepłukując ją bieżącą wodą lub w garnku, następnie przelewamy kaszę wrzątkiem. W międzyczasie gotujemy wodę i wrzucamy kaszę na wrzątek (jedna szklanka kaszy na trzy szklanki wody – wody powinno być trzy razy więcej niż kaszy).

Dorota, mama pięcioletniej Oliwii i dwuipółletniej Paulinki, orędowniczka zdrowego rozsądku w wychowywaniu dzieci. Nie znosi wypowiedzi o idealnych niemowlakach, które od pierwszych tygodni przesypiają całe noce, nie grymaszą przy jedzeniu, nigdy nie miewają kolek i złych humorów. Dzieci są tylko dziećmi. Mają prawo do gorszych dni. Tak jak ich rodzice. Uwielbia wspólne chwile z mężem i córkami. Każdego dnia uczy się, jak być trzeźwo myślącą matką.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. HelowaMama HelowaMama

    Świetnie się sprawdza również w krupniku. A dla dzieciaków polecam jaglane placuszki- wystarczy zmiksować, dodać jajko i odrobinę dozwolonej mąki:)

    • Dorota Dorota

      Tak, krupnik też :) Nie gotuję, dlatego może bezpośrednio nie wspomniałam :)

  2. Wioleta Wioleta

    U nas z jaglaną średnio, nie przepadamy za nią zwłaszcza syn. Robiłam ją na słodko, jako dodatek do mięsa, ale najlepiej wypadła w formie zapiekanki. Zdecydowanie wolimy pęczak, gryczaną, kuskus i mannę.

    • HelowaMama HelowaMama

      Zatem proponuję spróbować krupniku z jaglanką- jedyna potrawa, w jakiej ja ją lubię:) Córka jada w różnych wersjach i kombinacjach, ale ona jest bezglutkiem, więc nie miała okazji próbować pysznego pęczaku- nie ma porównania. Niestety, niechętnie je grykę- przemycam w postaci mąki. Co do kuskus-uwielbiam, ale to nie jest niestety kasza. Szkoda, bo gdyby było tak zdrowe, jak smaczne jadłabym codziennie:)
      Zaintrygowała mnie ta zapiekanka- może dałoby radę zrobić coś takiego w wersji bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej?

      • Wioleta Wioleta

        krupnik akurat gotuję z kasza jęczmienną bo tylko w takiej postaci ja ją zjem, mam uraz do jęczmiennej jeszcze z czasów dzieciństwa, choć pęczak bardzo lubię, być może spróbuje z jaglaną;) Co do zapiekanki, niestety moja jest standardowa, kasza, pieczarki, mięso, pokrojone warzywa, przyprawy, zalane mieszanką mleka i jajka, posypane serem. Na szczęście nie mamy problemu z glutenem:)

  3. xxx xxx

    Dzisiaj kupiłam i będę gotować :) Zobaczymy co jutro z tego wyjdzie ;)

  4. Marta Marta

    Kupuję kaszę jaglaną w Rossmannie i jestem zawiedziona ostatnią „dostawą”. Wysłałam męża po kilka opakowań kaszy w promocji i okazało się że jakość tej kaszy nie jest taka jak kiedyś….ziarna nie są już takie drobne i złote!!!!!! Zostało mi opakowanie ze starej dostawy i mam porównanie. Mam nadzieję, że to chwilowa zmiana……

  5. Natalia Natalia

    Świetne inspiracje, dzięki :)

  6. jolasia jolasia

    Bardzo fajne te propozycje jaglane. Nie wiedziałam, że ta kasza ma takie właściwości.

  7. Magda Magda

    Kroje 2-3jabłka, wrzucam zamrożone śliwki i podlewam delikatnie wodą, Dorzucam dużą garść jaglanki. Moja córeczka od roku jadła to codziennie i nie chorowała. Cały wcześniejszy rok była chora, łącznie ze szpitalem. Tę kaszę z jabłkiem i śliwką uwielbiają też starsze dzieci i ja sama, mąż nie bardzo. Teraz startuje z tym daniem u mojej 7 miesięcznej córci. Polecam