Janginizacja, czyli zdrowe przetwory bez cukru. Czy to możliwe?

Czas na przygotowywanie przetworów zbliża się wielkimi krokami. Szykujemy słoiki, zakrętki, sprawdzone przepisy na dżemy, domowe soki. Nasza motywacja jest wielka – chcemy zamknąć smaki lata w słoikach i zachować je na zimę. Niestety jest coś, co burzy nasz spokój – konieczność użycia dużej ilości cukru, by zakonserwować przetwory, żeby mogły one przetrwać do zimy. Może jest inny sposób? Tak, rozwiązaniem jest janginizowanie, czyli przygotowanie przetworów bez cukru.

Przetwory bez cukru, czyli co?

Przywykliśmy zasypywać owoce cukrem, okazuje się jednak, że to niejedyny sposób na konserwowanie. Zamiast tego można wybrać jangnizowanie, czyli duszenie owoców lub warzyw we własnych sokach z dodatkiem soli. Sól pozwala na wydobycie z owoców słodyczy.  Sprawia, że puszczają sok, zachowują naturalny kolor i swoje walory smakowe. Poza tym sól sprawia, że przetwory się lekko żelują.

W ten sposób można przygotować przetwory łatwe w przyswojeniu i…dużo zdrowsze. Idealne dla dzieci i całych rodzin.  Jednak uwaga:

  • owoce na przetwory muszą być słodkie i świeże,
  • do przetworów używamy niewielkiej ilości soli (odrobinę, zbyt duża ilość sprawi, że owoce staną się słodko-kwaśne),
  • przetwory podgrzewamy na niewielkim ogniu,
  • używamy garnków z podwójnym dnem, by uniknąć przypalenia.

janginizacja

Jak przygotować przetwory bez cukru?

Pierwszy sposób:

Umyć, obrać i pokroić owoce. Włożyć do garnka, lekko posolić, postawić na małym ogniu i pozwolić owocom się dusić. Następnie wkładać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 15-25 minut – w zależności od wielkości słoika.

Drugi sposób:

Umyć i obrać owoce lub większe – pokroić na kawałki. Wsypać do wyparzonego słoika, lekko posolić i zakręcić (nie do końca). Wstawić do wody i pasteryzować kilka minut. Następnie wyciągnąć, przestudzić i dokręcić do końca.

I co Wy na to?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Halina Halina

    a czy jabłka (bez skórki, ze skórką) też tak można robić i co to znaczy odrobina soli… powiedzmy na jeden kg ile tej soli… szczypta w dwóch palcach czy jakiś inny miernik…
    pozdrawiam

  2. Teresa I nie królowa . Teresa I nie królowa .

    nie zachwycam się cukrem i jego dodawania do przetworów , więc zaczynam erę bez cukru ., korzystając ze sprawdzonych , przepisów , tych , którzy mnie ubiegli w mądrości