Jakie owoce w ciąży są najzdrowsze?

Właściwe odżywianie pełni niezwykle istotną rolę w życiu przyszłej mamy. Odpowiednio zbilansowana dieta musi bowiem zawierać wiele różnorodnych składników, które mają ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu. Do takich produktów z pewnością zaliczają się owoce, stanowiące bogate źródło witamin i minerałów. Niektóre z nich szczególnie wspierają jednak zdrowie kobiety i jej dziecka. Jakie owoce w ciąży, warto więc spożywać?

owoce w ciąży

Dlaczego należy jeść owoce w ciąży?

Dieta kobiety ciężarnej powinna obfitować w składniki o wysokiej wartości odżywczej. To właśnie tego typu produkty dostarczają optymalnej ilości cennych związków, mikroelementów oraz witamin, które są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania organizmu. Wyjątkowo dużą grupę stanowią tutaj owoce. Większość z nich zapobiega zakwaszeniu i zgadze, jednocześnie niwelując toksyczne odpady przemiany materii. Dodatkowo wykazują też pozytywny wpływ na pracę układu odpornościowego. Specjaliści zalecają więc, aby dla utrzymania zdrowego żywienia spożywać przynajmniej 2-3 porcje świeżych owoców dziennie. W przypadku przyszłych mam to zapotrzebowanie znacząco jednak wzrasta, co ma związek z aktywnym rozwojem dziecka. Warto również zauważyć, że owoce skutecznie łagodzą wiele dolegliwości ciążowych, w tym poranne mdłości, omdlenia czy skurcze i obrzęki nóg. Podczas ciąży należy więc koniecznie uzupełniać swoje codzienne menu o pełnowartościowe posiłki na bazie owoców, które efektywnie wspomogą zbilansowaną dietę.

Jakie owoce w ciąży są najzdrowsze?

Chociaż wszystkie owoce wykazują prozdrowotne właściwości to jednak tylko niektóre z nich okażą się pożądane w diecie przyszłej mamy. Przede wszystkim powinno się wybierać produkty charakteryzujące się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym. Takie składniki zawierają wyłącznie węglowodany złożone, które są głównym źródłem cukrów w jadłospisie ciężarnych kobiet. Świetnie nadadzą się również sezonowe owoce podchodzące z lokalnych grządek oraz sadów. Mamy oczekujące na narodziny swojej pociechy koniecznie muszą przy tym pamiętać, aby unikać spożywania owoców ze skórką, zwłaszcza kupowanych w sklepach. Coraz częściej zdarza się bowiem, że świeże produkty dostępne w popularnych dyskontach zostają wcześniej spryskane preparatami zapobiegającymi ich gniciu, co zdecydowanie nie sprzyja zdrowiu ciężarnej i jej dziecku. Sprawdź, na jakie owoce należy więc zwrócić uwagę w ciąży!

Owoce w ciąży. Jabłka

Jabłka stanowią bogate źródło cennych witamin z grupy B i C,  wspierających pracę układu immunologicznego i działających antyoksydacyjnie. Ponadto posiadają niezwykle ważne dla zdrowia pektyny, które zmniejszają wchłanianie cholesterolu, regulują perystaltykę jelit, neutralizują zaparcia, a także efektywnie eliminują toksyny z organizmu.

Banany

Banany przede wszystkim słyną z wysokiej zawartości kwasu foliowego, zapobiegającego wadom cewy nerwowej płodu. W swoim składzie zawierają również istotne minerały, w tym magnez, potas, wapń, fosfor czy żelazo, które chronią przed powikłaniami związanymi z ciążą. Dzięki witaminie B6 pozwalają także kontrolować wymioty i nudności.

Maliny

Maliny to owoce, które są znakomitym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, cynku i potasu. Ze względu na wysoką zawartość kwasu salicylowego i askorbinowego, świetnie zastępują powszechnie stosowane leki na przeziębienie, które często nie są wskazane ciężarnym.

Granaty

Granaty zawierają spore ilości antyoksydantów i naturalnych przeciwutleniaczy obniżających ryzyko uszkodzenia łożyska. W ich składzie znajdują się też cenne minerały, w tym żelazo, magnez, jod, potas czy witaminy z grupy B, idealnie uzupełniające zróżnicowaną dietę.

Kiwi

Dobroczynne właściwości kiwi bazują na wysokiej zawartości witaminy C i E. Ponadto wśród owoców jest to jedno z najbogatszych źródeł kwasu foliowego, fosforu, potasu i pektyn, które wspierają ogólny stan łożyska oraz skutecznie chronią przez poronieniem.

Codzienne spożywanie owoców w ciąży znacząco przyczyni się więc do utrzymania zbilansowanej diety. Wybierając określone grupy owoców, dodatkowo można dostarczyć organizmowi ważnych składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na zdrowie mamy i prawidłowy rozwój dziecka.

Bibliografia:
Bolesta M., Szostak‒Węgierek D., Żywienie kobiety podczas ciąży. Cz II. Witaminy i Składniki Mineralne, ,,Żywienie Człowieka i Metabolizm”, 2009, 36, nr 4.Świątkowska D., Poradnik żywienia kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2021.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*