Jaką rolę w odżywianiu dziecka pełni regularność i kontrola porcji?

Inf. prasowa komentarzy: 0

Często zadajemy sobie pytanie na czym polega zdrowe odżywianie. Oczywiście jest to spożywanie zdrowych posiłków, ale na zdrową dietę składają się też odpowiednie pory jedzenia posiłków oraz ich rozmiar. Dotyczy to też oczywiście najmłodszych. Jakie znaczenie w ich życiu mają regularne posiłki i kontrola porcji?

Regularne spożywanie posiłków kształtuje metabolizm dziecka

Typowy dzień przeciętnego Polaka wygląda tak: banan zjedzony w biegu rano, często zapity kawą, kanapka zjedzona na szybko w pracy, wielka obiadokolacja spożyta po przyjściu do domu i kilka przekąsek w ciągu dnia. Czasami taki tryb życia wynika z pośpiechu, ale czasami złych nawyków żywieniowych jesteśmy uczeni już jako małe dzieci. Takie odżywianie może prowadzić do problemów zdrowotnych, przybieraniu na wadze i złego samopoczucia. Regularne spożywanie posiłków jest kluczowe dla naszego metabolizmu i zdrowia. Dlatego właśnie w dzieciach od małego trzeba zaszczepić regularność spożywania posiłków i niedopuszczanie do napadów głodu.

Nasz mózg potrzebuje regularnych dostaw paliwa

A tym paliwem jest glukoza, którą pobieramy z pokarmów, szczególnie węglowodanów. Długie przerwy pomiędzy posiłkami sprawiają, że brakuje nam „paliwa”, przez co spada nasza koncentracja, robimy się śpiący i mamy problemy z wykonywaniem podstawowych obowiązków. Dzieci są jeszcze bardziej podatne na brak pożywienia – robią się marudne i płaczliwe. Dlatego właśnie trzeba działać zanim dojdzie do takiego stanu i zawsze mieć pod ręką przekąskę dla naszego malucha.

Jak powinien wyglądać dzienny plan posiłków dla dziecka?

Śniadanie godzinę od wstania: 7-8 rano

Dzień powinniśmy rozpocząć od śniadania – dotyczy to zarówno dzieci, jak i dorosłych. Wielu z nas je pomija, a jest to posiłek, który decyduje o tym, jak będziemy się odżywiać przez resztę dnia. Posiłek spożyty rano ,,rozkręca” nasz metabolizm, który zwolnił w nocy. Odpowiednio zbilansowane śniadanie nasyci dziecko na wiele godzin i da mu energię potrzebną na pierwsze godziny dnia.

Przekąska: 10-11 rano

Drugie śniadanie powinno być już mniejsze od pierwszego posiłku w ciągu dnia, ale też na tyle duże, żeby dziecko wytrzymało do obiadu bez płaczu.

Obiad w połowie dnia: 13-14 rano

W zależności od godziny pobudki dziecka obiad powinien wypadać około godzin 13-14. Jest to środek dnia, kiedy przyszedł już czas na porządny posiłek.

Podwieczorek: 16-17

Dla wielu dzieci ulubiony posiłek. Powinna to być zdrowa przekąska wypadająca gdzieś pomiędzy obiadem a kolacją.

Kolacja 19-20

Godzina kolacji jest zależna od wieku dziecka i godziny jego spania. Najlepiej jeżeli będzie wypadać na 2 godziny przed snem. W ten sposób dziecko nie będzie głodne przed pójściem do łóżka.

Jakie powinny być przerwy pomiędzy posiłkami?

Jak widać, posiłki powinny być spożywane w równych odstępach czasu, najlepiej co 3 godziny. Dzieci powinny je spożywać, kiedy zaczną odczuwać głód, ale nie należy doprowadzać do stanu, kiedy stają się marudne.

Taka regularność spowoduje, że składniki odżywcze będą rozłożone równomiernie w ciągu dnia, dzięki czemu dziecko będzie dostawać regularne dawki energii. Tym sposobem nie będzie senne, będzie miało siłę na zabawę, ale też na naukę.

Jak nauczyć dziecko kontroli porcji?

Kontrola porcji sprawi nam na pewno o wiele więcej problemów niż regularność posiłków. W końcu kto chce odmawiać własnemu dziecku jedzenia? Musimy sobie jednak uświadomić, że nawyki, które wpoimy dziecku za młodu, będą miały wpływ na jego nawyki żywieniowe w dorosłym życiu. Nie chodzi tutaj przecież o odchudzanie dziecka – musimy tylko uświadomić sobie, że nawet w przypadku dzieci, które przecież potrzebują energii, żeby rosnąć, więcej wcale nie oznacza lepiej.

Liczą się przede wszystkim proporcje na talerzu. Dzieci od małego powinny być przyzwyczajone do tego, że na ich talerzu znajduje się dużo zieleni, a więc różnego rodzaju warzyw. Jak wiadomo, dzieci najlepiej się uczą poprzez zabawę. Dlatego z uczenia proporcji na talerzu możemy zrobić grę. Wystarczy dziecięcy talerz, który już z góry jest podzielony na właściwe sekcje (znajdziemy je na przykład w sklepie Kaufland). Przy nakładaniu obiadu możemy pytać dziecko, który produkt (mięso, ryż, warzywa), powinno trafić w którą sekcję. Taka prosta zabawa może od małego nauczyć je odpowiednich proporcji.

Chociaż regularność posiłków i kontrolę porcji kojarzymy raczej ze zmartwieniami dorosłych osób, to jeżeli chcemy zaoszczędzić naszym dzieciom problemów z wagą, warto nauczyć je tego od małego.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*