Jak zrobić syrop z mięty? Na odporność i kaszel

Mięta to jedno z najpopularniejszych i najprostszych w uprawie ziół. Bez problemu rośnie w ogrodzie. Okazuje się, że tak szybko się rozrasta, że czasami swoją ekspansywnością sprawia problem. Trochę trudniej ją uprawiać na parapecie w donicy, jednak i na to jest sposób. Sprawdzi się wilgotna ziemia i cień. Niezależnie od metody – warto. Miętę możemy wykorzystywać przez cały rok na wiele sposobów. Jednym z pomysłów jest syrop z mięty, który wzmacnia ciało oraz leczy infekcję, jest doskonały na kaszel.

Mięta i jej wszechstronne zastosowanie

Mięta jest po prostu niezastąpiona.  Jedyna w swoim rodzaju! Warto ją mieć w zasięgu ręki. Sprawdzi się bowiem w naprawdę wielu sytuacjach.

  • mięta ułatwia trawienie,
  • działa orzeźwiająco,
  • przeciwwymiotnie,
  • przeciwbólowo,
  • antybakteryjnie, rozkurczowo,
  • sprawdzi się jako dodatek do obiadów,
  • wzmacnia odporność,
  • w formie syropu zmniejsza kaszel.

syrop z mięty

Najbardziej skoncentrowana forma to syrop z mięty. To właśnie w nim znajdziemy w dużej ilości składniki takie, jak:

  • olejek eteryczny,
  • flawonoidy,
  • karotenoidy,
  • garbniki,
  • fenolokwasy,
  • sterole,
  • związki goryczkowe,
  • sole mineralne,
  • witaminę A, C, żelazo, magnez, cynk, wapń, selen.

Jak wyhodować miętę?

  • z nasiona, ale to dość długi proces,
  • najprościej z sadzonki,
  • wystarczy gałązka z liśćmi, którą włożymy do wody, mięta wypuści korzenie i w ten sposób przygotujemy samodzielną sadzonkę.

Miętę kupimy w doniczce, znajdziemy na bazarach, świeżo zerwaną z ogródka. Można ją także kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Miętę możemy uprawiać w dużej donicy, której dno wyłożymy kamyczkami. Roślinie należy zapewnić wilgoć i cień. Jednak nie wolno dopuścić do tego, by mięta stała w wodzie, stąd w dole doniczki powinny być dziurki. Do uprawy mięty wystarczy klasyczna ziemia ogrodowa.

Jak zrobić syrop z mięty?

Syrop z mięty jest prosty w przygotowaniu:

  • 60 gałązek świeżej mięty
  • sok z dwóch cytryn
  • 4 litry wody,
  • 4 kilogramy cukru.

Miętę płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Następnie gotujemy wodę, odstawiamy z gazu, dodajemy cukier i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Kolejno wkładamy do garnka świeżą miętę, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Na koniec wyciągamy miętę z garnka, syrop przecedzamy i zagotowujemy. Wlewamy do czystych, wyparzonych słoików. By przedłużyć trwałość syropu pasteryzujemy przez 5 minut. I gotowe!

Syrop pijemy nierozcieńczony, dodajemy do herbaty, kawy. Można go też używać do racuchów czy naleśników a także deserów. Działa profilaktycznie i leczniczo.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*