Jak słodzić daktylami?

Coraz głośniej mówi się o tym, że cukier jest niezdrowy. Należy ograniczać jego spożycie i w ten sposób uchronić się przed próchnicą, nadwagą, a także zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym nowotworów, czy chorób serca. Tylko jak zadbać o słodki smak domowych wypieków czy deserów? Okazuje się, że dobrym pomysłem jest sięgnięcie po daktyle. Jak słodzić daktylami? I czy na pewno to dobry pomysł?

Jak słodzić daktylami?

Skąd mamy daktyle?

Daktyle pozyskuje się z daktylowców, jednych z najstarszych znanych drzew – nazywanych „drzewami życia” (osiągających wysokość nawet 40 metrów). Z jednego drzewa można pozyskać nawet 100 kilogramów daktyli. Początkowo owoce są zielone, a gdy dojrzewają, w sierpniu, brązowe. Występują w ponad 400 odmianach.

Z roku na rok są coraz popularniejsze. Nie tylko wśród osób ceniących zdrowe odżywianie.

Świeże i suszone

Daktyle możemy kupić w wersji świeżej i suszonej. Dzięki temu, że nie zawierają zbyt dużo wody, mają bardzo skoncentrowaną formułę. Zawierają mnóstwo witamin i cennych minerałów.

Jakich? Przede wszystkim mają w składzie witaminę A, B i C. Są świetnym źródłem żelaza, wapnia, cynku, manganu, magnezu, potasu oraz cennych przeciwutleniaczy.

Z daktyli produkuje się mąkę, cukier, dżemy oraz kremy.

Które daktyle kupować?

Daktyle występują w około 400 odmianach. Które z nich są najlepsze? Za szczególnie wysoko ocenianą odmianę uważa się odmianę królewską, czyli Medjool, mającą duże, soczyste i mięsiste owoce. Wyróżniają się one również bardzo wysoką zawartością potasu – nawet 656 mg w 100 gramach. Amatorów ich smaku po prostu nie brakuje.

Wysoko oceniana jest ponadto odmiana Bhari, z cienką skórką i delikatnym miękkim miąższem. Nazwa tej odmiany pochodzi od wiatru, który sprawia, że owoce mają niesamowity aromat i właściwości.

Często wybierana jest również odmiana Zabidi – z czerwono-brązową skórką i dużą pestką. Wykorzystuje się ją do produkcji przetworów, w tym dżemów.

Daktyle właściwości

  • właściwości przeciwzapalne z uwagi na wysoką zawartość salicylanów,
  • odchudzające i zapewniające sytość – z powodu wysokiej zawartości błonnika,
  • poprawiające trawienie i wpływające korzystnie na regularne wypróżnianie – z uwagi na zawartość błonnika (daktyle są doskonałe na zaparcia!)
  • korzystny wpływ na pamięć i koncentrację, a także na pracę mięśni – dzięki wysokiej zawartość magnezu i potasu,
    wzmacniają w okresie spadku odporności i przeziębienia,
  • regulują ciśnienie krwi – z uwagi na wysoki poziom potasu,
  • pozytywnie wpływające na wygląd – daktyle regenerują, ujędrniają, dbają o dobrą kondycję skóry,
  • chronią przed wystąpieniem chorób układu krążenia – udarem, zwałem.
  • zapewniają doskonały dopływ energii – dostarczając fruktozy, sacharozy i glukozy.

Daktyle, mimo że są słodkie, nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, wynoszący 103. Jednak mimo to, nie są zalecane dla osób z cukrzycą.

Jak słodzić daktylami?

Można kupić gotową pastę daktylową. Można też sięgnąć po syrop daktylowy. Trochę bardziej czasochłonną opcją jest samodzielne przygotowanie musu daktylowego i dodanie go do wypieków lub deserów. Jak to zrobić?

Wystarczy namoczyć daktyle na kilka godzin. Następnie zblendować je na gładki krem.

Opcją trochę bardziej wymagającą od wyżej opisanych jest przygotowanie cukru daktylowego. Warto jednak spróbować. Wybieramy twardsze daktyle, kroimy je w ćwiartki i wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 120 stopni. Wkładamy daktyle do piekarnika i pieczemy przez około godzinę. Monitorujemy stan przypieczenia, by nie spalić daktyli. Czekamy aż daktyle wystygną i mielimy je w młynku do kawy, by uzyskać proszek. Tak przygotowany „cukier” możemy używać jak tradycyjnego cukru i dodawać do przygotowywanych dań.

Jeśli chcesz, możesz urozmaicić smak cukru daktylowego, dodając do niego kardamon, wanilię. Dobrym pomysłem jest pomieszanie go z kakao i wykorzystywać do wypieków czekoladowych.

Tak przygotowane daktyle możemy dodać do owsianki, jaglanki, gryczanki, zdrowych batoników, ciast, czy budyniu.

Daktyle solo

Daktyle są doskonałe do słodzenia innych potraw. Można je również jeść solo. Świetnie nadają się na przekąskę.

Ich smak bez problemu jest akceptowany przez dzieci. Poza tym są lekkostrawne, niemal od razu wchłaniane, stąd stanowią doskonałe źródło energii.

Jeden daktyl to około 30 kcal. Stąd jeśli nie jesteśmy wyjątkowo aktywni, jedzmy nie więcej niż 2-3 daktyle dziennie. Tyle też daktyli proponujmy naszym dzieciom. Mimo że daktyle są zdrowe, to powinny być jedzone z umiarem.

Poza tym bardzo ważne jest, by zwracać uwagę, gdzie kupujemy daktyle. Ich jakość ma naprawdę duże znaczenie. Owoce najlepiej jeśli będą pozbawione konserwantów. Dobrze sięgać po te oznaczone jako BIO.

Jak słodzić daktylami?

Warto zastąpić cukier daktylami. Jak słodzić daktylami? To stosunkowo proste. Dowiedz się, w jaki sposób to robić.

Czy warto słodzić daktylami? Czy w ten sposób można uzyskać naprawdę smaczne potrawy? Jaki skład mają daktyle? O czym pamiętać, gdy się na nie decydujemy.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*