Jak rozpoznać uczulenie na gluten?

Rodzice małych dzieci obawiają się glutenu i reakcji, jakie może on wywoływać. Nie bez przyczyny – ta mieszanina białek – jest jedną z podstawowych, które powodują alergie oraz nietolerancję, często wywołuje przykre objawy od bóli brzucha, poprzez wysypki, a kończąc na ulewaniu i niespokojnym śnie, przerywanym częstymi pobudkami.

Jak to wygląda w statystykach? Gluten odpowiada za 10-25% (w zależności od źródła) obserwowanych uczuleń.

Przy okazji podejmowania tematu uczulenia na gluten warto jednak zaznaczyć, że alergia nie jest tym samym co celiakia – to dwa odrębne schorzenia i nie można ich ze sobą mylić.

Czym jest gluten?

Gluten w wolnym tłumaczeniu z języka łacińskiego to nic innego jak „klej”, sprawia on, że mąka w połączeniu z wodą staje się lepka, sprężysta, wygodna i łatwa w formowaniu. Gluten to korzystny składnik z punktu widzenia przemysłu spożywczego – pochłania duże ilości wody, można dzięki niemu łatwo stworzyć bagietki, bułki, rogale i bardziej skomplikowane wypieki, np. warkocze. Gluten sprawia, że ciasto łatwiej wyrasta, jest sprężyste i pulchne. Na szczęście istnieją pewne sposoby, by go w wypiekach zastąpić, bez szkody dla jakości produktu, ale jest to dość trudne.

Obecnie słowo gluten wykorzystuje się do określenia białka roślinnego występującego w niektórych zbożach: nie tylko pszenicy, ale również jęczmieniu, życie i pochodnych.

W pszenicy występuje głównie gliadyna, w życie sekalina, w jęczmieniu hordelina.

Objawy uczulenia na gluten

bez glutenuUczulenie na gluten może wywołać różne reakcje. Przede wszystkim wyróżnia się reakcje natychmiastowe, które pojawiają się maksymalnie w trakcie godziny od spożycia alergenu oraz reakcje późną, którą obserwujemy w kilka godzin po spożyciu pokarmu z dodatkiem glutenu, a czasami symptomy pojawiają się dopiero po 1-2 dniach od podania glutenu.

Tak duży przekrój czasowy znacznie utrudnia ocenę, czy gluten szkodzi dziecku, czy nie.

Jest coś jeszcze – objawy alergii nie muszą pojawić się w trakcie ekspozycji na gluten. Niekiedy potrzeba miesięcy, a nawet lat, czy przekroczenia pewnego poziomu glutenu w diecie, by pojawiły się objawy charakterystyczne dla alergii. Z tego powodu niezbędne jest często niemal detektywistyczne zacięcie, by prawidłowo na podstawie objawów ocenić tę zależność – spożycie glutenu=niekorzystne objawy.

Niestety nie zawsze wątpliwości rozwiąże nam badanie krwi oceniające występowanie alergii na gluten. Istnieje bowiem alergia IgE niezależna, która nie jest taka prosta w trakcie diagnostyki laboratoryjnej.

Co powinno nas zaniepokoić? Uczulenie na gluten

Alergia na gluten objawia się na różne sposoby. U dzieci symptomy uczulenia na gluten najczęściej manifestują się skórnie, w postaci atopowego zapalenia skóry, rzadziej dotyczą układu pokarmowego, czy oddechowego – które częściej obserwuje się u dorosłych.

Bardzo ważne jest również to, że reakcję uczuleniową może wywołać już bardzo niewielka, śladowa ilość glutenu, powstała choćby w trakcie zanieczyszczenia żywności w zakładzie produkcyjnym, czy w trakcie przygotowywaniu posiłku w niedokładnie wysprzątanej „z glutenu” kuchni.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Kobieta, żona, matka. Po krótkim zastanowieniu - właśnie w takiej kolejności. Nie lubi przesady oraz forsowania tylko jednego trendu w wychowaniu.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Agata Agata

    Mój syn nie jest celiakiem ale ma alergię . Długo nie wiedzieliśmy co jest przyczyną alergii . Prawie dwa miesiące biegunki , mnóstwo testów i w końcu trafiliśmy do dobrej pani doktor , która go zdiagnozowała . I tak jak w artykule choroba nastąpiła nagle . A mały reagował nawet na odrobinę glutenu w pokarmie

  2. Angelika Angelika

    też mam alergię pokarmowa na gluten, która pojawiła sie nagle jako ciężka reakcja anafilaktyczna pod postacią pokrzywki na calym ciele. To już kolejny artykuł, ktory czytam i piszą w nim, że ta alergia może ustąpić jak się jest na diecie bg i należy po pewnym czasie znów wprowadzic produkty glutenowe (jestem ciekawa czy ktoś się orientuje jaki to powinien byc okres czasu?).

    • lavinka lavinka

      Metodą sprawdzania. W bardzo małych ilościach. Mój brat zaczął dostawać gluten jak miał ze 6 lat, dosłownie jedną kluskę czy kęs chleba. I wszyscy stali w pogotowiu, czy jechać do szpitala, bo zacznie się dusić, czy tylko kilka dni pokaszle. W końcu przeszło, gdy miał ok. 8 lat, ale astma poalergiczna towarzyszyła mu niemal do pełnoletności.

  3. Ania Ania

    syn ma nieceliakalną nietolerancje na gluten miał robione genetyczne w kierunku celiakii , powiedziano nam ,że dieta do końca życia, nie przybierał na wadze ,biegunka wymioty ,ciągle opryszczka na twarzy i ciągłe infekcje od czasu diety wszystko wraca do normy

  4. Kamila Kamila

    Dieta eliminacyjna to najkrocej 3 miesiace do 6 m. Po 6 m.mozna zaczac wprowadzac gluten i obserwowac organizm np.jedna kromke zjesc rano i obserwowac itp. Takie mam zalecenie od mojej dietetyczki.