Jak przechowywać żywność dla niemowląt?

Artykuł sponsorowany komentarzy: 0

Niezależnie od tego, czy od podstaw przygotowujemy żywność dla niemowląt w domu, czy korzystamy z gotowych produktów, jak kaszki czy słoiczki, warto przestrzegać pewnych zasad dotyczących przechowywania takich posiłków. Kwestia ta jest bardzo istotna, ponieważ warunki, w jakich trzymane są te produkty, mogą wpływać na ich smak, zawartość składników odżywczych, a przede wszystkim na to, jak długo będą zdatne do spożycia. Jak należy przechowywać żywność dla niemowląt? Podpowiadamy.

Jak przechowywać mleko modyfikowane dla niemowląt?

Opiekunowie, którzy w żywieniu swojego malucha wykorzystują mleko modyfikowane, powinni produkt ten zarówno przed otwarciem, jak i po otwarciu przechowywać w suchym miejscu, w którym temperatura nie przekracza 25 stopni Celsjusza. Takie pudełko powinno więc stać z dala od czajnika czy kuchenki. Nie należy wkładać go również do lodówki.

Zawartość opakowania należy zużyć w terminie wskazanym przez producenta. Zazwyczaj jest to okres od 1 do 4 tygodni. Po tym czasie mieszanka traci swoje wartości odżywcze. Po otwarciu takiego produktu nie zaleca się przesypywania go do innych pojemników. Dodatkowo przez cały okres przechowywania powinno być ono szczelnie zamknięte. Warto użyć w tym celu np. specjalnych klipsów do zamykania torebek z żywnością.

Przygotowana mieszanka powinna zostać spożyta w ciągu 2 godzin. Najlepiej jest przygotowywać mleko modyfikowane za każdym razem chwilę przed karmieniem malucha. Gotowa mieszanka nie powinna być również zbyt długo przechowywana w podgrzewaczu, ponieważ w takich warunkach szybciej się zepsuje. Lepiej nie przygotowywać mieszanki mleka na zapas. Jeśli wybieramy się w dłuższą podróż, np. samochodem, weźmy osobno mleko modyfikowane i wodę w termosie.

Jak przechowywać mleko matki?

Pierwszym pokarmem dziecka często jest mleko matki. Odciągnięte mleko należy przechowywać w lodówce w wysterylizowanej butelce lub szklanym naczyniu z pokrywką bądź w sterylnym woreczku na pokarm, nie dłużej niż 3 dni.

Mleko matki można również schować do zamrażalnika. W takiej sytuacji należy podzielić pokarm na niewielkie porcje. W temperaturze -18 stopni może być przechowywane przez 6 miesięcy. W takiej sytuacji jednak po rozmrożeniu należy je podgrzać w kąpieli wodnej w temperaturze 50 stopni Celsjusza i podać dziecku w ciągu 2 godzin. Rozmrożonego mleka nie można ponownie zamrażać. W temperaturze pokojowej z kolei odciągnięty pokarm może stać nie dłużej niż 4 godziny.

Jak przechowywać słoiczki dla dzieci?

Wszelkie wyroby dla niemowląt, które mają długą datę ważności, mowa tutaj o produktach takich jak słoiczki dla dzieci czy kaszka dla dzieci, należy przechowywać zgodnie z zaleceniami producenta. Zazwyczaj takie produkty przed otwarciem mogą być przechowywane w dowolnych warunkach, a więc nawet w szafce.

Słoiczki po otwarciu mogą stać przez kilka godzin w lodówce, lecz nie dłużej niż 48 godzin. Nie należy jednak karmić dziecka bezpośrednio ze słoiczka, ponieważ jedzenie w kontakcie po kontakcie ze śliną malucha może się szybciej zepsuć. W sytuacji, kiedy karmiliśmy malucha bezpośrednio ze słoiczka i zostało w nim jeszcze trochę jedzenia, lepiej wyrzucić taką końcówkę.

Gotowych słoiczków nie można zamrażać ani podawać ich dzieciom po upływie daty wyznaczonej na opakowaniu. Kaszki dla dzieci należy przechowywać zgodnie z zaleceniami producenta, a więc w suchym miejscu, w którym temperatura nie przekracza 25 stopni Celsjusza.

Jak przechowywać domowe posiłki dla niemowląt?

Osoby, które samodzielnie przygotowują niektóre posiłki dla niemowląt w domu, a więc gotują na przykład zupki lub przeciery, przez 1-2 dni po wykonaniu takiego dania mogą je przechowywać w lodówce. Większość takich potraw można też mrozić. Żeby jednak mrożenie posiłków dla niemowląt było bezpieczne, należy w tym celu wykorzystać specjalne torebki do przechowywania żywności, worki próżniowe lub szklane bądź plastikowe naczynia, które muszą być szczelne. Zamrożone posiłki zazwyczaj można przechowywać przez okres 2-6 miesięcy, w zależności od wykorzystanych w nich składników.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*