Jak kupować bakalie?

Bakalie to jeden z częściej wybieranym produktów tuż przed Bożym Narodzeniem. Nic dziwnego, na świątecznym stole symbolizują płodność, zdrowie i urodzaj. Ponadto są powszechnie polecane jako zdrowy zamiennik słodyczy. Zatem aż chciałoby się zawołać: jedzmy i nie martwy się o nic! Jednak czy na pewno?

Ostatnie doniesienia z mediów, o jakich poniżej, każą się zastanowić, czy wkładając do koszyka rodzynki lub żurawinę, rzeczywiście przynosimy do domu to, czego potrzebujemy, czy raczej produkty o zaskakującym składzie, a nawet potencjalnie groźne? Czy bakalie, które wydają się zdrowe i teoretycznie bezpieczne, zbyt często nie usypiają naszej czujności?

Skażone rodzynki

711728_20923935Dzisiaj mało które produkty są w pełni bezpieczne. Co jakiś czas świat obiega informacja o kolejnych aferach dotyczących jakości sprzedawanej żywności. Raz się mówi o mięsie, potem o wędlinach, serach, mleku. Przyszedł czas na bakalie.

Czeski magazyn konsumencki „dTest” wykrył, że niektóre rodzynki zawierają bardzo groźną truciznę: ochratoksynę A, która ma się znajdować w produktach pochodzących z Turcji i Argentyny. Skażone produkty są dostępne w Czechach. Dość szybko wysnuto wniosek, że sprzedaje się je również w Polsce. Klienci rozpoznali produkty skażonych marek ( dostępne przykładowo w Tesco lub w Lidlu): Sultaninen Suntree oraz”Rozinky obří Nature park”. Okazuje się, że mogą zagrażać również Polakom.
Wspomniana toksyna, zagrażająca życiu, jest odporna na pieczenie, gotowanie, stąd nie da się jej usunąć. Opakowania skażonych rodzynek są bezużyteczne.
Więcej na ten temat.

Co kryje się w bakaliach?

Warto świadomie robić zakupy. Choć to czasochłonne, dobrze spędzić kilka chwil na studiowaniu etykiet. Nawet jeśli zakupy robimy z dziećmi i zwyczajnie się nam spieszy, to te kilka chwil poświęconych na analizę produktu danego producenta, naprawdę się opłaca. To inwestycja w nasze zdrowie.

Jak kupować bakalie?

Na co powinniśmy zwrócić uwagę?

Na pewno również tutaj sprawdza się uniwersalna zasada: im prostszy, krótszy skład, tym lepiej. Im więcej obco brzmiących składników, tym gorzej.

Konserwanty zabierają z bakalii piękny aromat oraz mogą być groźne zwłaszcza dla wrażliwych organizmów małych dzieci.

Powinniśmy strzec się zwłaszcza wskazanych poniżej składników.

Konserwant E220

Składnik ten występuje pod różnymi nazwami:

  • E220 lub E-220
  • konserwant E220
  • dwutlenek siarki
  • siarczany (siarczyny)
  • konserwowany siarką
  • bezwodnik kwasu siarkawego.

Wśród bakalii warto szukać produktu niesiarkowanego. Zazwyczaj producenci w widocznym miejscu chwalą się taką informacją. Siarczany mogą powodować nudności, bóle głowy, są szczególnie niekorzystne u osób chorych na astmę, u których mogą powodować problemy z oddychaniem. Ponadto długotrwałe przyjmowanie dwutlenku siarki obniża odporność organizmu.

E 202

Innym potencjalnie groźnym składnikiem jest E202, sorbinian potasu. Może wywoływać problemy alergiczne, astmę, podrażnienia skóry.

Syrop glukozowo-fruktozowy

Choć ten składnik jest niestety bardzo powszechnie stosowany (znajdziemy go w sokach dla dzieci, syropach, nawet „wodzie” smakowej, dżemach, itd), to lepiej go unikać. Mimo że jest dopuszczony w stosowaniu, to dawno udowodniono, że odpowiada za tak zwany efekt uzależniający – zmuszający nas i nasze dzieci do „słodkiego jedzenia”.

Syrop glukozowo-fruktozowy odpowiada za plagę otyłości, zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia kłopotów z jelitami (tak zwane jelita drażliwe). To tylko przykłady możliwych skutków spożywania syropu glukozowo-fruktozowego.

Jak kupować bakalie?

  • im krótszy skład, tym lepiej,
  • wybierajmy bakalie w opakowaniu przezroczystym, które możemy możliwie dobrze obejrzeć, by po przybyciu do domu po otwarciu nie spojrzeć w oczy małym żyjątkom,
  • najlepsze bakalie, o krótkim terminie ważności, w sklepie powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, najlepiej w chłodniach,
  • bakalie z konserwantami mogą być przechowywane w każdych warunkach, również w wyższych temperaturach,
  • bakalie bez konserwantów w domu należy przechowywać w szczelnie zamkniętych szklanych słoikach w lodówce,
  • orzechy najlepiej kupować w łupinach. Jeśli kupujemy je bez skorupek, sprawdźmy ich wygląd: świeże orzechy są lekko wilgotne i błyszczące,
  • migdały – unikajmy tych pasteryzowanych chemikaliami – najlepiej na rynku wypadają produkty z  Hiszpanii czy Włoch,
  • warto przejrzeć ofertę tak zwanej „zdrowej żywności”, w dobrej cenie dobrej jakości bakalie znajdziemy w sieci Rossmann.
  • niech nie zmyli nas wygląd: piękne suszone morele w smaku są często mniej korzystne niż ciemne, ale słodkie prawdziwie suszone owoce.

Bakalie w diecie dziecka

Bakalie to cenny produkt w diecie dziecka. Pozwalają wprowadzić do menu malucha słodkie przekąski, które mają szansę ograniczyć spożywanie słodyczy. Bakalie mają wiele zalet: są cennym źródłem witamin, mikroelementów oraz białka, a orzechy: nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Niestety bakalie, zwłaszcza orzechy, często uczulają. Dlatego do diety należy wprowadzać je ostrożnie, zwłaszcza w przypadku dzieci narażonych na wystąpienie alergii.

Rozinky obří Nature park”Czytaj więcej na http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/skazone-rodzynki-nie-kupuj-pod-zadnym-pozorem,1971790,4199?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Rozinky obří Nature park”Czytaj więcej na http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/skazone-rodzynki-nie-kupuj-pod-zadnym-pozorem,1971790,4199?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefoxmogą zagrażać zdrowiu Polaków. Zlecone testy, badania produktów przez Lidl mają jednak wykluczać jakiekolwiek niebezpieczeństwo.

ochratoksyna A, którą skażone są rodzynki pochodzące z Turcji i Argentyny. Produkty te są nadal na czeskim rynku, chociaż tamtejsza prasa szeroko o problemie informuje.Czytaj więcej na http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/skazone-rodzynki-nie-kupuj-pod-zadnym-pozorem,1971790,4199?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

ochratoksyna A, którą skażone są rodzynki pochodzące z Turcji i Argentyny. Produkty te są nadal na czeskim rynku, chociaż tamtejsza prasa szeroko o problemie informuje.Czytaj więcej na http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/skazone-rodzynki-nie-kupuj-pod-zadnym-pozorem,1971790,4199?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

chratoksyna A, którą skażone są rodzynki pochodzące z Turcji i ArgentynyCzytaj więcej na http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/skazone-rodzynki-nie-kupuj-pod-zadnym-pozorem,1971790,4199?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

ochratoksyna A, którą skażone są rodzynki pochodzące z Turcji i ArgentynyCzytaj więcej na http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/skazone-rodzynki-nie-kupuj-pod-zadnym-pozorem,1971790,4199?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=fire

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. MojaPodłoga MojaPodłoga

    Uwielbiam bakalie, jednak po tym artykule…mam już niesmak w ustach. Ile jeszcze musi się zdarzyć, ile afer wyjść na światło dzienne, by w końcu przestali nas truć??

  2. xxx xxx

    Jutro będę szukać dobrych bakalii, zobaczymy ile czasu spędzę na zakupach ;))

  3. Aska Aska

    Przykre, że dzisiaj mało co jest bezpieczne! Trzeba uważać na każdym kroku, spisek wszedzie cos knuja, straaszne. kiedys to jednak bylo latwiej…wiem, to moze niesprawiedliwe, ale jednak nasze babcie wiedzialy co jedza, ze jak kupuja ser to maja ser, jak szynka to w domu pachnialo szynka. teraz…szkoda pisac.

  4. krola krola

    Uwaga na orzechy kupowane na wagę!!!!! Często są w nich łupiny i można uszkodzić ząbki.

  5. Vitalog z Forum Radunia Vitalog z Forum Radunia

    Więcej plusów jak minusów :-)