Imbir na przeziębienie – jak to działa?

W sezonie przeziębień łatwo o katar, kaszel i infekcje. Na szczęście istnieją sposoby, by zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania.

Mycie rąk obniża to ryzyko o 16%, dodatkowo świetne efekty przynosi profilaktyczne stosowanie imbiru. Warto po niego sięgnąć zwłaszcza na początku przeziębienia, bo właśnie wtedy ma on szansę zadziałać szybko i skutecznie, w niektórych sytuacjach nawet zapobiegając rozwojowi choroby.

Imbir na przeziębienie

Imbir na przeziębienie był stosowany od tysięcy lat. Dzisiaj jego moc wykorzystywana jest zarówno leczniczo, jak  profilaktycznie. Ważne, by w tym celu stosować świeży korzeń imbiru, bo wersja suszona, sproszkowana pozbawiona jest gingerolu, który odpowiada za właściwości przeciwzapalne imbiru, na których w trakcie stosowania tego składnika najbardziej nam zależy.

Imbir ma działanie rozgrzewające. Jak udowodniono, pomaga usuwać złogi z zatok i płuc, oczyszcza je i chroni przed negatywnym wpływem toksyn.

imbir na przeziębienie

Imbir znajduje zastosowanie w leczeniu:

  • przeziębienia,
  • kaszlu,
  • zapalenia oskrzeli,
  • zapaleniu gardła,
  • astmy.

Imbir działa kojąco na ból gardła, umożliwia również usunięcie zalegającej flegmy i ułatwia oddychanie.

Imbir na stres

Przyprawa znana jest również jako świetny środek o działaniu profilaktycznym, który może zmniejszyć negatywne skutki stresu zmniejszającego odporność i sprawiającego, że częściej chorujemy.

Dodanie imbiru do herbaty pozwala, według wielu osób, ukoić nerwy, działa wyciszająco i uspokajająco.

Imbir: działanie przeciwzapalne

Imbir zawiera substancje znane pod nazwą gingerole, które wykazują działanie przeciwzapalne i chronią przed wieloma chorobami, nie tylko przeziębieniami, ale również, co udowodniają najnowsze doniesienia naukowców, również przewlekłymi, poważnymi schorzeniami.

Imbir na niestrawność

Imbir znajduje również wykorzystanie w leczeniu niestrawności, sprawdza się także na mdłości w ciąży.

Syrop z imbiru – przepis

Imbir może nam posłużyć do przygotowania naturalnego syropu, który sprawdzi się w trakcie choroby.

Do jego przygotowania będziemy potrzebować:

  • około 3/4 szklanki obranego i pokrojonego w cienkie plastry imbiru,
  • jednej szklanki wody
  • jednej szklanki cukru (można dodać mniej).

Przygotuj mały garnek, wlej do niego wodę, wsyp cukier i wrzuć imbir. Mieszaj na średnim ogniu aż cukier się rozpuści. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 30 minut. Przecedź przez sito i schłodź przed podaniem do temperatury pokojowej.

Zamiast cukru można użyć miodu, ale w tej sytuacji imbir gotujemy w wodzie, a dopiero pod koniec, gdy temperatura roztworu nieco spadnie dodajemy miód, tak, by uzyskać odpowiedni smak.

Syrop z imbiru należy przyjmować w trakcie choroby co godzinę, by powstrzymywać jego korzystne działanie. Pijemy co najmniej 2-3 dni zwłaszcza na początku choroby, by zadziałać profilaktycznie i skrócić czas choroby.

Herbatka z imbirem. Imbir na przeziębienie

W jakiej formie stosować imbir na przeziębienie?

Szczególnie wskazane jest dodanie imbiru do gorącej herbaty. By wzmocnić jej działanie, warto sięgnąć po dodatkowe składniki.

Jak przygotować herbatkę z imbirem? Co nam się przyda?

  • cytryna – wykazuje naturalne właściwości antybakteryjne i zdolności do detoksykacji. Poza tym chroni przed wirusami, pomaga zmniejszyć zakwaszenie organizmu,
  • cynamon – to naturalny środek uśmierzający ból, działa również w naturalny sposób antygrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Cynamon rozgrzewa, poprawia krążenie i ułatwia eliminację toksyn z organizmu.
  • kurkuma – to jedna z najlepszych przypraw, którą warto stosować w kuchni z powodu jej działania przeciwzapalnego i antyseptycznego. Działa profilaktycznie i leczniczo.
  • goździki – mają działanie wykrztuśne, ułatwiają odkrztuszanie i usuwanie zalegającej wydzieliny, działają również w naturalny sposób przeciwbólowo, są również ważnym przeciwultleniaczem, który ma korzystny wpływ na układ odporności.
  • papryka cayenne – pobudza ciało, usprawnia krążenie, pozwala uwalniać śluz z zatok, poza tym wspomaga zmniejszenie gorączki i eliminację toksyn.
  • miód – dostarcza cennych enzymów, minerałów, wykazuje silne działanie bakteriobójcze i przeciwbakteryjne. Koi ból gardła.

Przepis na herbatkę z imbirem

  • trzy szklanki wody,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • jedna laska cynamonu,
  • 3 cienkie plastry świeżego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1/2 łyżki kurkumy
  • szczypta papryki cayenne (można pominąć ze względu na ostry smak, jeśli herbatkę będzie piło dziecko)
  • 1 i 1/2 łyżki miodu.

Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz miodu) w garnku i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut. Dodaj miód – możesz dodać go więcej, by uzyskać optymalny smak.

Przelej herbatkę przez sito i pij ją ciepłą.

Uwaga – stosowanie imbiru jest zalecane u zdrowych osób. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe, skonsultuj się z lekarzem. Zrób tak w każdej sytuacji, gdy masz jakiekolwiek wątpliwości, co do zasadności stosowania imbiru na przeziębienie.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Maria Maria

    działą fenomenalnie już u najmłodszych dzieci…ja podawałam roczniakowi i zawsze ponagało, teraz stosuję u przedszkolaków ;)

  2. Beata Beata

    Ja piłam herbate z imbirem na mdłości w ciąży

  3. Mana Mana

    Prostsza i szybsza herbatka to imbir i cytryna zalana wrzątkiem. Gdy temperatura się obniży łyżka miodu

  4. Joanna Joanna

    stosuję u całej rodzinie – dzieci 2 latka i 5 latek bardzo lubią, polecam, oczywiście na początku małe porcje, bo jak wszystko może uczulać