W sezonie przeziębień łatwo o katar, kaszel i infekcje. Na szczęście istnieją sposoby, by zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania.
Mycie rąk obniża to ryzyko o 16%, dodatkowo świetne efekty przynosi profilaktyczne stosowanie imbiru. Warto po niego sięgnąć zwłaszcza na początku przeziębienia, bo właśnie wtedy ma on szansę zadziałać szybko i skutecznie, w niektórych sytuacjach nawet zapobiegając rozwojowi choroby.
Imbir na przeziębienie
Imbir na przeziębienie był stosowany od tysięcy lat. Dzisiaj jego moc wykorzystywana jest zarówno leczniczo, jak profilaktycznie. Ważne, by w tym celu stosować świeży korzeń imbiru, bo wersja suszona, sproszkowana pozbawiona jest gingerolu, który odpowiada za właściwości przeciwzapalne imbiru, na których w trakcie stosowania tego składnika najbardziej nam zależy.
Imbir ma działanie rozgrzewające. Jak udowodniono, pomaga usuwać złogi z zatok i płuc, oczyszcza je i chroni przed negatywnym wpływem toksyn.
Imbir znajduje zastosowanie w leczeniu:
- przeziębienia,
- kaszlu,
- zapalenia oskrzeli,
- zapaleniu gardła,
- astmy.
Imbir działa kojąco na ból gardła, umożliwia również usunięcie zalegającej flegmy i ułatwia oddychanie.
Imbir na stres
Przyprawa znana jest również jako świetny środek o działaniu profilaktycznym, który może zmniejszyć negatywne skutki stresu zmniejszającego odporność i sprawiającego, że częściej chorujemy.
Dodanie imbiru do herbaty pozwala, według wielu osób, ukoić nerwy, działa wyciszająco i uspokajająco.
Imbir: działanie przeciwzapalne
Imbir zawiera substancje znane pod nazwą gingerole, które wykazują działanie przeciwzapalne i chronią przed wieloma chorobami, nie tylko przeziębieniami, ale również, co udowodniają najnowsze doniesienia naukowców, również przewlekłymi, poważnymi schorzeniami.
Imbir na niestrawność
Imbir znajduje również wykorzystanie w leczeniu niestrawności, sprawdza się także na mdłości w ciąży.
Syrop z imbiru – przepis
Imbir może nam posłużyć do przygotowania naturalnego syropu, który sprawdzi się w trakcie choroby.
Do jego przygotowania będziemy potrzebować:
- około 3/4 szklanki obranego i pokrojonego w cienkie plastry imbiru,
- jednej szklanki wody
- jednej szklanki cukru (można dodać mniej).
Przygotuj mały garnek, wlej do niego wodę, wsyp cukier i wrzuć imbir. Mieszaj na średnim ogniu aż cukier się rozpuści. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 30 minut. Przecedź przez sito i schłodź przed podaniem do temperatury pokojowej.
Zamiast cukru można użyć miodu, ale w tej sytuacji imbir gotujemy w wodzie, a dopiero pod koniec, gdy temperatura roztworu nieco spadnie dodajemy miód, tak, by uzyskać odpowiedni smak.
Syrop z imbiru należy przyjmować w trakcie choroby co godzinę, by powstrzymywać jego korzystne działanie. Pijemy co najmniej 2-3 dni zwłaszcza na początku choroby, by zadziałać profilaktycznie i skrócić czas choroby.
Herbatka z imbirem. Imbir na przeziębienie
W jakiej formie stosować imbir na przeziębienie?
Szczególnie wskazane jest dodanie imbiru do gorącej herbaty. By wzmocnić jej działanie, warto sięgnąć po dodatkowe składniki.
Jak przygotować herbatkę z imbirem? Co nam się przyda?
- cytryna – wykazuje naturalne właściwości antybakteryjne i zdolności do detoksykacji. Poza tym chroni przed wirusami, pomaga zmniejszyć zakwaszenie organizmu,
- cynamon – to naturalny środek uśmierzający ból, działa również w naturalny sposób antygrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Cynamon rozgrzewa, poprawia krążenie i ułatwia eliminację toksyn z organizmu.
- kurkuma – to jedna z najlepszych przypraw, którą warto stosować w kuchni z powodu jej działania przeciwzapalnego i antyseptycznego. Działa profilaktycznie i leczniczo.
- goździki – mają działanie wykrztuśne, ułatwiają odkrztuszanie i usuwanie zalegającej wydzieliny, działają również w naturalny sposób przeciwbólowo, są również ważnym przeciwultleniaczem, który ma korzystny wpływ na układ odporności.
- papryka cayenne – pobudza ciało, usprawnia krążenie, pozwala uwalniać śluz z zatok, poza tym wspomaga zmniejszenie gorączki i eliminację toksyn.
- miód – dostarcza cennych enzymów, minerałów, wykazuje silne działanie bakteriobójcze i przeciwbakteryjne. Koi ból gardła.
Przepis na herbatkę z imbirem
- trzy szklanki wody,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- jedna laska cynamonu,
- 3 cienkie plastry świeżego imbiru,
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/2 łyżki kurkumy
- szczypta papryki cayenne (można pominąć ze względu na ostry smak, jeśli herbatkę będzie piło dziecko)
- 1 i 1/2 łyżki miodu.
Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz miodu) w garnku i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut. Dodaj miód – możesz dodać go więcej, by uzyskać optymalny smak.
Przelej herbatkę przez sito i pij ją ciepłą.
Uwaga – stosowanie imbiru jest zalecane u zdrowych osób. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe, skonsultuj się z lekarzem. Zrób tak w każdej sytuacji, gdy masz jakiekolwiek wątpliwości, co do zasadności stosowania imbiru na przeziębienie.
działą fenomenalnie już u najmłodszych dzieci…ja podawałam roczniakowi i zawsze ponagało, teraz stosuję u przedszkolaków ;)
Ja piłam herbate z imbirem na mdłości w ciąży
Prostsza i szybsza herbatka to imbir i cytryna zalana wrzątkiem. Gdy temperatura się obniży łyżka miodu
stosuję u całej rodzinie – dzieci 2 latka i 5 latek bardzo lubią, polecam, oczywiście na początku małe porcje, bo jak wszystko może uczulać