Imbir dla Ciebie i Twojego dziecka

Co robić, żeby nie chorować? I jak radzić sobie na początku infekcji? Jednym z lepszych sposobów może być imbir. Dodany do herbaty zadziała od razu i da ukojenie, którego tak bardzo nam trzeba. Jakie ma właściwości? I kiedy możemy podawać go dziecku?

Imbir

Czym jest imbir?

Imbir (Zingiber officinale) to wieloletnia roślina. Niektórzy mówią, że można ją uznać za warzywo. Znana również (co nie jest zaskoczeniem) pod terminem imbir lekarski. Najbardziej wartościowa jest jej część podziemna – korzeń, która znajduje się pod zieloną łodygą i żółtymi kwiatami w formie kwiatostanów.

Imbir występuje naturalnie w południowo-wschodniej Azji. Preferuje ciepłe wilgotne warunki, z temperaturą sięgającą do 28 stopni. Dzisiaj jest uprawiany w wielu miejscach na świecie. Niewiele osób wie, że można również uprawiać imbir w doniczce na parapecie we własnym domu.

Co takiego zawiera imbir?

Dlaczego imbir jest tak wartościowym składnikiem, który warto mieć w swojej kuchni? Ano dlatego, że zawiera gingerol bardzo silny przeciwutleniacz. Dodatkowo ma w składzie zingeron i szogaon. Zawiera mnóstwo olejków eterycznych, wpływających na jego charakterystyczny smak i aromat.

Jednak to nie wszystko. Imbir ma w składzie również witaminę C, K, E, A. Do tego jest cennym źródłem sodu, fosforu, wapnia, manganu, cynku, żelaza i miedzi. Działa silnie odżywczo, a mocą witaminy C i cynku wspiera odporność. Ma szansę uzupełnić niedobory, które mogą prowadzić do pogorszenia odporności i wystąpienia choroby – nie tylko przeziębienia.

Imbir jest także dobrym źródłem błonnika. W 100 gramach imbiru mamy 80 kcal.

Stosowanie imbiru w celach leczniczych ma bardzo długą historię. Sięga już czasów starożytnych.

Imbir jest wszechstronny

Korzeń imbiru to wszechstronny naturalny składnik, który ma niesamowite właściwości.

Ma przede wszystkim działanie przeciwzapalne, które w przypadku każdej choroby pomaga w szybszym powrocie do dobrostanu. Pozwala walczyć z wolnymi rodnikami i neutralizować ich negatywny wpływ na organizm. Dzięki temu choroba może się nie pojawić, a gdy jednak się rozwinie, będzie miała mniej dotkliwy przebieg. Wszystko dlatego, że działanie przeciwzapalne sprzyja zachowaniu harmonii i wewnętrznej równowagi.

Jednak to nie wszystko. Imbir działa również przeciwbakteryjnie i antywirusowo. Oznacza to – że jest lepszy od antybiotyków! Bo działa nie tylko na bakterie, ale również na wirusy. Niezależnie, jakie jest źródło złego samopoczucia, imbir pomaga. Jest szczególnie cenny w pierwszej fazie infekcji, bo może skutecznie zatrzymać namnażanie się wirusów.

Większość infekcji ma pochodzenie wirusowe. Dopiero z biegiem czasu wraz z pogarszaniem stanu danego organizmu do ataku dołączają również bakterie. I na każdym etapie choroby imbir pomaga w powrocie do zdrowia. Jego działanie jest szalenie uniwersalne.

Imbir działa również przeciwbólowo. Pomaga ukoić w przypadku wielu chorób.

Mając ten naturalny produkt nie musimy się zastanawiać, czy to czas na jego zażycie. Nie musimy rozważać, dlaczego chorujemy. Jeśli pojawia się złe samopoczucie, katar, kaszel, podwyższona temperatura po prostu warto po niego sięgnąć.

Na co stosować imbir?

  • Na gorsze samopoczucie,
  • objawy przeziębienia – katar, kaszel, ból gardła, łamanie w kościach,
  • na ból – np. menstruacyjny, migreny, ale również towarzyszący chorobom,
  • imbir może pomóc również na bóle stawów i kości,
  • obniża poziom cukru i cholesterolu,
  • ułatwia trawienie – poprzez aktywację wydzielanie śliny, soków trawiennych,
  • zapobiega nudnościom i wymiotom w ciąży,
  • na niestrawność,
  • na zgagę,
  • może wspomagać walkę z nowotworami,
  • chroni przed występowaniem zakrzepów.

Imbir warto stosować zapobiegawczo do herbaty. Wystarczy wkroić jego niewielką ilość.

Można dodać też imbir do wody z cytryną. W ten sposób systematycznie używany w celach zdrowotnych może również skutecznie pomóc w odchudzaniu, zwłaszcza w redukcji wagi w dolnych odcinkach ciała, szczególnie w obszarze brzucha.

Od kiedy można stosować imbir? Od jakiego wieku?

Imbir może być stosowany u dzieci, które skończyły dwanaście miesięcy. To stosunkowo bezpieczna roślina, co nie znaczy, że nie może wywołać skutków ubocznych (niegroźnych, na przykład biegunki).

Może być stosowana również u kobiet w ciąży.

Imbir nie jest jednak zalecany osobom z chorym żołądkiem, np. z wrzodami żołądka, u osób z kamicą żółciową i u osób stosujących leki przeciwkrzepliwe.

Może być stosowany w postaci świeżej lub sproszkowanej.

Jak przechowywać imbir?

Świeży korzeń imbiru w temperaturze pokojowej przechowamy przez tydzień. Jeśli chcemy go używać dłużej, schowajmy go do lodówki – gdzie można go trzymać do czterech tygodni. Jeśli mamy nadmiar imbiru – można go zamrozić.

Dobry pomysł to przygotowanie z imbiru soku, syropy czy nalewki.

Warto korzystać z właściwości imbiru, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym!

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*