Ile mleka i innych składników dla niemowlaka i kilkulatka?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określa wprowadzenie pokarmów uzupełniających jako proces przechodzenia z wyłącznego karmienia piersią do rodzinnej diety, a jest to okres od 6 do 18 – 24 miesiąca.

Czas trwania karmienia naturalnego

  • po 6 m.ż. trudno jest zapewnić dziecku wszystkie potrzebne składniki odżywcze poprzez karmienie wyłącznie mlekiem matki (WHO/UNICEF 1998), a stopień dojrzałości większości niemowląt pozwala na ich żywienie innymi pokarmami. Jednak uwaga: nowy pokarm należy wprowadzać stopniowo. Mleko czy to matki, czy modyfikowane (po 4 miesiącu życia) zajmuje bardzo ważne miejsce w codziennym menu dziecka.

Pokrycie zapotrzebowania energetycznego dziecka przez karmienie piersią:
0 – 6 m.ż. – 100%
6 – 8 m.ż. – 70%
9 – 11 m.ż. – 55%
12 – 23 m.ż. – 40%

iStock_000007327734XSmall

Podstawowe zasady wprowadzania pokarmów uzupełniających

  • wartość odżywcza pokarmu uzupełniającego powinna zaspokajać zwiększające się potrzeby żywieniowe dziecka
  • przygotowanie i przechowywanie żywności dla dzieci powinno odbywać się w warunkach higienicznych
  • konsystencja i forma podania powinna być dostosowana do wieku aby stymulować żucie oraz rozwój umiejętności dziecka
  • kolejność wprowadzania taka jak u niemowląt karmionych sztucznie, ale wskazane jest utrzymanie karmienia naturalnego pomiędzy dodatkowymi posiłkami

Karmienie sztuczne niemowląt

  • u niemowląt karmionych sztucznie zaczynając od ukończenia 4 miesiąca życia wprowadzamy stopniowo do żywienia inne (niemleczne) posiłki – zaczynając od soków warzywnych i owocowych, zupy jarzynowej, następnie mięsa, żółtka oraz posiłków zbożowych
  • nowe pokarmy wprowadza się pojedynczo i stopniowo w ilościach wzrastających
  • wielkość porcji indywidualna w zależności od potrzeb dziecka
  • odpowiedni stopień rozdrobnienia pokarmu w zależności od wieku
  • konieczność dopijania
  • przygotowanie posiłków z produktów wysokogatunkowych oraz „czystych” chemicznie i biologicznie
  • prawidłowy sposób przygotowywania posiłków

Żywienie dzieci w okresie wczesnego dzieciństwa i w wieku przedszkolnym:

  • w tym okresie dokonuje się stopniowe przejście na dietę zbliżoną do diety dorosłych
  • sposób żywienia w tym okresie jest bardzo istotny dla kształtowania się prawidłowych lub nieprawidłowych nawyków żywieniowych w dalszych latach życia

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne dla dzieci w 2-3 r.ż.

Chłopcy

2 lata – 82 kcal/kg m.c

3 lata – 84 kcal/ kg m.c.

Dziewczęta

2 lata – 80 kcal/kg m.c.

3 lata – 81 kcal/kg m.c.

Rozkład podaży energii pozabiałkowej (dzieci 2-3 lata)

  • 60-65% z węglowodanów, z ograniczeniem podaży dodatkowego cukru (unikanie żywności i napojów słodzonych)
  • 35-40% z tłuszczu – z ograniczeniem podaży tłuszczów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe typu trans i cholesterol

Zalecenia podaży składników pokarmowych u dzieci w 2-3 r.ż.

  • podaż białka w wieku 13-36 miesięcy powinna wynosić około 1g/kg
  • zalecane spożycie błonnika pokarmowego powinno wynosić około 10-15g/dzień
  • zalecane spożycie wapnia – 800-1000 mg (400ml mleka + 150g jogurt+ 30g sera żółtego)

Żywienie dzieci w okresie wczesnego dzieciństwa i w wieku przedszkolnym

  • stopniowe wprowadzanie szerokiego asortymentu produktów zapewniających urozmaicenie jadłospisu i pokrycie zapotrzebowania na energie i wszystkie składniki odżywcze
  • do końca 2 roku życia nie należy ograniczać tłuszczu i cholesterolu jako składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju centralnego układu nerwowego, powyżej 2 rż tłuszcz powinien pokrywać 30% zapotrzebowania energetycznego głównie w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych (zaleca się stopniowe zwiększanie olejów roślinnych w diecie)
  • jadłospis powinien być urozmaicony, bogaty w węglowodany złożone i zawierać 3-5 posiłków dziennie, należy unikać dojadania między posiłkami i ograniczyć tzw. posiłki telewizyjne, czyli karmienie dzieci przed telewizorem
  • należy unikać przetworów wysoko przetworzonych, zwykle bogatych w tłuszcze nasycone, cholesterol, sól i cukier
  • należy unikać nadmiernego rozdrabniania pokarmów (miksowania) co może wpłynąć niekorzystnie na rozwój narządu żucia
  • proporcje białka roślinnego w stosunku do zwierzęcego u dzieci powinny wynosić 1:2
  • dieta wegetariańska i inne niekonwencjonalne diety nie zapewniają pokrycia zapotrzebowania energetycznego i niektórych składników odżywczych, np. białka, żelaza, witaminy B12, co może prowadzić do opóźnienia wzrastania i niedokrwistości. Jeśli rodzice chcą stosować taką dietę, powinni szczegółowo skonsultować ją z lekarzem.
  • najlepszym źródłem cukrów prostych są warzywa i owoce
  • sacharoza (cukier i słodycze) jako czynnik próchniocogenny powinna być ograniczana
  • kształtowaniu nawyków żywieniowych sprzyja regularność i urozmaicenie posiłków, estetyka ich podania i pogodny nastrój przy stole
  • z jadłospisu dziecka należy wykluczyć koncentraty spożywcze, konserwowane wędliny (nadmiar soli, sztuczne dodatki) i gazowane napoje

 

 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. JotKa JotKa

    Swietny artykul! Wlasnie sie troche martwilam, ze moj maly tylko cycy i cycy ale widze ze to jak najbardziej normalne jeszcze w jego wieku

  2. JotKa JotKa

    oj wylogowałam się a chciałam jeszcze dopisać, że pokaże ten artykuł dziadkom i mam nadzieję, że to ukróci komentarze typu – „No daj mu gryza parówki przecież to już duży chłop jest i chce zjeść normalnie!” (mały ma 9 miesięcy)

    • sosrodzice sosrodzice

      Jotka, trzymamy kciuki, żeby tak się stało :)

    • kinia kinia

      Potwierdza się, że dzieciaki wiedzą lepiej niż my i jak się domagają cycka czy mleczka, nie ma co walczyć niepotrzebnie…

    • Dorota Dorota

      Jeśli jeden artykuł, to i tak dobrze ;) Ja powinnam pokazywać co trzeci ;)

  3. asiulaww asiulaww

    Wiadomo, komu zależy na psychozie szybkiego przechodzenia na pokarmy stałe. Znam paru producentów i myślę, że Wy też ich znacie…;) A mleko mamy czy nawet MM wypada mimo wszystko taniej niż słoiczek, który dzisiaj potrafi kosztować nawet 5 zł.

    • Dorota Dorota

      No tak…rodzice to potężna grupa…konsumentów :)

  4. Majka Majka

    Fajny artykuł, cenne rady :) Szkoda, że nie przeczytałam szybciej…