Herbata w ciąży – jaka najlepsza?

Herbata jest niezwykle zdrowym napojem, dostarczających wielu substancji mineralnych. Jak podają badania, jej regularne spożywanie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Ciąża nie jest przeciwwskazaniem do picia herbaty. Warto jednak wiedzieć, że jej stosowanie w zbyt dużej ilości może wpłynąć negatywnie na matkę i dziecko. Jaka herbata w ciąży jest najbezpieczniejsza? Jakie ilości herbaty są odpowiednie dla kobiet w ciąży? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w treści dzisiejszego wpisu.

Herbata w ciąży

Dlaczego warto pić herbatę?

Popularny napój charakterystyczny dla Krajów Dalekiego Wschodu jest powszechnie spożywany na całym świecie. Obecnie największym zainteresowaniem cieszy się herbata ekspresowa i czarna, choć równie często zdarza się nam sięgać również po herbatę zieloną.

W liściach krzewu herbacianego znajdują się dwa dominujące składniki: alkaloidy (w postaci kofeiny) i polifenole (czyli katechiny). Obie grupy substancji oddziałują korzystnie na organizm, ponieważ dostarczają szereg cennych składników mineralnych. Regularne picie herbaty dobrej jakości może też chronić organizm przed wystąpieniem licznych schorzeń, takich jak:

  • otyłość,
  • nowotwory,
  • choroby układu kostnego,
  • udar,
  • niewydolność układu krwionośnego,
  • choroby skóry.

Co więcej, herbata zielona jest cennym źródłem antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników. Naturalny napar jest więc nie tylko smaczny, ale także pozwala zadbać o piękny wygląd przez znacznie dłuższy czas.

Metabolizm kofeiny podczas ciąży

Jednym z głównych składników herbaty jest kofeina. To właśnie jej zawartość stanowi powód do niepokoju wśród wielu kobiet w ciąży. Warto jednak mieć na względzie, że kofeina znajduje się również w innych powszechnie stosowanych produktach spożywczych. Do najpopularniejszych należą napoje słodzone i energetyzujące, słodycze, a nawet powszechnie używane leki przeciwbólowe. Powszechność występowania kofeiny sprawia, że kobieta w ciąży codziennie przyjmuje pewną dawkę tego składnika.

Metabolizm kofeiny rozpoczyna się w wątrobie. Składnik wraz z innymi metabolitami dość łatwo przenika przez łożysko. Sam rozpad kofeiny podczas ciąży jest o 2-3 razy dłuższy niż w standardowych warunkach. Z uwagi na to, że wątroba dziecka nie jest w stanie wydalać kofeiny w równym stopniu co wątroba matki, składnik może niekorzystnie na niego oddziaływać. Zbyt wysokie dawki kofeiny mogą więc powodować ograniczenie przepływu krwi przez łożysko, a więc utrudniać transport substancji odżywczych do płodu. W skrajnych przypadkach może to doprowadzić do niedotlenienia płodu.

Jak herbata wpływa na ciążę?

Działanie herbaty na kobietę w ciąży jest uzależnione nie tylko od trymestru, ale również od częstotliwości stosowania. Dla przykładu, najczęściej pita czarna herbata zawiera teinę, która podnosi ciśnienie krwi i tętno. Jednocześnie składnik ten ma zdolność do przeciwdziałania biegunkom, a także chroni błony śluzowe jelit. Dodatkowo, czarna herbata zawiera wysokie stężenie kwasu foliowego, który jest niezbędny dla początkowych etapów ciąży.

Z kolei picie zielonej herbaty obniża przyswajanie kwasu foliowego. Jednocześnie, dostarcza przyszłej mamie witaminy z grup C i E, żelazo, cynk i fluor. Zielona herbata dostarcza też przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki.

Stosowanie herbaty może być więc jednocześnie pozytywne i negatywne. Chcąc pić napar tego typu w ciąży, warto więc zasięgnąć porady lekarza. Specjalista może zalecić rezygnację z picia herbaty w pierwszym trymestrze ciąży, ponieważ wtedy kwas foliowy jest szczególnie potrzebny. Może również zalecić konkretny rodzaj naparu na okres trwania ciąży.

Jaka herbata w ciąży będzie bezpieczna?

O ile przyjmowanie czarnej i zielonej herbaty w ciąży jest kwestią dyskusyjną, istnieją inne rodzaje herbaty, które są w pełni bezpieczne dla ciężarnych kobiet. Jedną z nich jest Rooibos, czyli jedna z odmian czerwonej herbaty. Ta odmiana nie zawiera w składzie teiny i garbników, a w związku z tym nie pobudza tak jak powszechnie stosowane herbaty.

Picie czerwonej herbaty w ciąży może ograniczyć występowanie mdłości, charakterystycznych dla pierwszego trymestru. Rooibos dostarcza minerały, działa wyciszająco, a jednocześnie jest bardzo smaczny. W związku z tym lekarze nie widzą przeciwwskazań do tego, by pić napar z czerwonej herbaty przez cały okres ciąży.

Dobrym pomysłem będzie też herbata z pokrzywy. Napar tego typu dostarcza żelazo i wapń, a także obniża ciśnienie krwi i stężenie cukru w organizmie. Dodatkowo, pomaga zniwelować opuchliznę na nogach, ponieważ ma właściwości moczopędne. Warto więc sięgnąć po tego rodzaju herbatę podczas ciąży, celem pozbycia się przykrych skutków ubocznych.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*