Rodzice nierzadko zastanawiają się, czy wszystkie produkty, w tym te egzotyczne, nadają się do spożywania przez dzieci. Sporo wątpliwości wzbudza chociażby taki granat. Czy jest się nad czym zastanawiać? A może po prostu granat w diecie dziecka to samo zdrowie?
Granat czyli co?
Granat to stosunkowo mało znany owoc w Polsce. Pochodzi z Azji i rejonów Morza Śródziemnego, gdzie rośnie w naturalnych warunkach. Uprawiany jest w wielu regionach świata – w Hiszpanii, Izraelu, Indiach, a także w Chinach i w Stanach Zjednoczonych.
W Polsce z uwagi na panujące warunki nie jest uprawiany. Niektórzy decydują się na uprawę w donicach, osiągając w ten sposób nierzadko zdumiewające plony. Możliwe jest wyhodowanie granatu z pestki.
Granat można spożywać w formie świeżej lub pod postacią soku. Owoc po przekrojeniu stosunkowo grubej skóry odkrywa swoje ciekawe wnętrze – pełne czerwonych pestek. To właśnie te czerwone małe kuleczki są składnikiem, który warto spożywać.
Jak spożywać granat?
Granat świetnie nadaje się do wszelkich kasz na słodko, ryżu, owsianki. Pięknie dekoruje ciasta – biszkopty, bezy, ciasta z kremem. Doskonale nadaje się również do sałatek. Można go jeść ponadto solo, bez dodatków.
Co zawiera granat?
W 100 gramach granatu zawartych jest 79 kalorii.
Pestki granatu to głównie węglowodany. Białek w nim jest niewiele. Przede wszystkim są bogatym źródłem błonnika, bo zawierają go aż 4 na każde 100 gramów.
W granacie znajdziemy magnez, fosfor, potas, wapń, jod, a także witaminy A, C, E, witaminy z grupy B i silne związki fenolowe, działające przeciwutleniająco.
Granat w diecie dziecka – dlaczego warto?
Jeśli dziecko nie ma problemu z alergią czy nietolerancją granatu, to warto wprowadzić owoc do jego diety. Należy zwrócić uwagę, aby zrobić to pomału, ostrożnie, obserwując reakcję. Granat to jednak owoc nieuprawiany w Polsce, stąd niestety ryzyko, że będzie nie do końca tolerowany rośnie. Granat warto wprowadzać do jadłospisu już rozszerzonego. Najlepiej po rodzimych owocach.
Warto to zrobić, bo granat jest bardzo zdrowy, co potwierdzają wyniki badań:
- może zmniejszać ryzyko nowotworów i innych chorób,
- pomaga w leczeniu alergii,
- przyspiesza dojście do siebie w przypadku infekcji,
- wykazuje działanie przeciwgorączkowe,
- wzmacnia, dostarczając wielu cennych składników,
- poprawia odporność,
- daje uczucie sytości,
- pomaga usuwać wolne rodniki, odpowiedzialne za wystąpienie wielu chorób,
- działa silnie przeciwutleniająco,
- działa przeciwbakteryjnie i antygrzybicznie,
- hamuje rozwój choroby Alzheimera,
- wspomaga trawienie,
- usprawnia wydalanie,
- pomaga w usuwaniu pasożytów,
- usprawnia funkcjonowanie układu oddechowego, wspiera w leczeniu astmy,
- korzystnie wpływa na nastrój,
- pomaga zmniejszyć poziom ciśnienia krwi, a także zredukować nadmierny cholesterol,
- wzmacnia zęby i pomaga chronić dziąsła,
- ma korzystny wpływ na wątrobę,
- pomaga w leczeniu alergii.
Granat w diecie dziecka? Oczywiście!
Warto podawać dziecku granat. Choć jest to owoc dość czasochłonny w przygotowaniu do spożycia, to zaangażowanie poświęcone na jego obieranie opłaca się. Można szybko wzmocnić dziecko, korzystnie wpłynąć na jego odporność, zadbać o dobre samopoczucie. Istotne jest, że granat ma bogaty skład i wiele cennych składników, których spożywanie ma korzystny wpływ na zdrowie dziecka.
Komentarze