Gazowane jabłko: jak przygotować samodzielnie w domu?

Jak zrobić gazowane jabłko, czyli musujące jabłko? Poniżej znajduje się przepis na znany, ulubiony owoc w całkiem innym wydaniu. Oto prosta instrukcja.

Gazowane jabłko

Przepis na gazowane jabłko

  • suchy lód (dwutlenek węgla w skondensowanej postaci, w formie lodu o temperaturze około minus 78 stopni). Uwaga, lód sublimuje, ulatnia się, stąd zamawianie go na odległość sprawia, że dociera do nas suchego lodu mniej niż wynosi wyjściowa waga paczki.
  • jabłko,
  • pojemnik,
  • deseczka,
  • bawełniana ściereczka

Pokrojone jabłka umieszczamy w pojemniku na suchym lodzie (forma granulatu). Żeby jabłka nam całkowicie nie zamarzły, układamy je na deseczce na lodzie. Następnie przykrywamy pojemnik bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 45 minut. W tym czasie suchy lód zmieni się w gaz. Dwutlenek węgla przeniknie do wody znajdującej się w owocach. I jabłko nam się zmieni :) W strzelającą, musującą przekąskę.

Jak smakuje gazowane jabłko?

Gazowane jabłko jest chrupkie i „nagazowane”. Smakuje ciekawie, inaczej. Jest doskonałą przekąską, zwłaszcza na ciepłe dni. Daje wrażenie orzeźwienia.

Jedyny minus, to trzeba mieć suchy lód. Jednak z drugiej strony gdy już zorganizujemy suchy lód, to w podobny sposób możemy odmienić też inne owoce.

Jabłka, gazowane jabłka, suchy lód

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*