Jak zrobić gazowane jabłko, czyli musujące jabłko? Poniżej znajduje się przepis na znany, ulubiony owoc w całkiem innym wydaniu. Oto prosta instrukcja.
Przepis na gazowane jabłko
- suchy lód (dwutlenek węgla w skondensowanej postaci, w formie lodu o temperaturze około minus 78 stopni). Uwaga, lód sublimuje, ulatnia się, stąd zamawianie go na odległość sprawia, że dociera do nas suchego lodu mniej niż wynosi wyjściowa waga paczki.
- jabłko,
- pojemnik,
- deseczka,
- bawełniana ściereczka
Pokrojone jabłka umieszczamy w pojemniku na suchym lodzie (forma granulatu). Żeby jabłka nam całkowicie nie zamarzły, układamy je na deseczce na lodzie. Następnie przykrywamy pojemnik bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 45 minut. W tym czasie suchy lód zmieni się w gaz. Dwutlenek węgla przeniknie do wody znajdującej się w owocach. I jabłko nam się zmieni :) W strzelającą, musującą przekąskę.
Jak smakuje gazowane jabłko?
Gazowane jabłko jest chrupkie i „nagazowane”. Smakuje ciekawie, inaczej. Jest doskonałą przekąską, zwłaszcza na ciepłe dni. Daje wrażenie orzeźwienia.
Jedyny minus, to trzeba mieć suchy lód. Jednak z drugiej strony gdy już zorganizujemy suchy lód, to w podobny sposób możemy odmienić też inne owoce.
Jabłka, gazowane jabłka, suchy lód
Komentarze