Fasola jest doskonałym źródłem białka, żelaza, a także witamin z grupy B. Jest niezastąpiona z uwagi na wysoką zawartość wapnia. Tymczasem wielu rodziców boi się wprowadzania jej do diety dziecka z uwagi na ewentualny ból brzucha i wzdęcia. Czy rzeczywiście jest się czego obawiać. Kiedy fasola dla dzieci? I dlaczego nie warto specjalnie zwlekać?
Fasola dla dzieci jest zdrowa
Fasola jest pożywna, daje sytość na dłużej. Ma dobry skład. Zawiera wiele wapnia, żelaza, potasu, cynku, błonnika (zapobiega zaparciom), magnezu, białka, kwasu foliowego.
Dostępna jest w wielu odmianach – mniejszej, większej, białej, czerwonej. Można kupić ją suchą lub wykorzystać już gotową fasolę z puszki.
Kiedy można dodać fasolę do diety dziecka?
Najlepsze dla dziecka jest mleko mamy. Karmienie piersią to optymalny sposób na dostarczanie cennych składników odżywczych przez pierwsze 6 miesięcy życia. Po tym czasie przychodzi moment, kiedy należy rozszerzyć dietę dziecku, by maluszkowi niczego nie brakowało.
Rozszerzanie diety nie zaczynamy od fasoli. Tę jednak można podać stosunkowo szybko. Dobry moment to ten, kiedy dziecko ma 7 miesięcy. Początkowo podajemy niewielkie ilości i obserwujemy reakcję.
Fasola jest wdzięczna jako pokarm dla niemowlaka:
- jest sycąca, bogata w błonnik,
- miękka, łatwo ją przetrzeć,
- łatwo ją połączyć z wieloma produktami,
- najczęściej jest dobrze tolerowana.
Jak gotować?
Żeby fasola nie powodowała bólu brzucha i wzdęć, kluczowe jest jej odpowiednie przygotowanie. Przed przyrządzeniem należy ją moczyć – kilka godzin, ale nie dłużej niż 12. Następnie należy wylać wodę, w której moczyła się fasola, postawić garnek z fasolą na gaz i gotować na większym ogniu przez około 15 minut. Gdy pojawi się piana, zbieramy ją (lub wymieniamy całą wodę) i gotujemy do miękkości już na mniejszym gazie.
Fasola bardzo rzadko uczula
Ważnym argumentem za wprowadzeniem fasoli zwłaszcza białej do menu dziecka jest fakt, że rzadko ona uczula. Jeśli nawet powoduje reakcje alergiczne, to są one łagodne i szybko mijają.
Alergię częściej wywołuje fasola czerwona, a także groch. Jednak głównym winowajcą wśród strączkowych jest najczęściej soja.
Komentarze