Raz w roku obchodzimy Międzynarodowy Dzień Jabłka. To doskonały czas, żeby przypomnieć sobie, dlaczego warto jeść najpopularniejsze w Polsce owoce. Jabłka są bowiem nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Nie bez przyczyny mówi się, że jedzenie jednego jabłka dziennie chroni nas od chorób i sprawia, że wizyty u lekarza stają się zbędne.
Kilka ciekawostek o jabłkach
- Istnieje mnóstwo odmian jabłek, niektóre źródła wskazują, że może być ich nawet 8000.
- W Polsce mamy ponad 60 odmian jabłoni domowej.
- Istnieje sporo młodych odmian, np. Chopin znanych od 2016 roku.
- Kosztela to najstarsza znana polska odmiana jabłka (ma ponad 500 lat).
- Papierówki to jedno z najwcześniej dojrzewających jabłek w Polsce. Dojrzewa na przełomie czerwca i lipca.
- Jabłonie w Polsce pojawiły się w XII wieku.
Zwykłe owoce. Niezwykły skład
Jedno średnie jabłko to tylko 95 kalorii. Owoc ten jest niskokaloryczny. Nie zawiera tłuszczu. Jest dostępny niemal przez cały rok, kosztuje stosunkowo niewiele (choć jeszcze kilka lat temu były jeszcze tańsze).
W owocu znajdziemy 25 gramów węglowodanów, 4 gramy błonnika, 14% zalecanego zapotrzebowania na witaminę C, 6% dziennego zapotrzebowania na potas, 5% zapotrzebowania na witaminę K.
Jabłka mają w sobie moc. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych:
- witamina C, B, A,
- potas,
- wapń,
- witamina K.
Jabłka to cenne przeciwutleniacze, pektyny (które usprawniają pracę układu trawiennego, usuwają toksyny).
Dzień Jabłka. Dlaczego warto jeść jabłka?
Światowy Dzień Jabłka obchodzimy 28 września. To święto, które podkreśla ogromną wagę zalet, jakie kryją się za owocami.
Jabłka:
- zapewniają sytość na dłużej za sprawą wysokiej zawartości błonnika,
- dostarczają mnóstwo witamin, w tym witaminę C,
- usprawniają trawienie,
- chronią przed zaparciami,
- dbają o zdrowy układ pokarmowy,
- wzmacniają serce,
- zapobiegają chorobom układu krążenia,
- chronią przed niektórymi nowotworami (badanie z 2004 roku opublikowane w „Nutrition Journal”),
- mogą zmniejszać ryzyko astmy, cukrzycy,
- wzmacniają odporność, chronią przed chorobami.
Jabłka można jeść na surowo, a także w formie musów, dżemów. Smaczne są jabłka jako dodatek do surówki czy sałatki. Świetnie na jesienne wieczory nadają się ponadto pieczone jabłka.
Dzisiaj Dzień Jabłka. Świętujesz? :)
Komentarze