Dziecko na diecie wegetariańskiej – szanse i zagrożenia

Ostatnimi laty, dieta wegetariańska staje się coraz bardziej popularna, zarówno wśród osób dorosłych, jak i dzieci (statystyki mówią, że żywionych według jej zasad jest około 3 do 5 procent maluchów w wieku do 4 lat, a całkowita liczba wegetarian w naszym kraju wynosi już ponad milion osób i wciąż rośnie). Jednocześnie, wiele osób jest jej przeciwnikami i uważa, że jej stosowanie, szczególnie w wieku rozwojowym, jest niewskazane. Co jednak na ten temat sądzą lekarze pediatrzy?

Jakie są założenia diety wegetariańskiej?

Dieta wegetariańska polega na wyłączeniu ze swojego jadłospisu mięsa, jak również ryb i owoców morza. W odróżnieniu jednak od weganizmu zezwala ona na spożywanie jaj, mleka wraz z jego przetworami oraz miodu. Co za tym idzie, dieta ta, jako swoją podstawę traktuje wszelkiego rodzaju warzywa, owoce oraz produkty odzwierzęce, z założenia pozyskiwane bez uszczerbku dla ich życia i zdrowia.

Dieta wegetariańska u dziecka – zdrowa, czy też niekorzystna?

Z medycznego punktu widzenia dieta wegetariańska może wpływać na zdrowie dziecka zarówno w sposób pozytywny, jak i negatywny. W dużym stopniu jest to uzależnione od jej rodzaju oraz umiejętności przygotowywania codziennego jadłospisu o w pełni zbilansowanym składzie dostosowanym do wieku dziecka (zarówno pod względem witamin oraz makro i mikroelementów). Tym samym, dieta wegetariańska nie może być oceniania w sposób jednoznaczny, jako zdrowa lub też zdrowotnie niekorzystna.

dziecko na diecie wegetariańskiej

Dieta wegetariańska u dziecka – potencjalne zagrożenia

Niewątpliwie, dieta wegetariańska, w odróżnieniu od tradycyjnego sposobu odżywiania, niesie ze sobą trudności w dostarczeniu organizmowi, zwłaszcza będącemu w okresie intensywnego wzrastania, wszystkich niezbędnych witamin oraz mikro i makroelementów.

Spośród nich na szczególną uwagę zasługują:

  • Białko pełnowartościowe – bez wątpienia, dieta wegetariańska jest bardzo trudna do skomponowania pod względem dostarczania dziecku odpowiedniej ilości białek pełnowartościowych, które są niezbędne do jego prawidłowego wzrostu i rozwoju psycho-fizycznego. Szczególnie dotyczy to sytuacji, gdy rodzice nie posiadają odpowiedniej wiedzy na temat łączenia ze sobą określonych źródeł tego makroelementu (na przykład określonych warzyw z nasionami strączkowymi, czy też zbóż z orzechami).
  • Wapń oraz cynk – minerały te, w diecie wegetariańskiej występują w małych ilościach i zazwyczaj mają one postać związków stosunkowo mało i trudno przyswajalnych. Wszystko to sprawia, że rodzice małego wegetarianina muszą szczególnie zadbać o dostarczanie odpowiedniej ilości tych składników w diecie, a w części przypadków również o ich skuteczną i regularną suplementację.
  • Żelazo – kolejny pierwiastek, który stosunkowo ciężko jest dostarczyć w diecie, w momencie wyłączenia z niej wszelkich mięs (jego niedobór objawia się najczęściej anemią niedobarwliwą, która to jest najczęstszą niedokrwistością wśród dzieci). W dużej mierze wynika to z faktu, iż żelazo zawarte w warzywach występuje w postaci niehemowej, która to postać dla organizmu jest mało dostępna, a co za tym idzie trudno przyswajalna.
  • Witamina B12 – jej niedobór, wśród wegetarian, jest maskowany przez duże spożycie przez nich kwasu foliowego. Skutkuje to późnym pojawieniem się objawów niedoboru tej witaminy i często wymaga leczenia, nawet w warunkach szpitalnych (niedobór witaminy B12 może powodować anemię, zaburzenia ze strony układu pokarmowego oraz zmiany psychiczne). Tym samym, już na etapie planowania diety wegetariańskiej u dziecka należy uwzględnić konieczność profilaktycznej suplementacji tego niezbędnego dla organizmu składnika.

Dieta wegetariańska u dziecka – pozytywy

Amerykańska Akademia Pediatrii oraz Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne są zgodne co do tego, iż prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska może być dla dziecka w pełni zdrowa i prowadzić do utrwalenia u niego zdrowych przyzwyczajeń żywieniowych (wegetariańska piramida żywieniowa umieszcza słodycze na swoim najwyższym piętrze, traktując owoce oraz warzywa jako swoją podstawę). Co więcej, prowadzone w Stanach Zjednoczonych badania potwierdziły, że wegetarianie o wiele rzadziej niż osoby, których dieta zawiera spore ilości mięsa, zmagają się z otyłością, nadciśnieniem tętniczym, czy też cukrzycą (po części wynika to z mniejszego spożycia kalorii, cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, w które to bardzo bogate są wszelkiego rodzaju mięsa i produkty odzwierzęce).

Podsumowując, dieta wegetariańska może być z powodzeniem stosowana u dzieci, również tych najmłodszych. Należy jednak pamiętać, iż musi być ona prowadzona w sposób zbilansowany, z dbałością o jej odpowiedni skład witaminowy oraz mikro i makroelementowy.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Kamil, student VI roku medycyny. Szczególnie zainteresowany tematyką z zakresu medycyny rodzinnej i podstawowej opieki zdrowotnej oraz leczenia bólu. Wzorujący się na dawnym modelu stosowania medycyny, kiedy to lekarze zajmowali się pacjentem w sposób całościowy, udoskonalonym jednak o najbardziej aktualną medyczną wiedzę i nowoczesne metody terapeutyczne.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.