Dżem z jarzębiny – smaczny i zdrowy

Dżem z jarzębiny nie jest zbyt często przygotowywany w polskich domach, a szkoda. Jest przecież zdrowy i jedyny w swoim rodzaju! Dlatego warto wykorzystać jeden z darów jesieni i zaskoczyć jego smakiem dzieci oraz dorosłych. Czy będzie hitem? To się okaże, ma bowiem dość nietypowy – słodki, z nutką goryczy smak. Spróbować jednak warto, by przekonać się osobiście. Oto niezawodny przepis.

Jarzębina czerwona ma moc

Jarzębina czerwona (jarząb pospolity) to drzewo dorastające 7-8 metrów i mające szerokość 3-4 metrów. Rośnie w lasach, parkach i ogrodach przydomowych. Drzewo kwitnie w maju, a jesienią wydaje owoce.

Czy wiesz, że jarzębina czerwona ma niezwykłe właściwości?

  • jest cennym źródłem witaminy B, C, K, PP, A,
  • potasu, sodu, magnezu, miedzi,
  • karotenoidów,
  • flawonoidów,
  • zawiera kwasy organiczne,
  • garbniki,
  • węglowodany,
  • działa przeciwzapalnie,
  • antyprzeziębieniowo,
  • chroni przed nadciśnieniem.

Ponadto jarzębina wzmacnia odporność, poprawia trawienie, a także korzystnie wpływa na działanie układu krwionośnego.

dżem z jarzębiny

Kiedy zbierać owoce jarzębiny? Dżem z jarzębiny

Owoce jarzębiny należy zbierać, gdy są ładnie wybarwione, dojrzałe. Na dżem – po przymrozkach. To ważne, bo wtedy owoce są mniej gorzkie i mają lepszy smak. Można też zebrane owoce po umyciu i osuszeniu przemrozić w zamrażarce przez 3 dni.

Najlepiej zbierać całe baldachy. Zwracaj uwagę na jakość owoców – powinny być jędrne i nieuszkodzone.

Będziemy potrzebować:

  • 1 kg jarzębiny
  • 1 kg cukru
  • 1/5 jabłek

Zebrane owoce przelewamy wrzątkiem, zostawiamy na parę minut (około 10 minut). Wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i zaczynamy gotować, do czasu aż będą się lekko rozsypywać. Gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy cukier. Mieszamy i dodajemy drobno pokrojone jabłka, gotujemy aż owoce staną się szkliste.

Wkładamy konfiturę do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcamy, ustawiamy do góry dnem. I na tym koniec. Nie trzeba pasteryzować.

Jak jeść dżem z jarzębiny?

Dżem z jarzębiny pasuje do wędlin, mięs.

Można ją jeść z dodatkiem czekolady w płynie lub bitej śmietany – do naleśników, gofrów czy też babeczek.

Innymi słowy – nadaje się do stosowania na słodko i wytrawnie.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*