Dżem z jarzębiny nie jest zbyt często przygotowywany w polskich domach, a szkoda. Jest przecież zdrowy i jedyny w swoim rodzaju! Dlatego warto wykorzystać jeden z darów jesieni i zaskoczyć jego smakiem dzieci oraz dorosłych. Czy będzie hitem? To się okaże, ma bowiem dość nietypowy – słodki, z nutką goryczy smak. Spróbować jednak warto, by przekonać się osobiście. Oto niezawodny przepis.
Jarzębina czerwona ma moc
Jarzębina czerwona (jarząb pospolity) to drzewo dorastające 7-8 metrów i mające szerokość 3-4 metrów. Rośnie w lasach, parkach i ogrodach przydomowych. Drzewo kwitnie w maju, a jesienią wydaje owoce.
Czy wiesz, że jarzębina czerwona ma niezwykłe właściwości?
- jest cennym źródłem witaminy B, C, K, PP, A,
- potasu, sodu, magnezu, miedzi,
- karotenoidów,
- flawonoidów,
- zawiera kwasy organiczne,
- garbniki,
- węglowodany,
- działa przeciwzapalnie,
- antyprzeziębieniowo,
- chroni przed nadciśnieniem.
Ponadto jarzębina wzmacnia odporność, poprawia trawienie, a także korzystnie wpływa na działanie układu krwionośnego.
Kiedy zbierać owoce jarzębiny? Dżem z jarzębiny
Owoce jarzębiny należy zbierać, gdy są ładnie wybarwione, dojrzałe. Na dżem – po przymrozkach. To ważne, bo wtedy owoce są mniej gorzkie i mają lepszy smak. Można też zebrane owoce po umyciu i osuszeniu przemrozić w zamrażarce przez 3 dni.
Najlepiej zbierać całe baldachy. Zwracaj uwagę na jakość owoców – powinny być jędrne i nieuszkodzone.
Będziemy potrzebować:
- 1 kg jarzębiny
- 1 kg cukru
- 1/5 jabłek
Zebrane owoce przelewamy wrzątkiem, zostawiamy na parę minut (około 10 minut). Wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i zaczynamy gotować, do czasu aż będą się lekko rozsypywać. Gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy cukier. Mieszamy i dodajemy drobno pokrojone jabłka, gotujemy aż owoce staną się szkliste.
Wkładamy konfiturę do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcamy, ustawiamy do góry dnem. I na tym koniec. Nie trzeba pasteryzować.
Jak jeść dżem z jarzębiny?
Dżem z jarzębiny pasuje do wędlin, mięs.
Można ją jeść z dodatkiem czekolady w płynie lub bitej śmietany – do naleśników, gofrów czy też babeczek.
Innymi słowy – nadaje się do stosowania na słodko i wytrawnie.
Komentarze