Domowy sok z wiśni w środku zimy będzie świetnym napojem dla całej rodziny – orzeźwiającym, a jednocześnie dodającym energii oraz przypominającym letni humor. Warto go przygotować właśnie teraz, kiedy wiśnie dostępne są na każdym straganie w dobrej cenie. Na zimę przygotowaliśmy sok z wiśni na dwa sposoby:
- sok z wiśni metodą tradycyjną – wiśnie wydrylowane, zasypywane cukrem, z pozostałości powstał pyszny dżem – sposób mniej wydajny jeśli chodzi o ilość powstałego soku.
- sok wiśniowy z sokownika – pozwala uzyskać więcej soku, wiśni nie trzeba drylować, nie mamy jednak dżemu – zatem coś za coś.
Dlaczego warto przygotować sok wiśniowy w domu?
- zawiera co najmniej 50% owoców, a nie jak w przypadku soku ze sklepu…około 2-4%,
- jest smaczniejszy i zdrowszy,
- jest szybki w przygotowaniu,
- właściwie zawsze się udaje,
- można go dodać do deserów, jogurtów (uzyskamy zdecydowanie lepszy jogurt wiśniowy niż w sklepie), można pić po dodaniu wody.
Przepis na sok wiśniowy – sposób tradycyjny (bez sokownika)
- 1 kg wiśni bez pestek,
- 1 kg cukru
- sok wyciśnięty z jeden cytryny
Umyte i wydrylowane wiśnie przekładamy do większego garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (czekamy aż wiśnie puszczą sok).
Po kilku godzinach (może być po nocy) stawiamy garnek z wiśniami na gazie i podgrzewamy, czekając około 20 minut, uważamy, by sok nam nie wykipiał. W między czasie dokładnie myjemy słoiki lub butelki z zakrętkami i wyparzamy je np. w piekarniku. Gorący sok przelewamy do czystych słoików, w razie potrzeby oczyszczamy gwint i mocno zakręcamy.
To wystarczy, by sok wiśniowy przetrwał nam całą zimę. W kilkadziesiąt minut po przygotowaniu soku nakrętki powinny się zassać (słychać charakterystyczne strzelanie). Jednak jeśli nie wszystkie nakrętki się zassały lub chcemy jeszcze poddać sok pasteryzacji, to wykładamy garnek ręcznikiem kuchennym, wstawiamy butelki lub słoiki, zalewając je miej więcej do 3/4 wysokości, między słoiki wkładamy ręcznik, by szkło się nie potłukło. Pasteryzujemy około 15-20 minut od zagotowania wody (w tym czasie nakrętki się uwypuklą, gdy wystygną powinny być znowu wklęśnięte – bez możliwości pykania).
Z pozostałych wiśni możemy przygotować słodką konfiturę, wystarczy posmażyć dżem przez kilka minut, aż zgęstnieje i nałożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcając i odstawiając słoiki na nakrętkę. Gdy wystygną zanosimy razem z sokiem w ciemne, chłodne miejsce, na przykład piwnicy.
Sok wiśniowy przepis z sokownika
Sok z wiśni można przygotować z sokownika.
Ta metoda będzie mniej kłopotliwa i szybsza – niemal wszystko zrobi się „samo”. Nie musimy drylować wiśni – wystarczy je umyć i włożyć do naczynia, dosypać cukier, następnie czekać aż wiśnie puszczą soki. Pod specjalny lejek podstawiamy butelki i mocno zakręcamy, uważając, by się nie poparzyć (sok jest gorący) i by gwint był czysty (bardzo ważne, by przetwory nam wyszły).
- 1 kg wiśni
- 05, kg cukru
Z reszty wiśni raczej już nic nie przygotujemy – będą wysuszone jak rodzynki.
Smacznego!
Też się przymierzam do przygotowywania soczków. Bede robic pierwszy raz :) mniami
Dziękuję za szczegółowy przepis. Chciałam kupić sokownik, ale stwierdzilam, że szkoda mi owoców. Zrobiłam soki i dżem. Nie lubię jak mi się ma coś zmarnować. Pozdrawiam
Bardzo dobry przepis, ja najbardziej lubię sok z wiśni z dodatkiem innych owców. Polecam np. sok 100% jabłko tłoczone z wiśnią z Gomaru.